sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Ce spune Biblia despre lupta spirituala ?

Atunci cand se discuta despre lupta spirituala se fac de regula doua tipuri de greseli:fie se exagereaza, fie se subestimeaza importanta ei. Unii oameni leaga fiecare problema sau conflict de demoni, altii ignora complet domeniul luptei spirituale, desi Biblia ne avertizeaza ca lupta noastra se da de fapt cu puterile spirituale. Iisus a facut deseori vindecari fara ca acestea sa fie legate, produse in mod special de demoni, in alte cazuri a scos demoni, specificand ca acest neam de demoni nu iese decat cu post si rugaciune. Apostolul Pavel invata pe crestini sa poarte razboiul cu pacatul propriu si sa poarte razboiul impotriva celui rau. ( Efeseni 6:10-18)

Ne indeamna sa ne intarim in Domnul si in puterea tariei lui. " imbracati-va cu armatura lui Dumnezeu, ca sa puteti tine piept impotriva uneltirilor diavolului, caci ni n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniilor, domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti"
 Acest pasaj ne invata cateva lucruri importante:
  1.  nu putem fi tari decat in puterea lui Dumnezeu ( sa nu ne incredem in puterile proprii)
  2. armura lui Dumnezeu este cea care ne protejeaza
  3. batalia noastra este impotriva fortelor spirituale ale raului din lume. 
Un exemplu este cel al arhanghelului Mihail prezentat in Iuda vers.9,-  Mihail probabil cel mai puternic dintre ingerii lui Dumnezeu, nu l-a mustrat pe satan prin puterea sa ci a spus: "Domnul sa te mustre!" Apocalipsa 12:8 arata ca in vremurile din urma arhanghelul Mihail il va invinge pe satan. Cu toate acestea cand se deschide conflictul cu satan, Mihail l-a mustrat in numele si autoritatea lui Dumnezeu, nu a sa. Numai in NUMELE SAU mustrarea are putere.Pentru aceasta trebuie sa avem o relatie personala cu Iisus, altfel tot ce se spune in numele LUI este doar o metoda, fara putere in lupta cu demonii. 
 ( aici avem exemplul despre cum sa NU NE IMPLICAM IN LUPTA SPIRITUALA - niste exorcisti iudei care umblau din loc in loc au incercat sa cheme numele Domnului Iisus peste cei ce aveau duhuri rele, zicand:Va jur pe Iisus pe care-l propovaduieste Pavel, sa iesiti afara. Cei ce faceau aceasta erau cei 7 feciori ai lui Sceva, un preot iudeu din cel mai de seama. Duhul cel rau le-a raspuns, pe Iisus il cunoastem, pe Pavel il stim, dar voi cine sunteti? si omul stapanit de cel rau a sarit asupra lor, i-a biruit si i-a schingiuit incat au fugit goi si raniti din casa aceea ( Fapt. Ap. 19:13-16)
Cei 7 frati foloseau Numele lui Iisus, dar asta nu era suficient. Acestia nu aveau o relatie cu Iisus, prin urmare cuvintele lor erau golite de orice putere sau autoritate. Ei se bazau pe o metoda si nu pe Iisus, neimplicand CUVANTUL lui Dumnezeu in lupta spirituala decat formal, o formula si atat, prin urmare au luat o bataie umilitoare de la draci.
Ne punem intrebarea - Care sunt aspectele cheie ale succesului in lupta spirituala?
  1. ne bazam pe puterea lui Dumnezeu nu a noastra;
  2. mustram in numele lui Iisus nu al noastru;
  3. ne protejam folosin intreaga armura a lui Dumnezeu;
  4. folosim SABIA Duhului - Cuvantul lui Dumnezeu.
Efeseni 6:13-18 ne ofera o descriere completa a armurii lui Dumnezeu care ne protejeaza: SA NE ECHIPAM CU :
  • cingatoarea ADEVARULUI
  • platosa neprihanirii
  • ravna evangheliei pacii
  • scutul credintei
  • coiful mantuirii
  • sabia Duhului
  • rugaciunea in Duh
prin urmare nu ne aruncam in lupta cu puterile spirituale fara protectie, folosind o formula si atat. Ce reprezinta aceste piese ale armurii spirituale ?
  • ni se cere sa spunem adevarul impotriva minciunilor lui satan;
  • trebuie sa ne odihnim in faptul ca suntem declarati mantuiti prin sacrificiul personal al lui Iisus pe cruce;
  • trebuie sa proclamam Evanghelia indiferent cata opozitie am intalni;
  •  nu trebuie sa sovaim in credinta noastra, indiferent cat de puternic suntem atacati;
  • sa fim pe deplin convinsi ca fortele spirituale ale raului nu ne pot lua mantuirea, decat daca Doamne fereste am alege altceva!
  • arma noastra ofensiva sa fie CUVANTUL LUI DUMNEZEU, nu propriile noastre sentimente;
  • sa urmam exemplul lui Iisus in toate si mai ales sa admitem ca anumite victorii spirituale nu sunt posibile decat prin rugaciune 
Sa observam cum a luptat Iisus cu satan:  in pustiu cand a fost ispitit de diavol, dupa un post de 40 de zile acesta l-a ademenit, stiind ca a flamanzit, dar ce raspunde mantuitorul? scris este ca omul nu traieste numai cu paine ci cu orice Cuvant care iese din gura lui Dumnezeu, apoi l-a dus pe acoperisul unui templu ispitindu-l sa se arunce jos, ademenindu-l , vorbindu-i din ce este scris in Biblie despre EL, iar Iisus i-a raspuns la fel, scris este sa nu ispitesti pe Domnul Dumnezeul tau, iar ultima momeala cea mai puternica a fost, oferindu-i bogatiile si toata aceasta lume, daca i se inchina, la care Iisus raspunde tot cu Cuvantul lui Dumnezeu" caci este scris: "Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si numai lui sa-i slujesti" . Atunci diavolul l-a lasat si niste ingeri au venit la Iisus sa-i slujeasca. ( inca o dovada ca Iisus a fost Dumnezeu, pentru ca ingerii nu slujesc decat lui Dumnezeu - si Cuvantul s-a facut trup).
Concluzie: sa nu ne aruncam in lupta spirituala impotriva duhurilor rautatiii: daca suntem inchinatori la toata ostirea cerului, si daca inca nu avem o relatie personala puternica cu Iisus. IIntai sa ne cercetam pe noi insine, sa ne schimbam si apoi vom putea face ceva in numele lui Iisus. 

 Apostolul Pavel invata pe crestini 
1. sa poarte razboiul cu pacatul propriu 
2. sa poarte razboiul impotriva celui rau. ( Efeseni 6:10-18) vorbind in psalmi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu