luni, 26 ianuarie 2015

Puterea deciziei!




Vointa - capacitate decizionala

De aici deducem unele din "relele" acestui veac si intrezarim profilul viitorului om, locuitor al Noii Ere. Criza economica pe care o traim acum, sa o percepem ca valoare educativa. In loc sa cautam vinovati mai bine sa ne aducem aminte ca "
pentru pacatele mele patimesc"
Puterea care guverneaza natura umana - Vointa constituie puterea care guverneaza natura umana, aducand toate celelalte insusiri ale fiintei in stapanirea sa. Vointa nu inseamna dorinta, preferinta sau inclinatie personala, ci puterea decizionala care lucreaza in oameni, ascultarea sau neascultarea de Dumnezeu.

Siguranta doar prin unirea cu puterea divina- vointa umana este in siguranta numai atunci cand este unita cu vointa divina. Cooperarea vointei umane cu lucrarea perseverenta a puterii divine stabileste o relatie care ii uneste pe oameni unii cu altii si pe toti cu Dumnezeu. Cand vointa este asezata de partea Domnului, Duhul Sfant ia aceasta vointa si o face una cu Vointa Divina.
Uneori puterea iscusita a ispitei pare sa solicite pana la extrem puterea vointei noastre si a exercita credinta pare a fi total in contradictie cu orice argument al ratiunii si sentimentelor; dar vointa noastra trebuie sa ramana de partea lui Dumnezeu. Ceas de ceas trebuie sa rezistam pe pozitii, triumfatori in Dumnezeu, puternici in puterea lui.

Doua elemente de caracter- Taria caracterului consta in doua elemente-puterea vointei si puterea stapanirii de sine. Multi confunda puternicele porniri ale pasiunii cu taria de caracter, dar in realitate cel stapanit de propriile pasiuni este un om slab.

O vointa impartita este o cursa - Fiecare om trebuie sa-si cultive capacitatea de a lua decizii. Starea de indecizie este periculoasa si va duce la ruina multora. Daca nu veti fi hotarati, temeliile caracterelor voastre vor ramane zidite pe nisip. Exista unii care au nefericirea de a se afla intotdeauna de partea gresita, in timp ce Domnul doreste ca ei sa fie loiali, pentru a putea distinge binele de rau.

Neputintele se datoreaza propriei vointe - Nimeni sa nu spuna: "nu imi pot corecta defectele caracterului". Imposibilitatea este cauzata de propria vointa. Daca nu vreti, atunci nici nu puteti. Inseamna ca aveti o problema de degradare, ca Dumnezeu nu "odihneste" inca in inimile voastre.

Vointa decide viata sau moartea - Divinitatea nu doreste ca vointa noastra sa fie distrusa, pentru ca numai prin exercitarea ei putem indeplini ceea ce EL doreste sa facem. Vointa noastra trebuie sa fie oferita Aceluia care poate sa ne-o daruiasca inapoi curata, innobilata si unita cu puterea divina intr-o relatie de impreuna simtire, pentru ca EL sa poata revarsa prin noi torentele iubirii si ale puterii sale.

Emotiile pot fi controlate prin exercitarea vointei - desi nu suntem capabili sa controlam impulsurile si emotiile asa cum am dori, totusi putem exercita un control asupra capacitatii de a alege si astfel in viata noastra pot aparea schimbari radicale. Ce trebuie sa facem? sa punem vointa de partea lui Hristos. Cand vointa noastra este supusa vointei Lui, Iisus preia conducerea intregii fiinte si lucreaza in noi pentru infaptuirea planurilor sale legate de fiecare in parte, pe masura talentelor daruite si care trebuie inmultite( pilda talantilor 1,2,5, fiecare cat a primit, dupa masura puterilor)

Vointa omului este agresiva - si lupta fara incetare sa forteze lucrurile pentru a-si atinge scopurile. Daca vointa este asezata de partea Domnului si actioneaza corect, in viata vor aparea roadele Duhului, iar Dumnezeu a pregatit pace, cinste si slava pentru toti cei ce infaptuiesc binele. Dorinta de a fi bun si curat din punct de vedere moral are valoare atata timp cat este si indeplinita. Daca ne limitam la a dori, simpla intentie nu valoreaza nimic. Multi se vor prabusi in ruina, sperand si dorind sa biruie predispozitiile rele. Ei nu se supun vointei lui Dumnezeu, nu aleg sa-i slujeasca.

Izvorul tuturor actiunilor - Vointa, cea care va guverna veacul viitor, este izvorul tuturor actiunilor noastre. Odata cu caderea in pacat, aceasta vointa constituie un factor atat de important in formarea noului caracter, deoarece a fost cedata controlului fortelor intunericului. De atunci acestea lucreaza in fiinta umana pentru a o determina sa doreasca si sa indeplineasca placerile lui, spre ruina si nenorocirea omului. Smulgeti-o de sub controlul raului si caracterul vostru devine asemeni lui Iisus, ajungeti sa semanati cu El. Nimeni nu intra in veacul viitor Viu, daca nu ajunge sa semene lui Iisus.

Pacatul a pervertit natura umana, dar Dumnezeu o poate restaura. Pacatul distruge in sufletul omenesc dorinta, cat si capacitatea de a-l cunoaste pe EL. Daca li s-ar permite, ingerii raului ar actiona asupra mintii umane pana cand oamenii ar ajunge sa fie complet lipsiti de vointa si gandire independenta, robi propriilor dorinte, ai pacatelor, poftelor si viciilor.

Un factor in tratarea bolii - Mentineti-va vointa activa si orientata in directia corecta si ea va conferi energie intregii fiinte si va fi un ajutor minunat in pastrarea sanatatii. Vointa constituie o putere in tratarea bolii. Avand o vointa centrata pe relatii corecte cu toate formele de viata, pacientii pot coopera cu medicul in grabirea vindecarii. Domnul nu doreste ca noi sa fim bolnavi. EL doreste ca mintea noastra sa fie sanatoasa. Bolnavii pot respinge boala prin refuzul de a ceda senzatiilor de slabiciune si a tendintei de a ramane in stare de inactivitate. Ei trebuie sa se ridice deasupra durerilor, migrenelor si sa se angajeze intr-o activitate folositoare potrivita puterilor lor. De multe ori un bolnav extrem de epuizat poate dobandi energii datatoare de sanatate si putere prin vointa de a avea activitate in aer liber cuplata cu rugaciunea. Mintea si nervii se intaresc si dobandesc un tonus placut. Puterea vointei se dovedeste un excelent calmant in linistirea nervilor. Multi bolnavi care se plang toata ziua nu sunt intr-o stare atat de rea precum isi imagineaza. Unii au o vointa puternica, dar nu este exercitata in directia corecta si refuza cu incapatanare orice ajutor. Aceasta vointa a decis deja intreaga situatie: ei sunt neputinciosi si isi indreapta atentia doar spre neputinta de care vor suferi pana cand vointa nu va fi directionata pe calea cea buna.

Munca manuala stimuleaza vointa - Un exercitiu fizic bine coordonat se va dovedi un agent vindecator eficient, chiar indispensabil in vederea redobandirii sanatatii. Vointa se va dezvolta odata cu munca manuala. Cand vointa este inactiva, imaginatia se deformeaza si rezistenta la boala si la rau in general devine imposibila.

Obiceiul risipei si trandaviei prevenite prin incurajarea independentei financiare. In perioada studiilor scolare multi studenti ar beneficia de educatia cea mai valoroasa, daca ar ajunge independenti financiar si s-ar intretine singuri. In loc sa se imprumute sau sa depinda de sacrificiul parintilor, tinerii ar face bine sa se descurce pe cont propriu. Aceasta ii va ajuta sa inteleaga valoarea banilor, a timpului, a resurselor fizice, a ocaziilor si ar fi mult mai putin expusi ispitei de a cultiva obiceiul risipei si al trandaviei.
Lectia economiei, a sarguintei, a renuntarii la sine, a administrarii eficiente a banilor ai a statorniciei in atingerea obiectivelor se va dovedi a fi cea mai importanta parte a pregatirii lor pentru lupta vietii. Lectia autointretinerii va exercita o influenta si asupra institutiei de invatamant, contribuind la evitarea datoriilor, iar pe de alta parte studentii vor fi mai maturi in tot ceea ce intreprind, nu vor mai putea fi dresati asemeni animalelor, iesind de pe bancile scolii cu vointa stearsa, cautand tot timpul pe cineva mai puternic care sa le spuna ce sa faca.

Vointa- factor cheie in educarea copiilor - Educarea copiilor in scoli, in familie nu ar trebui sa fie asemenea dresarii animalelor, deoarece copii au o vointa rationala care trebuie sa preia controlul tuturor puterilor sale. In cazul animalelor se impune dresura, deoarece acestea nu au ratiune sau intelect. Mintea umana trebuie invatata sa-si exercite stapanirea de sine. Spre deosebire de animale care au nevoie de un stapan care sa le conduca si sa le dreseze pentru a-i fi supuse, omul trebuie sa exerseze si sa invete puterea decizionala a mintii.

Vointa trebuie indrumata nu infranta. Un copil poate fi educat intr-o asa maniera incat sa nu-si exercite niciodata propria vointa, asemeni animalelor. Intreaga lui personalitate poate fi absorbita de personalitatea celui care ii face educatia. Copiii educati astfel vor fi deficitari, nu vor fi resposabili si vor fi imorali. Dorintele lor au fost controlate de altii, mintea nu a fost solicitata incat sa se dezvolte si sa se intareasca prin exercitiu. Atunci cand va fi necesar, nu vor avea putere decizionala, vor fugi de responsabilitate, prefera sa lase pe altii sa gandeasca in locul lor.

Nu prejudiciati niciuna dintre puterile vointei. Lucrarea de " infrangerea vointei" este opusa principiilor Domnului Iisus Hristos. Vointa copilului trebuie indrumata si educata. Nu prejudiciati niciuna dintre puterile vointei. Fiinta umana are nevoie de ele in intregime, doar oferiti-le o indrumare corespunzatoare. Tratati-le cu duiosie si intelepcine ca pe o comoara sacra. Nu sfaramati vointa, ci prin povatuire si exemplu veritabil, supuneti-o unui proces de modelare, pana cand copilul va ajunge suficient de matur pentru a-si asuma responsabilitati.

Cercetarea Bibliei -exercitiul cel mai bun pentru dezvoltarea mintii . Studiul Bibliei innobileaza si intareste mintea, asa cum nici un alt domeniu nu o poate face. Constituie exercitiul cel mai bun atat pentru dezvoltare spiritiuala cat si intelectuala, prin incercarea de descifrare a pildelor, a intelesurilor sale ascunse. Credeti ca degeaba Dumnezeu ne-a vorbit in pilde?

Cand ne apropiem de Biblie, ratiunea trebuie sa recunosaca o autoritate superioara ei insisi, iar inima si intelectul trebuie sa se inchine in fata Marelui EU SUNT!

Vointa unita cu credinta ne ajuta sa urnim muntii din loc. " Daca ati avea credinta cat o boaba de mustar, atunci cand ziceti muntelui acesta du-te si te arunca in mare, acesta te va asculta" spune Iisus intr-o pilda ucenicilor sai.

Sursa: Ellen White ( Ceea ce nu poti sa vezi in oglinda)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu