sâmbătă, 18 iulie 2015

De ce mintim !

Selectii din Sinergologia, limbajul trupului, arta de a ghici gandurile celuilalt de Philippe Truchet
 De ce este periculoasa o minciuna nevinovata, facuta in gluma !

La nastere, copilul arata prin tipete ca este sincer, spontan si natural, calitatile omului LIBER. Activitatea educativa consta in a filtra aceste trei calitati in asa fel incat adultul sa devina EFICIENT.Degeaba am incerca sa intelegem de ce corpul dezvaluie uneori atata insatisfactie in raport cu discursul nostru, daca nu vom constientiza cat sunt de puternice aceste filtre.

FILTRELE SINCERITATII

Rasul este propriu omului. Rasul inseamna superioritatea omului, si se bazeaza pe capacitatea acestuia de a se distanta de lucruri pentru a rade de ele si tot el - rasul constituie temelia unei alte particularitati umane - MINCIUNA. Daca omul ia distanta si rade de lucruri, de altii, etc, el poate sa se indeparteze de propria existenta si sa MINTA. Invata sa-i minta pe altii si pana la urma invata sa se minta pe sine.
De altfel omul este singura specie de pe pamant care a integrat MINCIUNA IN NEVOILE SALE COTIDIENE. Omul nu se simte bine daca nu trage o minciuna si este in stare sa traga o minciuna oricand ii este necesar SAU NU ! 
El falsifica realitatea atunci cand micile sale slabiciuni il impiedica sa semene cu IMAGINEA OMULUI PERFECT PE CARE A CREAT-o; inventeaza si construieste zi de zi motive intemeiate care sa-i justifice reaua credinta, permitandu-i sa jongleze cu o realitate uneori dificil de acceptat. Neputand fi un zeu al perfectiunii ( ceea ce uman nu-i cere nimeni), fiinta de carne si sange incepe sa se multumeasca cu "adevarul" pe care il serveste zilnic celorlalti. si incepe sa serveasca pe nesimtite azi putin, maine mai mult, minciuna dupa minciuna, pentru a continua sa traiasca alaturi de semenii sai, sau de cei dragi ai sai.
In acelasi timp si " din FERICIRE" minciuna lasa urme in constiinta. OMUL CARE MINTE TRISEAZA , iar micile sau marile minciuni necesare ii dezvaluie ambivalenta. Minte, dar are constiinta clara a acestei minciuni  si in timp ce vorbeste si denatureaza, o parte a sa uitata spune ADEVARUL- mai exact CORPUL SAU.
Totusi modelele constituite pe considerente EDUCATIONALE sau RELIGIOASE au toate in comun excluderea minciunii . Omul traverseaza secolele fara a se demoda. Cum este posibil? Cum poate ajunge omul un mincinos? incepand cu cea mai nevinovata minciuna si termanand in timp cu o viata cladita pe minciuni imense?

Pur si simplu pentru ca societatea noastra ce respecta atat de mult VALORILE MORALE este caldita pe minciuna. Cea mai importanta dintre ele este minciuna de SUPRAEVALUARE!
Aceasta este pentru noi o etapa obligatorie de afirmarea identitatii. Speri la un post mai bun, ai un discurs al omului superior ce nu ai devenit inca, desi atunci cand esti intrebat daca te simti capabil sa ocupi o functie la care aspiri spui ca esti capabil sa indeplinesti sarcini pe care nu le-ai mai realizat pana acum. Conform celei mai elementare onestitati ar trebui sa recunosti ca nu ai nici o idee din moment ce nu ai ocupat niciodata un asemenea post, dar sti ca spunand asta risti sa nu fi promovat. Pe de cealalta parte, seful vede din CV -ul tau ca nu ai mai ocupat niciodata o asmenea functie, dar intucat crede in tine, prefera sa te asculte cum iti expui argumentele, decat sa te auda dezvalundu-ti PUNCTELE SLABE. Stie ca esti pe cale SA -I SERVESTI O MINCIUNA- CEAI IN LOC DE COLA, dar presupune ca daca esti capabil de o asa minciuna esti capabil si sa te proiectezi in noua situatie, deci esti omul potrivit.
Lumea in care traim ne-a pus in incurcatura, aducandu-ne in fata alternative dificile.  Pentru fiecare din alternativele noastre suntem nevoiti sa alegem intre ONESTITATE, care ne invata LECTIA UMILINTEI, amintindu-ne sa nu ne batem cu pumnul in piept pentru ca nu suntem decat ceea ce mancam sau bem cu adevarat, si obiectivul reusitei personale care ne obliga sa le spunem celorlalti ca valoram mai mult decat suntem. MINCIUNA DE SUPRAEVALUARE este insasi esenta sistemului social. Reusita sociala cultivata in noi inca din frageda pruncie trece printr-o programare a imaginii noastre proiectate spre fiinta superioara la care tindem, dar care INCA NU SUNTEM. Omul ajunge sa se indatoreze pentru ca cei din jur sa creada ca el este ceea ce vrea sa para. Socioloagele americane Joan Harvey si Cyntia Katz au pus punctul pe "I" vorbind despre complexul IMPOSTORULUI.Omul accede la un post, pozitie mai importanta cu cat este mai "ANGOASAT"
Adeptii dezvoltarii personale vorbesc despre acest lucru ca despre cei din fabula  "ca omul trebuie sa fie broasa\  care s-a umflat ca un bou" 
Omul incepe sa-si lucreze minciuna precum atletii isi lucreaza muschii.

Minciuna de incuvintare  
Omul ca invingator, mai are o arma la dispozitie, avand aceeasi eticheta. 
Aceasta minciuna sociala in a nu-ti contrazice niciodata interlocutorul, daca ti se pare ca relatiile sociale ar avea de suferit de pe urma asta. poti asculta comentariile extremiste ale soferului de taxi, ale soacrei, poti sa te prefaci sa crezi ca bea ceai verde, cand el de fapt are cola in ceasca, prefacandu-te ca nu le-ai auzit, aprobandu-l astfel tacit ( vezi de ce reactionez eu acum, pentru ca sa nu mint prin incuvintare)  
Iti spui ca este inutil sa te pui rau cu ei, caci oricum nu le vei schimba parerea sau comportamentul. Mai bine taci si renunti la o idee generoasa, mai bine aprobi vorbele extremiste, mai bine accepti o minciuna servita decat sa risti sa te trezesti invrajbit cu o buna parte din oameni. Este o minciuna care apare DIN LASITATE.  Cand este surprins cu minciuna de supraevaluare fiecare stie sa o apere, explicand ca nu putea face altfel, INSA EVANTAIUL MICILOR LASITATI COTIDIENE ajuta un barbat sa fie barbat si o femeie sa fie femeie, dar LE RAPESC PENTRU TOTDEAUNA SPERANTA INTR-O PERFECTIUNE POSIBILA.
 Mai bine spui adevarul in fata, asa sunt, daca iti convine bine, ...asa procedez, asta-i parerea mea ...!

Minciuna prin OMISIUNE ! 
Aceasta este o varianta a celei expuse anterior.Ea ne antreneaza in falsificarea realitatii. De exemplu recunosti ca te-ai intors tarziu seara trecuta, omitand sa spui cu cine ai fost. Adevarul spus pe jumatate se pierde undeva pe drum. Realizezi o tranzactie, te intorci triumfator, succesul iti permite sa te umfli in pene, dar neglijezi pur si simplu sa SPUI PRETUL INTREG PLATIT IN CONTRAPARTIDA- cu ce pret ai obtinut acel lucru? 
Mincinosul ESTE INTELIGENT! mai des ne laudam cu inteligenta lui, decat sa-i denuntam minciuna. 

Ce prapastie intre bunele intentii ale copilului pe care il invatam sa fie sincer la varsta adulta cand " descurcareala" legitimeaza toate comportamentele imorale pe care este cladita societatea. 
Dar unde este constiinta in toate acestea? Nu este de datoria ei sa pedepseasca orice comportament inadecvat, starnindu-ne remuscari de fiecare data cand nu actionam cum se cuvine? La acest aspect este drum lung intre teorie si practica.  Daca esti la inceputul vietii de mincinos , dezbara-te de acest obicei care lasa urme adanci in CONSTIINTA , IN SUBCONSTIENT, pentru ca totusi minciuna are picioare scurte.


Cuvantul vostru sa fie, da pentru DA, nu pentru NU si ceea ce este mai mult de aceasta de la cel rau este ! ne invata IIsus 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu