miercuri, 12 februarie 2014

Mierea si derivatele ei vindeca orice !

Inlocuiti pastilele naturiste cu miere, polen, propolis, laptisor de matca. Mai jos va ofer cateva informatii scurte si folositoare despre fiecare in parte.

MIEREA

Mierea are dubla origine; vegetala reprezentata de nectar si origine animala reprezentata de mana ( rezultatul excretiilor unor insecte ca paduchi de plante si pureci). Transformarea manei si nectarului in miere se rezuma la 2 etape: -includrea enzimelor si actiunea acestora asupra glucidelor si eliminarea apei pana la aprox.18-20/ din greutatea produsului finit. prima etapa se petrece in corpul albinei unde picatura de nectar sau mana se amesteca cu secretiile hipofaringiene din gusa albinei. Picatura este regurgitata si de pe trompa este preluata de o alta albina care o prelucreaza la fel. Etapa a doua consta in eliminarea apei in exces. Albina depune pictura de miere pe fundul celulei fagurelui in strat subtire si o resoarbe prin trompa. Intre regurgitare si reingerare are loc o evaporare partiala. Dupa ce se depune iar pe fundul fagurelui, evaporarea apei are loc incontinuare, datorita caldurii si curentilor de aer din stup.

Sortimentele de miere difera in functie de formele de relief, si culturile reprezentative. Putem vorbi de miere monoflora cum ar fi : de salcam, tei, zmeura, menta, floarea soarelui. Mierea poliflora provine din culesul nectarului de la o foarte mare diversitate de specii. Avem aici miere de fanete, de balta, de pajiste, de pomi fructiferi, de munte.

Culoarea mierii este direct dependenta de origine. Mierea de salcam are culoare deschisa, pana aproape de incolor. Mierea de padure este inchisa la culoare, de la brun pana aproape de negru. Culoarea mierii se modifica si in functie de vechime.

Aroma este data de uleiurile volatile. 

Gustul este dulce si este dat de glucide (zaharide). Cele mai reprezentative glucide sunt fructoza si zaharoza.  Valoarea raportului fructoza zaharoza este hotaratoare in declansarea cristalizarii.  daca cantitatea de glucoza este mai mare mierea se zahariseste mai repede. Un indiciu ca mierea este naturala este cristalizarea. Acesta este un fenomen natural pentru toata mierea, mai putin pentru cea de salcam.

In alte tari consumul de miere pe cap de locuitor este impresionant. la noi in tara acest aspect lasa de dorit, desi avem conditii propice apiculturii. Tarile europene folosesc mierea ca medicament .
Mierea are: 
  • rol antiseptic si de calmarea tusei  ( cea de salcam)
  • contine farnesol si se recomanda in bronsite si insomnii ( de tei)
  • este bogata in citriol si geranicol cu rol antiseptic si sedativ ( poliflora)
  • cea specifica Deltei Dunarii este bogata in mentol si uleiuri eterice. Foarte buna ca slab analgezic, carminativ, tonic, antiseptic, favorizeaza digestia si este calmanta in diskineziile biliare
  • mierea de trifoi contine uleiuri volatile compusi fenolici si este folosita ca diuretic, antidiareic si expectorant.
  • mierea de conifere are continut bogat in saruri minerale, are actiune antiseptica, antiinflamatoare, diuretica si laxativa
  • mierea in fagure are valoare biologica ridicata prin continutul in vitamina A din ceara. Consumarea ei asigura o buna igiena bucala si o buna functie a vederii. 
Mierea este un indulcitor natural exceptional. 

Oare de ce medicii o interzic diabeticilor? 2 lingurite pe zi asigura buna functionare a inimii, ficatului, a organismului in general !

Desi este cunoscuta din cele mai vechi timpuri ca aliment, importanta sa pentru om a scazut pe masura ce civilizatia a progresat. Este ciudat ca nu se intrebuinteaza pe scara mai larga atat la copilul mic cat si la adult, in ciuda calitatilor de exceptie cunoscute.
MIEREA SI CONTROLUL VEZICII URINARE

 Copii mici uda patul in timpul somnului cam de doua ori pe noapte.  Acum uda pampersul. Unii copii se trezesc in timpul acestui act, altii nu. 
Mierea fiind hidroscopica absoarbe si condenseaza umiditatea din atmosfera. O capacitate practica a mierii este de a atrage umiditatea. De aceea la ora culcarii se da copilului o lingurita de miere.  Aceasta va actiona ca un calmant al sistemului nervos si va retine lichidele din timpul noptii. Astfel rinichii sunt scutiti de o parte din munca ce trebuie sa o depuna. La fel poate fi de benefica si in cazul persoanelor care se scoala noaptea la toaleta.

MIEREA SI COMBATEREA INSOMIEI 

 Medicina populara considera ca cel mai bun remediu impotriva insomniei este mierea. daca adormim greu seara, sau daca dupa ce adormim ne trezim usor si apoi adormim greu, trebuie sa utilizam miere de albina. Ne recomanda 1 lingurita dupa fiecare cina. Vom constata ca incepem sa asteptam momentul in care trebuie sa mergem la culcare, iar uneori ne este chiar greu sa indepartam senzatia de somnolenta cand din anumite motive trebuie sa stam trezi pana la miezul noptii. 

 MIEREA SI COMBATEREA CARCEILOR

  Uneori suntem sacaiti de tremurul usor al pleoapelor sau ale colturilor gurii. Cu doua lingurite de miere la fiecare masa aceste tulburari dispar in mai putin de o saptamana.
Alteori apar carcei la muschii corpului, la picioare si la laba piciorului. le preveniti prin consumarea a doua lingurite pe zi.

 MIEREA SI COMBATEREA ARSURILOR

Este folosita in medicina populara ca remediu impotriva arsurilor gastrice, dar  si a arsurilor pielii. In acest caz se pune un strat fin pe rana. Aceasta impiedica formarea basicilor, face sa dispara usturimea si produce o vindecare rapida. 
In arsuri gastrice se iau doua lingurite inainte de masa. 

 
MIEREA SI LONGEVITATEA
 
 Medicina populara ofera mijloace care ajuta inima, vasele sangvine si circulatia sangvina astfel incat atacurile de cord pot fi prevenite. Muschii corpului printre care si muschii inimii au nevoie de zahar. In inima exista cam o lingurita de zahar. daca ar scadea la jumatate, ti-ai pierde cunostinta, iar daca s-ar mari cantitatea si-ar face aparitia diabetul. Medicina populara doreste sa traiesti 100 de ani. pentru a atinge aceasta varsta a,imentatia zilnica trebuie sa fie bogata in hidrati de carbon care se gasesc in fructe, frunze, radacini si sa fie saraca in proteine continute in carne, oua, branza. Trebuie sa tinem cont si de elementele minerale necesare organismului. O reteta foarte cunoscuta care aduce aport de minerale si beneficiile mierii este : 2 lingurite de miere si 2 lingurite de otet de mere intr-un pahar cu apa. 


MIEREA SI PERFORMANTELE SPORTIVILOR

Unele teste au demonstrat ca sportivilor carora li s-au administrat 2 lingurite de miere cu 30 de min. inainte de inceperea probei au avut performante mai bune decat celor care nu li s-a administrat deloc. Dupa efort, cei tratati cu miere si-au refacut fortele mult mai repede decat ceilalti, la acelasi tip de efort. Sportivii care au primit miere in pauzele meciurilor au spus ca s-au simtit mai puternici si mai putin obosti in repriza urmatoare. Cei care au de sustinut probe 2 zile la rand, au spus ca s-au simtit mult mai puternici cand li s-a administrat miere la sfarsitul activitatii din prima zi si inainte de inceperea activitatii a doua zi. 

POLENUL
Este al doilea produs ca importanta al albinelor. Polenul este cules de albine din floare. Polenul poate fi anemofil ( purtat de vant) si care asigura fertilizarea plantelor. El este raspunzator de aparitia alergiilor. Mai este un fel de polen, entomofil, care pentru fertilizarea plantelor are nevoie de cineva care sa-l transporte si anume insectele.

Ce este important de retinut: ca intr-un volum mic, acesta contine toate elementele nutritive necesare intretinerii vietii.

Polenul este singurul aliment perfect.
Contine toate vitaminele, aminoacizii esentiali, glucidele, elemente minerale, pigmenti carotenoizi si flavonoizi, acizi grasi, fosfolipide, acizi nucleici, proteine, enzime, etc.

Polenul singur este in masura sa corecteze carentele provocate de o alimentatie dezechilibrata specifica civilizatie actuale, in care se consuma o hrana incompleta, mai ales pe timp de iarna.
Polenul este una din principalele surse naturale alimentare bogate in substante antioxidante.Actioneaza benefic in cazul disfunctiilor hepatice, in tratamentul anorexiei post infectioase, in stimularea sistemului imunitar, in geriatrie, gerontologie, in disfunctii sexuale, in sustinerea efortului fizic la atleti si a eforturilor intelectuale.
Polenul contine: apa-3,40%, zaharuri reducatoare 0,1-19%,zaharuri nereducatoare 7,5-40%, amidon si alte glucide - 0,22%, lipide 0,19-15%, proteine 7-35%, aminoacizi liberi -10%, cenusa 1-7% 

Proteinele se afla la originea tuturor functiilor celulare, participand activ la actiunile metabolice. Constituientii de baza ai proteinelor sunt aminoacizii. Polenul contine 21 de aminoacizi esentiali si neesentiali. Practic este un concentrat de aminoacizi.

Alt component important sunt enzimele. In polen au fost identificate 96 de enzime.   

Glucidele. Principala sursa energetica dintr-un organism animal este reprezentata de glucide.  Fructoza, zaharoza, glucoza sunt zaharuri libere care se gasesc in cantitati mari in polen.

Lipidele. In polen avem acizi grasi sub forma libera sau esterificata. Printre substantele lipoile au fost evidentiate lecitina si fosfoinozitonul. Dintre lipidele complexe fosfolipidele se gasesc in cantitatile cele mai mari in polen. 

Vitaminele sunt substante organice indispensabile desfasurarii vietii normale. Polenul contine in cantitati mari atat vitamine liposolubile cat si hidrosolubile, chiar si provitamine. Cele mai frecvente sunt alfa-carotenul, beta-carotenul, gama-carotenul si delta-carotenul.

Ati vazut deja ce multi bani am economisit?, nu mai cumparam vitamine, lecitina, si alte medicamente recomandate pentru tot felul de boli. 

LAPTISORUL DE MATCA 
Este un produs propriu al albinelor folosit pentru hranirea matcii pe toata durata vietii ei si a larvelor in primele trei zile.Este o substanta vascoasa de culoarea laptelui condensat. Are miros caracteristic, putin aromat, cu gust usor acidulat. In compozitia lui gasim proteine, aminoacizi liberi, enzime, lipide, zaharuri, vitamine ( intr-un gram se gasesc urmatoarele vitamine: vitamina B1 1,5-6 micrograme; B2-8-9,5 micrograme; niacina 50-149 micrograme;biotina 1,7 micrograme, inositol 100 micrograme; acid folic 0,2 micrograme.

Datorita prezentei vitaminelor din grupul B, laptisorul de matca joaca un rol esential in reactiile chimice ale schimburilor de gaze la nivel celular, precum si in metabolismul glucidic, lipidic si proteic. 

Aplicat ca tratament sau utiliat ca supliment nutritiv, s-a dovedit un important factor anterosclerotic, antianemic, imunosimulator, hepatoprotector, antiastenic.  

Datorita prezentei acetilcolinei si vitaminelor B este folosit in afectiuni ale sistemului nervos si cel osteomuscular.

Omul sanatos il utilizeaza pentru a obtine un randament mai bun fizic si intelectual, pentru a asigura organismului o rezistenta sporita la oboseala, si la solicitari intense intelectuale.

Omul bolnav il utilizeaza pentru a combate astenia, pierderea poftei de mancare de origine fiziologica sau psihica, imbatranire prematura si diferite carente constatate de medic.

Este indicat in afectiuni digestive, cardiovasculare, genito-urinare, neuropsihice, dermatologice si in cosmetica.

Iar am economisit o caruta de bani de pe o lista lunga de medicamente pentru inima, stomac, ficat, creier !

PROPOLISUL 

Denumit si cleiul de albine sau penicilina ruseasca, este unul dintre cele mai valoroase produse ale stupului.

Este un produs apicol primar cu compozitie complexa, provenind din culegerea de pe mugurii arborilor si prelucrarea de catre albine a unor substante rasinoase, aromate, la care se adauga secretiile glandulare, ceara, resturi de la digerarea polenului. este folosit de albine la igienizarea adapostului si afagurilor, la etansare, izolarea stupului. Are si proprietatea de a absorbii radiatiile de anumite lungimi, deci serveste si ca izolator termic. Cu el se feresc de frig iarna si vara de caldura. Culoarea propolisului variaza  de la galben la negru. Starea lui este solida.Are gust amarui usor astringent. 

Contine: uleiuri eterice 5-10%; rasina 50-55%, ceara 30-40%, polen 5-10%, materiale diverse 5-10%. S-au mai identificat flavonoizi, tanoizi, fitoncide, antibiotice vegetale, oligoelemente cum ar fi  - fier, cupru, mangan, zinc si altele.

 Prin insusirile antibacteriene, antibiotice, cicatrizante, imunologice, antiseptice, prezinta calitati terapeutice deosebite. Efectul antiviral a fost dovedit stiindific. Are calitati remarcabile in infectiile respiratorii, viroze de orice tip, afectiuni ale cavitatii bucale, in afectiuni oftalmologice si dermatologice. 

 Cine mai e ca mine, am economisit bani si de pe antibacteriene, antibiotice, cicatrizante, imunologice, si antiseptice

APILARNILUL

Al 8-lea produs al stupului, este compus din larve de trantor si din continutul nutritiv aflat in respectivele celule ale fagurelui , recoltate intr-un anumit stadiu larvar, adica la a 10 zi de la depunerea oului. 
este folosit la stimularea capacitatii naturale de apararea organismului, ca agent energo-stimulator, activator in starile de stres si oboseala, in convalescenta, anorexie, deficiente de crestere, imbatranire precoce, tulburari de dinamica sexuala asociata cu sare de stres. 


POFTA BUNA LA MIRE SI MULTA SANATATE !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu