vineri, 24 iulie 2015

Realitatea nu exista daca nu te uiti la ea!

Un nou experiment confirma faptul ca realitatea nu exista daca nu te uiti la ea

Potrivit unei teorii bine cunoscute din fizica cuantica, comportamentul unei particule se schimba in funtie de existenta sau nu a unui observator. Acesta sugereaza de fapt ca realitatea este un fel de iluzie si exista doar atunci cand te uiti la ea. Numeroase experimente cuantice au fost facute in trecut si acestea au demonstrat ca intr-adevar lucrurile se intampla intocmai asa. Acum, fizicieni de la Australian National University au descoperit dovezi noi ce indica spre natura iluzorie a realitatii. Acestia au recreat experimentul lui John Wheeler cu alegerea intarziata si au conformat faptul ca realitatea nu exista pana in momentul in care nu este masurata, cel putin la nivel atomic.

Descoperiri care ridica semne de intrebare
Unele parcticule, precum fotonii sau electronii, se pot comporta atat ca particule dar si ca unde. Aici intervine intrebarea in legatura cu ce anume face un foton sau electron sa se comporte ca particula sau ca unda. Exact acest lucru intreaba Wheeler in experimentul sau: unde ‘decide’ obiectul ce devine?
Rezultatele experimentului cercetatorilor australieni, care au fost publicate in revista Natura Physics, demonstreaza ca aceasta alegere este determinata de modul in care este masurat obiectul, concluzie care este in concordanta cu ceea ce prezic teoriile cuantice.
Se demonstreaza ca masuratorile sunt tot. La nivel cuantic, realitatea nu exista daca nu te uiti la ea,” spune seful cercetarilor Dr. Andrew Truscott intr-o declaratie de presa
Experimentul
Viziunea originara a experimentului lui John Wheeler propusa in 1978, implica existenta unor raze de lumina reflectate de oglinzi. Totusi, a fost dificil de implementat si a condus la niste concluzii partiale datorita nivelului tehnologic existent. Acum, s-a putut reface experimentul folosind atomi de heliu imprastiati de lumina laser. Echipa condusa de catre Dr. Truscott a fortat o suta de atomi de heliu intr-o stare a materiei numita condensat Bose-Einstein. Dupa aceasta, ei au ejectat toti atomii pana cand a ramas numai unu. Apoi, cercetatorii au folosit o serie de raze laser pentru a crea un model de tip gratar, care ar imprastia un atom ce trece prin el la fel cum un gratar solid imprastie lumina. In concluzie, atomii s-ar comporta fie ca particula trecand printr-o gaura sau ca unda trecand prin amandoua gaurile. 
Cu ajutorul unui generator de numere aleatorii, s-a format un al doilea gratar in mod aleatoriu pentru recombinarea traiectoriilor. Acest lucru s-a facut doar dupa ce atomul a trecut de primul gratar. Ca rezultat, adaugarea celui de-al doilea gratar a cauzat o interferenta in masuratori, aratand ca atomul a calatorit pe ambele traiectorii, comportandu-se ca unda. In acelasi timp, atunci cand al doilea gratar nu a fost adaugat, nu a existat interferenta iar atomul a parut ca trece printr-o singura gaura.
Rezultatele si interpretarea acestora
Din cauza ca cel de-al doilea gratar a fost adaugat doar dupa ce atomul a trecut de primul gratar, ar fi rezonabil sa sugeram ca atomul inca nu s-a ‘decis’ daca este particula sau unda inaintea celei de-a doua masuratori. Potrivit declaratilor Dr. Truscott, pot exista doua interpretari posibile ale acestor rezultate. Fie atomul ‘s-a decis’ cum sa se comporte bazandu-se pe masuratoare, fie o masuratoare viitoare a afectat trecutul fotonului.
Atomii nu au calatorit din punctul A in punctul B. Doar cand au fost masurati la sfarsitul calatoriei lor, s-a nascut comportamentul lor de tip unda sau de tip particula,” a declarat acesta. De aceea, acest experiment se adauga la noianul de experimente care valideaza teoria cuantica si aduce noi dovezi in legatura cu ideea ca realitatea nu exista fara observator. Probabil ca cercetari viitoare in domeniul fizicii cuantice si niste dovezi si mai concrete vor completa intelegerea realitatii intr-o buna zi.
“Daca nu v-a socat inca profund mecanica cuantica, inseamna ca nu ati inteles-o inca.” ~Niels Bohr

vezi si postarea mea: Are Dumnezeu nevoie de lauda noastra?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu