vineri, 1 mai 2015

Ghidul oamenilor fericiti !

Unii oameni, in special romanii nu stiu sa se bucure integral de placerile vietii si sa fie fericiti. Obiceiul de a face petreceri zgomotoase cu muzica de calitate indoielnica, multa bautura alcoolica si mancare nesanatoasa, ne distruge in loc sa ne relaxeze. Unele natiuni traiesc intr-adevar fericite. Si romanii vor trebui sa invete sa fie fericiti. Aici sunt sintetizate anumite sfaturi sau reguli de baza pentru a fi fericit extras din experienta de viata a altor popoare.

1. Aplicati staruitor programele de viata sanatoasa:
  • asigurati-va veniturile necesare unui trai decent. Tranzitia de la socialism la societatea de consum face ca acest sfat sa para cel mai greu de indeplinit. Am fost obisnuiti sa avem locuinte, serviciu, servicii medicale gratis, tarife scazute la telefon, gaze,apa, curent, agent temic. Acum nu mai este asa. Pentru a rotunji veniturile, puteti vinde apartamentele de la oras si cumparati casa la tara, care este mai ieftina si ramaneti si cu o rezerva de bani. Daca nu puteti renunta la viata de la oras restrangeti-va in locuinte cu cheltuieli mai reduse. Majoritatea au trecut pe centrale cu gaze, dar costurile au ajuns la fel de mari ca si cand erau racordati la retea, din cauza scumpirii gazelor. Gasiti alte variante mai putin costisitoare. Nu ati observat ca la fiecare marire de pensie sau salariu furnizorii de servicii si bunuri cresc imediat tarifele?
  •    dezvoltati pasiuni creatoare rentabile,care sa va rotunjeasca veniturile. Hobiurile va pot dubla veniturile. E suficient sa lucrati inteligent cateva ore pe zi din placere si intr-un sector rentabil.   Toata lumea are o pasiune pentru ceva, dar din comoditate, lene mai bine zis nu o exploateaza. Preocuparile creatoare activeaza genele pozitive care stimuleaza organismul sa produca hormoni pozitivi care va binedispun sistemul nervos, contribuind la vindecarea bolilor. Cautati, decoperiti pasiuni creatoare care va vor rotunji veniturile.
  • Creati-va un mediu de viata placut.Va puteti crea acest mediu in propria casa prin aranjarea mobilelor, renuntarea la lucrurile inutile, procurarea unor mici decoratiuni sau plante care va binedispun. Daca ati trait necazuri mari intr-un apartament, ca decesul cuiva drag, partener, copil, parinti, etc, creierul dumneavoastra a facut conexiuni negative intre aceste necazuri si diverse piese din apartament, sau cu intreaga locatie. Schimbati apartamentul. Desi necazurile au trecut continuati sa aveti o stare psihica proasta. Daca nu puteti renunta la acel apartament, casa pentru ca este mostenire de generatii, folositi formule de pozitivare; intreaga ambianta imi produce sanatate si placere. Florile ma incanta si ma binedispun.Cartile si bibelourile imi trezesc amintiri placute. Ganditi-va ca fiinta draga traieste intr-o lume mai buna, este fericit, caci toate marturiile din lumea de dincolo asta ne indica. Secretul unui mediu de viata placut e in creierul nostru. Daca il educam cum trebuie cu autosugestii pozitive ne va face sa fim fericiti. Ne vom multumi cu mai putin, cu o casa, si o mobila mai modesta, cu cateva plante care ne incanta si ne transmit energiile lor binefacatoare, un animale de companie, fie ca este caine, pisica, papagal, canar, etc. si cu amintirile frumoase. De obicei timpul le vindeca pe toate si ramanem doar cu amintirile placute, daca educam putin creierul. Dimpotriva, un creier instigat la lacomie, consumatorism, nu va fi multumit niciodata. Va vrea tot mai mult si nu veti fi fericiti niciodata daca nu-l struniti. Invatati sa fiti multumiti si ferici cu ce aveti pentru a va asigura o stare de sanatate continua. In alte tari majoritatea nu sunt proprietari, stau cu chirie la stat toata viata si sunt fericiti si multumiti de soarta lor. Platesc toata viata chirie, pana cand parasesc acel apartament, casa. Indragostiti-va de mediul d-voastra ambiant. In replica, el va va produce placeri permanente.
  • aplicati programul de pozitivare prin sugestii pozitive. Sunt persoane care stau mai prost la capitolul memorie, sau nu vor sa spuna formule, nu au rabdare  sa stea 20 de minute si sa rosteasca ceva. exista si alte variante. De exemplu eu rostesc mereu fraze uzuale, nu formule, vorbesc cu mine insumi, ca de exemplu, ce apartament frumos am si multumesc divinitatii pentru el, rememorez starea sufleteasca ce am avut-o cand ne-am mutat prima data acolo, ce tablouri frumoase am cusut, ma uit la ele si-mi amintesc starile de suflet pe care le-am avut cand le-am cusut, eram pe malul lacului de la Jimbolia, eram cu prietenele mele, atunci au venit in vizita rude in concediu si am cusut la iarba verde, eram in varful muntelui la cabana la Sibiu, etc, fiecare inmagazineaza starea sufleteasca care a avut-o in momentul cand ai achizitionat ceva, ai cusut, ai plantat, etc. este tot o forma de pozitivare care se face prin rememorare. Toate amintirile care produc emotii pozitive activeaza gene de sanatate si vitalitate. Amintirile neplacute trebuie strese din creier pentru ca activeaza genele negative raspunzatoare de imbatranire prematura si boli. 
  • respectati regulile de conservarea tineretii si prelungirea vietii active si sanatoase.  Opriti procesul de imbatranire cat puteti. Amintiti-va ca timpul este o simpla conventie umana. Puteti sa va faceti propriul vostru calendar. in mediul in care ma invart eu, intotdeauna i-am auzit la aniversari ca intorceau cifra pe dos, implinea 52 si zicea ca are 25. Si eu m-am obisnuit sa gandesc asa, daca asta am auzit in jurul meu. De fapt toate rudele mele sunt in viata, traiesc ambii parinti, matusi, rude de sange si datorita optimismului lor, chiar daca au probleme cu coloana sa spunem, ca au 80 de ani dar prefera sa faca haz de necaz...au puterea sa glumeasca.
  • aplicati tehnica prelungirii vietii prin infratire cu natura. Plantati cel putin cativa arbori sau pomi cu viata lunga si autosugestionati-va ca traiti atat cat vor trai si ei. Astfel veti face si lucruri pozitive. Eu am plantat o livada intreaga de nuci, prin natura meseriei, dar fiecare poate planta in fata blocului, intr-un cadru organizat, la rudele de la tara, sau in propria gradina. In acest fel daca mergeti sa-i vizitati, sa le admirati bogatia roadelor, sa le vorbiti, sa le admirati falnicia, capatati forta vitala de la ei.
  • socialiati intens.Nu va izolati si nu va insingurati, oricat de saraci si disperati ati fi. Creati-va un grup in care sa aveti perfecta incredere, sa va sustineti financiar, sau sub alta forma, unii au nevoie de sustinere morala cand sunt deprimati, au nevoie sa comunice cu cineva, daca nu se pot deplasa se bucura ca le intra cineva in casa, le face aprovizionarea, si faceti si schimb de informatii si emotii. Eu prin natura serviciului (comert) socializez cel putin 6 ore, incat cand ajung acasa am nevoie de linistea si confortul ce mi-l asigura caminul. (Majoritatea clientilor sunt pensionari si zabovesc mai mult la cumparaturi pentru a socializa si ei la randul lor).Faceti plimbari in natura, in parcuri, unde gasiti oameni si schimbati impresii cu ei, mergeti pe jos cat de mult puteti, in acest fel pana ajungeti acasa sau la magazin, va intalniti cu persoane cunoscute, va bucurati de ce vedeti in jur ( eu merg numai pe jos si ma bucur de catelusii de companie pe care ii intalnesc pe strada, de pisica neagra, de porumbei, uneori am impresia ca deja ma cunosc, ca se lasa din zbor atat de aproape de capul meu, inacat trebuie sa ma feresc, de copacii din jur, ce rondouri cu flori au mai aparut, de fantanile arteziene,etc)
  • refuzati constient orice sugestie depresiva, demobilizatoare, de boala, de imbatranire si mai ales de moarte. Contracarati efectele sugestiilor negative pe ideea cui pe cui se scoate. Nu va imbracati batraneste, abordati o tinuta dreapta, nu achizitionati locuri de veci,cat sunteti in viata, nu va faceti morminte, cavouri, nu va pregatiti hainele de inmormantare pentru ca in acest fel v-ati programat in subconstient sfarsitul. Nu participati la inmormantari si evenimente tragice decat daca este absolut necesar, nu mergeti in cimitire la parastase, pomeni si ziua mortilor( cum am auzit pe cineva acum o luna ca se duce la o inmormantare, dar de fapt nici nu stia la cine, ca era la cumnata unei vecine, ..".dar ca sa mai ies si eu din casa."..Creierul emotional, care guverneaza functionarea organelor interne este impresionat de acest lucru si comanda incetinirea functionarii organismului, il pregateste pentru plecare pe dincolo, "de dat coltu" .
  • Consumati numai alimente sanatoase, care va fac placere. Cat de sarac ai fi, mai bine iei ceva de calitate si in cantitate mai mica, decat invers. Nu pot sa-i inteleg pe unii  pensionari care cumpara marfa degradata, pusa pe trotuarul din fata magazinului unora, doar ca este mai ieftina, de exemplu, ciuperci aproape negre, portocale inghetate, pere sticate pe jumatate. Majoritatea scociorasc acolo, fara retinere, dar critica cu inversunare si se uita de sus la cei care cauta in gunoi. Ce diferenta este intre ei? Unii 9 prima categorie) le duc spre propriul consum, ceilalti spre consumul porcului de acasa, pentru ca aduna in special resturi de paine,sau cartoane. daca indraznesti sa le oferi marfa degradata te refuza. Am patit eu asa ceva. Noi romanii inca mai avem avantajul pietelor autentice, mai ales in orasele mici, unde gasim lapte de vaca, capra, oua proaspete de casa, gaini, curci, rate de casa, si in general cam ce vrei, gemuri, zacusca, varza murata, si altele, pentru cei care nu-si pun pe iarna. Conditia ca alimentele sa produca placere papilelor gustative este obligatorie, deoarece activeaza hormonul fericirii. Refuzati ceea ce va produce un sentiment de repulsie, indiferent cata reclama i s-ar face, cat de sanatos ar fi. De exemplu eu nu mananc branza de oaie si miel de pasti.  Mancati tot ce va place si va doriti, dar in cantitati moderate, chiar daca sunteti un pic mai grasut. Exista in organism un sistem de echilibrare, care nu va imbolnaveste, daca nu deveniti lacomi. Dimpotriva abtinerea de la unele alimente care va sunt interzise de medic, devine factor de stres, care va poate imbolnavi si mai tare prin activarea genelor negative ( ca de pilda nevroze, depresii, imbatranire prematura si programarea pentru moarte). Creierul emotional este un mare amator de placeri.  Mie de exemplu imi place si un pic de slaninuta, desi toti zic ca dupa 50 de ani nu mai ai voie, dar ii ofer creierului si placerea asta din cand in cand, doar atunci cand imi este chiar foarte pofta, mai ales vara cu rosii si branza, iar iarna cu ceapa rosie si cartofi copti, fara a exagera bineinteles. Hormonii fericirii va intretin o stare de bine si sanatate in tot organismul.
  • Eliminati toate grijile si factorii stresanti! Nu ascultati si nu va insusiti prevestiri dezastruose, de genul ca vine cutremurul cel mare, vine cometa aproape de pamant, cum primesc si eu zilnic pe mail.Cine trimite zilnic mesajul acesta, nu si-a gasit fraierul. Intr-un timp, anul trecut zilnic primeam profetia aceasta si toti vorbeau ca in Romania va fi un cutremur mare, ca a profetit cel care l-a prezis si pe cel din 77 fara sa dea gres. Am scos de pe internet o litanie si am citit o rugaciune in care se anulau cutremurele si mi-am scos din creier subiectul. Practic m-am autosugestionat cum am stiut eu, ca nu astept decat evenimente fericite si stiri pozitive. Nu ma intereseaza meteoritii "care se ciocnesc de pamant" , ca soarele si-a redus activitatea, vulcanii care erup, furtunile si alte calamitati, decat in masura in care ar fi afectati unii oameni pe care ii poti ajuta concret cu ceva. In cazul sinistratilor de la noi, majoritatea din oras am donat haine si lucruri care erau necesare celor aflati in nevoie. Zinic pe Terra se intampla ceva, pentru ca este o planeta cu viata, care inca nu s-a racit, are activitate, lucreaza, traieste.. Cand aud astfel de evenimente, imi spun ca iar urmeaza a se modela o noua forma de relief, vulcanii ne aduc din adancuri metale, meteoritii transporta ceva si se prabusesc acolo unde le este destinatia. ( Meteoritii sunt carausii universului . Se presupune ca asa a aparut viata pe Terra, ei sunt cei care au transportat germenii vietii aici)
2.  Invatati sa va bucurati de toate! Bucurati-va omeneste !Bucuria dezactiveaza genele negative ( boala, imbatranire, moarte) si activeaza genele pozitive de sanatate si vitalitate care stimuleaza secretia de hormoni ai tineretii si fericirii. Acestia ne lecuiesc ranile fizice sau psihice.
 Viata ne ofera multe prilejuri de bucurie pe langa care trecem cu ochii inchisi. Generatiile tinere mai cred ca bucuria se reduce la a manca pana nu mai poti, a turna alcool in tine pana cazi in sant, sau a pierde timpul barfind, sau noptile in cluburi.. ( sa va ramana bucuria...adevarata. Cautati-o si-o veti gasi)
  • fiecare zi din viata este un prilej de bucurie. Intipariti-va acest adevar in creier. Faptul ca suntem vii, ca putem umbla, ca respiram, ca vedem, ca auzim, ca simtim trebuie sa ne bucure. Multi oameni nu se pot bucura de acestea pentru ca sunt afectati psihic sau fizic. Doar cei care pierd unele din aceste bucurii le pot aprecia la justa lor valoare si ar da toti banii din lume sa le poata avea din nou. Dupa ce va treziti zambiti, multumiti si spuneti-va ca sunteti fericit ca traiti, ca simtiti din plin bucuria vietii. Daca faceti aceasta zilnic ea va va fi transmisa inapoi telepatic, de la plantele care se bucura de viata si de la Terra in general care se bucura ca traieste, asa cum am vorbit mai inainte. Obisnuiti-va sa va treziti cu un sentiment de bucurie in fiecare zi.(Bucurie oriunde si oricat, omeneste bineinteles !)
  • Dezintegrati demonii din cap, lenea, ura, lacomia, trandavia, invidia, frustrarea indignarea, disperarea agresivitatea, regretul, culpa, nervozitatea, iritarea tristeatea, amaraciunea, nemultumirea, esecul, sentimentul inutilitatii in viata, sentimentele de inferioritate care sunt cele mai otravitoare emotii. ( eu, numele... sunt deplin multumit si bucuros de viata) este o autosugestie ce trebuie sa devina regula de comportare.
  • bucurati-va de frumusetile naturii inconjuratoare. Admirati vitalitarea ierbii si invatati sa invingeti orice greutate de la ea, care zilnic este calcata in picioare de cineva si a doua zi este iarasi sus, luati ceva din puterea si energia falnicilor arbori, imprimati-va in memorie maretia piscurilor muntoase, inspirati aburii si calmul raului, iubiti plantele cu care impartiti apartamentul si bucurati-va de sentimentele lor, de progresele lor, de florile lor frumoase si miresmele ce la raspandesc.. Bucurati-va de mare cu valurile ei, de apa lacurilor in care va racoriti, de pamantul pe care calcati cu nepasare, de cerul senin sau innourat, bucurati-va de toate fenomenele naturii, caci toate va vor furniza placeri. Ati vazut ca sunt oameni care se aventureaza in mijlocul fulgerelor pentru a le filma, in mijlocul tornadelor pentru a studia fenomenul chiar cu riscul vietii. Nu ne cere nimeni sa ne riscam viata pentru a studia un fenomen, ( noi oamenii obisnuiti) ci doar sa ne bucuram de ele.
  • bucurati-va de oamenii buni intre care traiti. Faceti abstractie de oamenii rai, violenti, jignitori, grosolani, vulgari, enervanti. Socotiti-i simpli humanoizi care nu trebuie sa va influenteze starea de spirit si bucuria vietii. Bucurati-va sincer de reusitele cunoscutilor si conationalilor. Bucurati-va de realizarile oamenilor de stiinta de pe tot globul, deoarece cuceririle lor stiintifice va vor face viata mai buna. Datorita lor s-a prelungit viata, nu ne mai omoara un simplu virus, datorita lor avem internetul, telefoanele mobile, televizorul si toate tehnologia de acum, care se imbunatateste pe zi ce trece. Daca acum 10 ani vorbeam la telefon mobil gen caramida, acum vorbim la ceva ce seamana cu foaia de hartie. Confortul si insanatosirea noastra depinde in mare masura si de ei, nu doar de creierul nostru.
  • invatati-va creierul sa astepte mereu bucurii. Creierul omului si al romanului in special este invatat sa astepte necazuri, esecuri sin cauza socului schimbarii de oranduire sociala. reprogramati creierul cu formule de genul ( eu, numele... astept numai bucurii si placeri. toate necazurile ma ocolesc si nici o boala nu ma atinge.) Astfel iesiti din imperiul hazardului. ( asta o spun eu nu am luat din bibliografie -titi ca si in Biblie se pomeneste de "intamplare" in Eclesiastul.) Amplificati starea de bucurie si altadata. de cate ori traiti o bucurie legati-o de alta din trecut si atfel le faceti mai puternice, cau un lant, le amplificati forta de pozitivare in organism. Creierul va invata ca la intalnirea unei bucurii sa le evoce automat si pe trecute multiplicandu-i forta. ca urmare organismul va fi pozitivat si pregatit sa infrunte boala si procesul de imbatranire. 
  • faceti fapte bune pentru altii si pentru obste pentru a va crea noi prilejuri de bucurie. Acestea va fac sa va simtiti om superior si bun. Cu timpul chiar veti deveni. veti capata respect de sine, va veti simti superior humanoizilor care injura si scuipa pe strada. Eu am observat ca majoritatea barbatilor tineri, maturi si batrani au acest mizerabil obicei. Si Corut a observat ca tinerii in special folosesc jargoane imprumutate din mediile sub-urbane. 
  • stimulati-va generatorii de placeri din organism .Mirosurile placute activeaza genele pozitive. Mirositi florile din propriul balcon, din gradina, sau si totodata stimulati si vederea cu ceea ce va incanta. Admirati florile din balcoanele altora, din gradinile pe langa care treceti. Cu alte cuvinte, nu umblati ca robotii, fara sa vedeti nimic in jur, doar voi si gandurile voastre, ce gatiti, in ce toane este seful, cat aveti de lucru, etc. Zilnic mirositi esente parfumate, folositi in camera deodorantele care va plac. Multe din mirosurile preferate nu va costa nimic daca aveti gradina sau balcon. Folositi parfumurile care va incanta cu  mirosul lor. Nu folositi doar aceeasi esenta, poate ca v-ar place si altceva care sa-i faca o mica placere creierului emotional, stiti doar ca-i amator de placeri, invatati-l cu placeri rafinate. Vazul joaca un rol crucial in impresionarea creierului. cat ati fi de grabit trebuie sa intarziati cu privirea pe ceea ce va place, ca sa se inregistreze imaginea in suflet si sa o pastrati acolo mult timp. este mai eficienta decat cel mai puternic medicament. Cand meditati si va rostiti formulele o puteti scoate la iveala pentru a va ajuat. Putem achizitiona mii de placeri vizuale gratuite. Faceti abstractie de ceva urat sau aspectele urate care va ies in cale, fie oameni, fie altceva. Culegeti doar imaginile care va plac, memorati-le si folositi-le cand aveti nevoie pentru a va binedispune. Sunetele ne pot revigora si ne pot trezi emotii profunde. Aici intra mai multe categorii, de la muzica pana la sunetele de clopotei. trebuie sa le alegem pe cele care ne plac si sa le ascultam zilnic. Simtul tactil ne ajuta iarasi sa ne producem emotii pozitive, ca de exemplu mangaierea blanii unei pisici, a unui catelus, copertile anumitor carti si alte lucruri pe care vrem sa le atingem. Fiecare are fanteziile lui aici, unora le place sa atinga o patura moale, ursuleti de plus,etc.
  • stimularea generatorilor psihici de placere. In aceasta categorie intra vestile bune, laudele, sugestiile pozitive venite de la altii, citirea unor lecturi de calitate resimtita ca placere de oamenii culti,placerea creatiei originale sau reproductive ( in cazul meu goblenul), creatii artistice, artizanale, ca tot se apropie martisoarele, visele indraznete determina secretia de endorfine si adrenalina, meditatia tihnita,etc.  Daca nu avem vesti bune, sa pozitivam noi pe cat mai multe persoane si acestea se vor intoarce candva cu siguranta inapoi  sub forma de vesti bune, merite, sugestii pozitive. Sa nu uitam ! Creierul emotional percepe amintirile frumoase ca si cand ar fi reale. Timpul este inventat de noi, pentru a delimita o zi de alta. Pentru creierul emotional nu exista limita de timp si spatiu. 
 bibliografie: Pavel Corut.

 SA VA RAMANA BUCURIA !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu