luni, 13 iulie 2015

Eu sunt Gabriel !


Gavril – vestitorul mântuirii







În Sfânta Scriptură există doar două menţionări pe nume ale îngerului Gavril şi ambele se găsesc în acelaşi capitol 1 al Evangheliei după Luca. Prima dată îl întâlnim atunci când a venit la preotul Zaharia să-i vestească naşterea lui Ioan Botezătorul. Pentru că Zaharia a avut îndoieli cu privire la mesajul primit prin Gavril, îngerul i-a spus:

Eu sunt Gavril, care stau înaintea lui Dumnezeu; am fost trimis să-ţi vorbesc, şi să-ţi aduc această veste bună. Iată că vei fi mut, şi nu vei putea vorbi, până în ziua când se vor întâmpla aceste lucruri, pentru că n-ai crezut cuvintele mele, care se vor împlini la vremea lor. (Evanghelia după Luca 1:19-20)

Tot îngerul Gavril a fost cel care a vestit Mariei naşterea lui Isus Hristos. Şi aceasta a fost aşa:

În luna a şasea, îngerul Gavril a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galilea, numită Nazaret, la o fecioară logodită cu un bărbat, numit Iosif, din casa lui David. Numele fecioarei era Maria. Îngerul a întrat la ea, şi i-a zis: “Plecăciune, ţie, căreia ţi s-a făcut mare har; Domnul este cu tine, binecuvântată eşti tu între femei!” Tulburată foarte mult de cuvintele acestea, Maria se întreba singură ce putea să însemneze urarea aceasta. Îngerul i-a zis: “Nu te teme, Marie, căci ai căpătat îndurare înaintea lui Dumnezeu. Şi iată că vei rămâne însărcinată, şi vei naşte un fiu, căruia îi vei pune numele Isus. El va fi mare, şi va fi chemat Fiul Celui Prea Înalt; şi Domnul Dumnezeu îi va da scaunul de domnie al tatălui Său David. Va împărăţi peste casa lui Iacov în veci, şi Împărăţia Lui nu va avea sfârşit.”

( Evanghelia după Luca 1:26 – 33)

Ai crezut tu Evanghelia Domnul Isus Hristos? Eşti născut din nou? Pentru aceasta a venit îngerul Gavril. Dacă nu eşti mântuit, nu ai pentru ce să-l sărbătoreşti. Caută mai întâi să înţelegi mesajul Evangheliei, să crezi în Domnul Isus pe care l-a vestit îngerul şi să închei un legâmânt cu Mântuitorul.



Preot 

Vasile Filat

 Arhanghelul Gavril  - prezentare ampla


Arhanghelul Gavril este vestitor al dumnezeieştilor taine. În limba ebraică, Gabriel  semnifică "Dumnezeu este puterea mea". Este îngerul Bunei Vestiri, al reînvierii, al compasiunii, al pedepsei divine, al morţii şi al revelaţiei divine. De asemenea, el este considerat a fi guvernatorul Paradisului. El este menţionat de mai multe ori în Biblie, de fiecare dată ca un mesager care aduce veşti importante.

Este prezent în viziunile lui Daniel despre întoarcerea evreilor din captivitate, căruia i-a revelat şi viitorul naţiunii. Tot el i-a vestit lui Zaharia naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi lui Ioachim şi Anei naşterea Fecioarei Maria.

El este vestitorul venirii lui Mesia pe Pământ. 



Gabriel a anunţat-o pe Fecioara Maria că-l va naşte pe Iisus şi i-a apărut în vis lui Iosif pentru a-i explica această situaţie.


În cadrul tradiţiei creştine, Arhanghelul Gabriel este considerat şi îngerul păzitor al lui Iisus Cristos în perioada întrupării sale pe Pământ. El este îngerul care i-a apărut lui Iisus în Grădina Ghetsimani, pentru a-l sprijini în teribilul moment al cunoaşterii cu anticipaţie a Calvarului ce urma să se producă. Tot el a răsturnat piatra de la mormântul lui Iisus la Înviere şi le-a vorbit femeilor mironosiţe. Textul biblic ne spune că intrând în mormânt, acestea au văzut un tânăr şezând în partea dreaptă, îmbrăcat în veşmânt alb, şi pentru că s-au înfricoşat, el le-a spus: "Nu vă înspăimântaţi! Căutaţi pe Iisus Nazariteanul cel răstignit? A înviat!"





Simbolurile cu care este asociat sunt crinul, trâmbiţa, un pergament, un sceptru şi uneori o ramură de măslin.

În afară de momentul Bunei Vestiri, Arhanghelul Gabriel apare de multe ori în viaţa Fecioarei Maria. Când ea era la templu, Dumnezeu îl trimitea pe Arhanghelul Gabriel să-i aducă mană din cer şi să o înveţe să citească. Când arhiereul intra în Sfânta Sfintelor vedea şi el pe arhanghel stând de vorbă cu Maria şi se minuna.

Tot el a anunţat-o pe Maria când se va duce la fiul ei mult iubit: în timp ce Maria se ruga, plângând de dorul veşniciei, iată că a apărut înaintea ei o fiinţă care-i era nespus de dragă, Arhanghelul Gabriel. Avea în mână o ramură de finic şi i-a pus: "Pregăteşte-te, căci peste trei zile Fiul Tău şi Dumnezeul nostru va veni să te ia la cer".
În tradiţia islamică, Gabriel este considerat spiritul divin al adevărului, sub protecţia căruia s-a născut Islamul. Profetul Mahomed afirmă că Arhanghelul Gabriel, cel cu 140 de perechi de aripi, i-a dictat Coranul vers cu vers. El îl considera îngerul său protector şi inspirator, care l-a ajutat totodată să realizeze mai multe minuni.

Arhanghelul Gabriel este înger al darurilor, al intuiţiei, al clarviziunii şi al călătoriilor astrale. Misiunea sa legată de omenire este în principal aceea de a selecta suflete din Rai pentru încarnare şi de a le informa despre ceea ce trebuie să ştie pe Pământ. El restaurează viaţa şi lumina în aspectele neclarificate ale vieţii şi facilitează comunicarea între oameni.


El ne ajută să cultivăm adevărul în viaţa noastră, să ne respectăm individualitatea, să  ascultăm intuiţia şi vocea noastră interioară. Toate religiile îl preamăresc pe Gabriel ca mesager divin al Creatorului. Neobosit, el împarte cuvântul lui Dumnezeu acelor care au regăsit în ei înşişi drumul către El. Cu ajutorul Arhanghelului Gabriel ne putem descoperi potenţialul corpului nostru fizic şi a realităţii noastre individuale. El ne ajută să avem încredere în puterea noastră, să o utilizăm pentru a ajunge la Dumnezeu. Cea mai importantă misiune a sa este aceea de a ne ajuta să îngrijim puterea şi convingerea astfel încât să devenim la rândul nostru purtători ai mesajului divin pentru ceilalţi oameni.
Arhanghelul Gabriel susţine capacitatea omului de a putea descoperi frumuseţea din el însuşi şi capacitatea de a simţi pe deplin bucuria în toate aspectele vieţii. El ne însoţeşte pe drumul nostru către Lumină şi ne răsplăteşte cu darurile sale ori de câte ori, cu aspiraţie, efort şi perseverenţă, mai urcăm o treaptă pe scara evoluţiei.  

Iată două intervenţii spectaculoase ale Arhanghelului Gabriel în viaţa unor fiinţe pline de puritate şi aspiraţie;
Fratele Giacomo della Corona era novice când îşi propusese să rostească  înainte de fiecare masă o rugăciune foarte frumoasă către Fecioara Maria. Într-o zi, chiar înainte să intre în sala de mese, şi-a amintit brusc că nu rostise rugăciunea. I-a cerut respectuos permisiunea părintelui gardian să se retragă în cor pentru a-şi îndeplini angajamentul. Superiorul a consimţit, dar absenţa novicelui s-a prelungit excesiv, astfel că acesta a trimis după el un alt călugăr. Însă cum nici acesta nu a mai revenit, părintele a trimis un al doilea, apoi un al treilea frate să îi cheme. Contrariat de faptul că nici unul dintre ei nu s-a mai întors, părintele a decis să se ducă personal să elucideze misterul. Intrând în cor, el i-a văzut pe cei trei fraţi  în extaz, contemplând pe Arhanghelul Gabriel, care culegea trandafiri şi crini care ieşeau din gura novicelui în timp ce acesta rostea rugăciunea. După ce a împletit din aceste flori o coroană legată cu fir de aur, Arhanghelul Gabriel a aşezat-o pe statuia Fecioarei Maria.

Părintele Lamy avea o devoţiune deosebită faţă de îngeri şi s-a bucurat de multe ori de prezenţa şi sprijinul îngerului său păzitor şi a Arhanghelului Gabriel. În timp ce se întorcea acasă, mergând cu ochii aproape închişi, pentru că razele soarelui băteau din faţă şi îl deranjau, părintele Lamy s-a trezit brusc în faţa unui biciclist care se îndrepta spre el cu toată viteza. Când mai era doar un metru până la impactul violent, a apărut Arhanghelul Gabriel, care l-a ridicat în aer pe ciclist cu tot cu bicicletă şi l-a aşezat apoi pe marginea drumului, pentru ca părintele să-şi continue liniştit călătoria.  

Arhanghelul Gavril se sarbatoreste la data de 13 iulie.  

Ingerii sunt permanent printre noi. Ei duc rugaciunile si cererile noastre in fata Domnului. Rugaciunea este importanta si trebuie facuta din inima si cu tot sufletul, nu doar din obligatie, pentru ca suntem atent supravegheati si uneori indrumati de catre ingerul pazitor incredintat la intrupare.  Chiar daca la inceput o faci ca o datorie, bine este si asa, pentru ca tot Sfanta Scriptura spune ca noi nu ne stim ruga, dar chinuindu-te acolo in genunchi seara de seara, incepe sa se roage "duhul tau" noaptea, iar acesta stie , ce sa ceara, mai mult decat tine care esti prins in chingile de carne.  Ingerul tau pazitor vede si informeaza cetele ingeresti ca esti pe calea cea buna, evoluati impreuna, tu, dar si ingerul tau,  producand multa bucurie si celui caruia i-ai fost incredintat sa te pazasca si indrume.  Fiecare ar trebuie sa comunice mai mult cu ingerul lui prin rugaciune, seara in camaruta lui, dar fara sa stie stanga ce face dreapta. 
Ingerul tau te invata cum sa te rogi. Al meu inger m-a invatat sa memorez acest pasaj din Biblie si sa-l pun in practica: 

( Matei 5, 6 ).  Predica de pe munte. Fericirile. Adevarata implinire a Legii.
Despre milostenie, rugaciune si post. Sa nu ne straduim numai dupa cele pamantesti.


Cap 5 ne repeta poruncile date lui Moise, sa nu ucizi, sa nu furi, sa nu minti, sa nu savarsesti adulter, pe care le stim dar nu le respectam.
Cap.6  Cand faci milostenie nu trambita inaintea ta cum fac fatarnicii in sinagogi si pe ulite, ca sa fie slaviti de oameni, adevarat graiesc voua; si-au luat plata lor. Tu insa cand faci milostenie sa nu stie stanga ce face dreapta ta. Milostenia ta sa fie intr-ascuns si Tatal Tau care vede in ascuns iti va rasplati tie.  
Iar cand va rugati nu fiti ca fatarnicii carora le place prin sinagogi si prin colturile ulitelor, stand in picioare sa se roage, ca sa se arate oamenilor; adevarat graiesc voua, si-au luat plata lor.  
Tu insa cand te rogi intra in camara ta si inchizand usa, roaga-te Tatalui Tau, Care este in ascuns, si Tatal Tau care vede in ascuns, iti va rasplati tie. Cand va rugati nu spuneti multe ca neamurile , ca ele cred ca in multa lor vorbarie vor fi ascultate. Deci nu va asemanati lor, caci stie Tatal Vostru de ce aveti trebuinta mai inainte ca sa cereti de la El. Deci voi asa sa va rugati: ( sa spunem rugaciunea Tatal Nostru) 
Ca de veti ierta oamenilor greselile lor, ierta-va si voua Tatal Vostru cel ceresc; 
Iar de nu veti ierta oamenilor greselile lor, nici tatal Vostru nu va va ierta gresalele voastre. 
Cand postiti nu fiti tristi, ca fatarnicii;ca ei isi smolesc fetele ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat graiesc voua si-au luat plata lor. 
Tu insa cand postesti unge capul tau si fata ta o spala. 
Ca sa nu te arati oamenilor ca postesti, ci Tatal Tau care este in ascuns si Tatal Tau care vede in ascuns, Iti va rasplati tie.  
Nu va adunati comori pe pamant, unde molia si rugina le strica si unde furii le sapa si le strica. 
Ci adunati-va comori in cer, unde nici molia nici rugina nu le strica, nici furii nu le sapa si nu le fura. 

Caci unde este comoara ta acolo va fi si inima ta.  

De aceea zic voua, nu va ingrijiti de sufletul vostru ce veti manca, nici pentru trupul vostru cu ce va veti imbraca; au nu este sufletul mai mult decat hrana si trupul decat imbracamintea? 
Si care dintre voi ingrijindu-se poate sa adauge staturii sale un cot? 
Luati seama la crinii campului cum cresc, nu se ostenesc nici nu torc.
Nici Solomon in toate marirea lui, nu s-a imbracat ca unul din acestia.  
Iar daca iarba campului, care astazi este si maine se arunca in cuptor, Dumnezeu astfel o imbraca, oare nu cu mult mai mult pe voi, putin credinciosilor? 

Deci nu duceti grija spunand ce vom manca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom imbraca?

Caci dupa toate acestea se straduiesc neamurile, stie doar Tatal Vostru cel ceresc ca aveti nevoie de ele. 
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea lui si toate acestea se vor adauga voua. 
Nu va ingrijiti de ziua de maine, caci ziua de maine se va ingriji de ale sale. Ajunge zile rautatea ei. " 

Aici este cuprinsa toata invatatura de care avem nevoie pe pamant pentru a ne fi bine. Ar trebui sa reflectam mai mult la acest pasaj din Biblie. Probabil ca facem prea mult caz de religie, prea multe discutii si parade religioase, prea multa fatarnicie, fiecare isi da cu parerea ce este bine si ce este rau. Dumnezeu  vrea ca viata spirituala sa fie ca o taina a ta cu el, iar viata normala sa mearga inainte  respectand poruncile date. Tot din cap.5 am desprins ideea ca Iisus ne aduce o Lege mai aspra.  Moise ne avertizeaza despre pedeapsa primita pentru fapte, iar Iisus ne avertizeaza despre pedeapsa primita pentru gand. (Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau prorocii, n-am venit sa stric ci sa implinesc. 
Caci adevarat va zic voua:Inainte de-a trece cerul si pamantul, o iota sau o carta din lege nu va trece, pana ce se vor face toate. Ati auzit ca s-a zis celor mai de demult "sa nu ucizi," iar cine va ucide vrednic va fi de osanda,
Eu insa va spun voua ca oricine "se manie" pe fratele sau vrednic va fi de osanda.
Ati auzit ca s-a zis celor mai de demult "sa nu savarsesti adulter"
Eu insa va spun voua:Ca "oricine se uita la femeie poftind-o "a si savarsit adulter cu ea in inima lui.

Cuvantul vostru sa fie: Ceea ce este da - da, ceea ce este nu - nu; iar ce este mai mult decat aceasta de la cel rau este.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu