luni, 26 ianuarie 2015

Puterea rugaciunii si efectele ei




Iata o intamplare reala descrisa de N Roerich lui Lev Tolstoi: "
Intr-o insula traiau trei calugari batrani. Ei erau atat de nestiutori incat singura lor rugaciune era:"voi trei miluiti-ne pe noi trei" Episcopul din zona auzind de cei trei calugari si de rugaciunea lor inadmisibila, se hotaraste sa-i invete rugaciunile canonice. Ajungand in insula, episcopul incearca sa le explice ca rugaciunea lor este lipsita de demnitate si-i invata rugaciunile care se faceau in mod obisnuit in biserici, apoi pleaca din insula, imbarcandu-se pe vaporul cu care venise. Peste putin timp episcopul observa pe dara facuta in apa in urma vaporului o lumina stralucitoare, iar cand aceasta lumina se apropie, nu mica i-a fost mirarea vazandu-i pe cei trei calugari alergand pe valuri sa prinda vaporul "am uitat minunatele voastre rugaciuni pe care ni le-ati dat- strigara ei cand s-au apropiat de vapor- de aceea ne-am grabit sa va ajungem din urma ca sa ni le mai spuneti odata. Episcopul cu un sentiment de teama si respect le raspunse "fratii mei, puteti sa va rugati cum v-ati rugat si pana acum"
"Rugaciunea nu inseamna sporovaiala, ci vorbirea omului cu Dumnezeu. Spunem lucruri zadarnice atunci cand nu suntem atenti la cuvintele pe care le rostim la rugaciune si insiram fapte, cuvinte, ganduri desarte, vrednice de ocara...(Origen, despre rugaciune)
Sinceritate adresarii este cea mai importanta conditie ce trebuie indeplinita. Isus aminteste despre aceasta atitudine si o compara cu inocenta copilului"Lasati copii sa vina la mine si nu-i opriti, caci imparatia lui Dumnezeu este a unora ca ei(Luca 18,16)
Dintre toate, cele mai inutile sunt cele rostite mecanic, ca o banda de magnetofon, iar cele mai eficiente sunt cele rostite din "taina inimii" Taina inimii implica inocenta copilului. "Pruncul de se va bate plange si impreuna cu cei ce se bucura cu dansul, se bucura. De va fi certat nu se va mania, daca va fi slavit nu se va inalta. Daca vor cinsti pe altul mai mult decat pe el, nu pizmuieste, daca se va lua ale lui nu se va tulbura. Daca vor lasa lui putin ca mostenire nu stie, nu intra la judecata cu cineva, nu se pricepe pentru ale lui, nu uraste vreun om. De va fi sarac nu se intristeaza, daca este bogat nu cugeta inalt. De va vedea femeia nu o doreste. Dulceata sau grija nu-l stapaneste. Pe nimeni nu judeca, peste inima nu domneste, nimanui nu zavistuieste, nu se inalta la ceea ce nu stie, nu ia in ras pe cel de aproape, vrajba nu are cu cineva. Nu se fatarniceste, nu cauta cinstea lumii acesteia, nu cauta sa adune bogatie, nu e obraznic, nu poarta grija pentru ceva. De-l vor dezbraca nu se intristeaza, nu tine voia sa, nu se teme de foamete, nici de facatorii de rele. Nu se teme de fiara, nici de razboi. Pruncul renascut in duh este asemeni cu acesta"(Sf. Apostol Pavel)
Cel ce se roaga sa fie vindecat de o boala organica poate ramane mai departe bolnav, dar daca rugaciunea lui a fost facuta din inima va aduce o transformare morala importanta ce-i va pregati vindecarea propriu-zisa.Intelegerea rugaciuniii echilibreaza activitatea nervoasa si aduce liniste interioara. Rugaciunea apare ca o conditie obligatorie pentru o dezvoltare psihica si spirituala armonioasa. In timpul rugaciunii se constata o scadere a consumului de proteine si aparitia unei energii necunoscute stiintei actuale, ce tine locul hranei abundente. Alexis Carrel (scriitor si om de stiinta, in amplele sale studii despre efectele rugaciunii aminteste cazul unei paciente care suferea de cancer uterin. Afland ca medicina alopata nu este in stare sa o vindece a ales calea rugaciunii. N-a mancat nimic timp de 40 de zile si s-a rugat 13 ore pe zi. Dupa 40 de zile , la consultul medicului nu i s-a mai gasit nici urma de cancer. Era vindecata si intinerita. In fata unor astfel de cazuri medicina si stiinta au un moment de tacere adanca.
Imbolnavirea vine atunci cand mintea intunecata de o viziune eronata asupra lumii si vietii, devine mai puternica decat forta spiritului.
" Ochiul este lumina trupului tau. Daca ochiul tau este sanatos, tot trupul tau este plin de lumina; dar daca ochiul tau este rau, trupul tau este plin de intuneric. Ia seama dar ca lumina care este in tine sa nu fie intuneric"(Luca 10;34,35)
Minunile rugaciunilor nu constau atat de mult in vindecarea trupului cat in schimbarea modului de a gandi, a cauzei care produce imbolnavirea. Aceste schimbari sunt procese naturale prin care omul se rebranseaza la izvoarele universale de vindecare si armonizare.
A intelege ca rugaciunea poate salva, e ca si cum ai accepta forta si puterea divinitatii in rezolvarea problemei. Neacceptarea ei este ca si atunci cand oamenii sustin cu inversunare "nu sunt pregatit sa pornesc pe aceasta cale", "nu sunt in masura sa fac aceasta fapta, doar Dumnezeu poate"
Suntem capabili sa facem tot ce ne ofera viata si tot ceea ce ne dorim. Tragedia este ca am ajuns in impasul de a ne dori sa scapam de ceea ce ne-am dorit cu putin timp inainte.
Nu trebuie sa rostim formulari standard in vorbirea cu Dumnezeu pentru a fi ascultati. Trebuie sa vorbim doar din taina inimii, din suflet. In caz contrar ne vom lupta vieti de-a randul cu cererile, dorintele noastre, ba mai mult va trebui sa asteptam sute de ani sa se concretizeze un climat social potrivit unora dintre ele.
Rugaciunea realizata in simplitatea inimii este o raza de lumina care-l uneste pe om cu cerul. Nu numai marii mistici au experimentat aceasta ci si marii muzicieni"Cand imi vorbeste Dumnezeu nu ma gandesc la vioara"(Beethoven),, "Cand compun, nu am de facut decat sa transpun pe hartie notele pe care le vad inaintea mea"(Mozart)
Lumina Divina nu vine asupra oamenilor diferentiat, in impartialitatea sa nu alege din randul oamenilor reprezentanti de seama pentru Altarul sau "Lumina Sa curge asupra tuturor in mod egal, dar in unii patrunde pana in adancul sufletului, pe altii se scurge asa cum se scurge apa pe o rata, spun clarvazatorii. Atunci cand Epictet spunea"grabeste-te si nazuieste catre Dumnezeu chiar mai des decat respiri", cu siguranta se gandea la permanenta starii de rugaciune chiar si dupa finalizarea cererii. Sa te rogi si sa ai parte de schimbari importante in viata ta inseamna sa te rogi 24 de ore din 24 de ore, spun misticii. Aceasta nu inseamna repetarea mecanica a unor formule religioase, ci o stare de constientizare a omului orientat catre Dumnezeu, pentru ca omul este "fruntea fapturilor lui Dumnezeu (Iov 40,19).
Rugaciunea lui Iisus era foarte simpla:"Avva", care inseamna TATA in limba armanica (limba in care predica Isus). Tot de la el ne-a ramas rugaciunea TATAL NOSTRU, in care pilonul principal este ..."si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostrii"
Greselile personale vor fi trecute cu vederea in masura in care si noi vom fi in stare sa iertam greselile altora. Viata noastra va merge in ritmul si conditionarile impuse de propria noastra putere de iertare.
Fragment din :"Astrologia, o terapie moderna "de Gheorghita Coser


Comentariul meu: rugati-va neincetat, chiar daca va considera cei care va urmaresc "nebuni, obsedati, posedati " si alte asemenea atacuri aduse de fortele malefice prin cei ce au ales sa le slujeasca.  Nu-i bagati in seama, este singura cale prin care iti pregatesti un destin bun, pios si  bland in cealalta viata, cu tot ce-ti este necesar pentru evolutie.  Acest lucru  conteaza cel mai mult. Cum iti asterni acum asa "vei dormi in viata viitoare." Mintea creeaza neincetat ganduri haotice, care sar de la o idee la alta, iar acestea fiind lucruri mai devreme sau mai tarziu trebuie sa se materializeze. Cel mai puternic control al mintii il faci prin citirea rugaciunii, meditatii la sfinti si vietile lor, la lucruri inaltatoare, stiintifice care rezolva problemele umanitatii, combaterea saraciei, poluarii, s.m.d.,fiecare in functie de preocuparile, religia si conceptia de viata. Iti tii mintea ocupata si nu o mai lasi sa zburde cum vrea ea. O obligi sa digere ce-i dai tu sa  manance. Prin aceasta atragi protectia fortelor angelice benefice. Nu este indicat sa te rogi unui sfant anume, doar lui Dumnezeu. Ti-ai pus problema vreodata - daca sfantul la care ma rog este reintrupat intr-un mare savant, preot, o personalitate care impinge evolutia mai departe in planul terestru? sau un om simplu care are o viata echilibrata, modesta, dar care ridica prin puterea lui spirituala multi intarziati pe cale sau cazuti?  Sfiintii de alta data cu siguaranta vegheaza la evolutia planetei si a locuitorilor sai. Prin rugaciune atragi oricum sfantul care ti se potriveste cel mai bine. Tu nu sti care este acela.  Nu degeaba suntem sfatuiti de Biblia ca pomenirea mortului inceteaza dupa 7 zile. Religia ortodoxa spune ca dupa 7 ani. Daca esti ortodox, te poti ruga - Sfintei Treimi, Maicii Domnului, citirea Psaltirii,  rugaciunea inimii,  care sunt rugaciuni de multumire si slava.  Nu trebuie adresate cereri. Sa inlaturam din conceptie cererea si oferta, negocierea cu Dumnezeu. Te platesc ca sa-mi dai, casa, masina, copil, bani, confort, placeri, mancaruri imbelsugate, petreceri, viata fara lipsuri, etc. Daca nu trebuie sa ai copil in aceasta viata, chiar daca faci matanii zilnic si dormi pe sac, tot nu-l primesti. Prin ruga de multumire si slava adusa Domnului  si acceptarea  a "faca-se voia ta",  cu siguranta il vei primi data viitoare, pentru ca ai creeat prin rugaciunea ta forte care se vor manifesta.  Dumnezeu stie de ce avem nevoie. Acum in aceasta viata culegem ceea ce am semanat data trecuta. Meditatia si cererea de la Dumnezeu  de  averi, bani, buna-stare atrage in aura fluide grosiere, care poate iti aduc ceea ce doresti, dar fiind fluide de joasa vibratie atrag in jurul tau si oameni de joasa calitate, putin evoluati,  care imprastie nefericire in jurul lor, deoarece trebuie sa evolueze prin suferinta. 
  Dezvoltati mai intai magnestismul spiritual care atrage oameni si situatii de calitate, de inalta vibratie  in viata viitoare. Chiar daca incearca prin fortele maleficului sa se agate de voi spirite grosiere, prin puterea spirituala obtinuta acestia vor fi imprastiati ca fisiile de hartiute din fata unui ventilator. Nu se vor putea lipi de voi. Banii au vibratie joasa, grosiera, cum bine spune proverbul romanesc "nu aduc fericire"

Rugati-va neincetat asa cum puteti, cu limbajul vostru pentru ca trupul este neputincios, chiar daca nu intelegeti tot ceea ce spuneti, Incredeti-va in faptul ca  cuvantul are putere.

Iata cateva vorbe romanesti vechi cu valabiliate eterna:
Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa primesti;  ceea ce tie nu-ti place altuia nu face pentru ca totul se plateste ca o datorie; de ce ti-e frica nu scapi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu