sâmbătă, 28 februarie 2015

Cine a introdus cultul maicii Domnului si al sfiintilor ca mijlocitori !


S-a întrodus cultul Maicii Domnului şi a sfinţilor care sunt invocaţi,cărora li se cere protecţie şi mijlocire la Domnul Isus. Această erezie greşeşte din două puncte de vedere: în primul rând legat de faptul că : „este un singur Dumnezeu şi un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos.,,(1 Tim.2 5) iar a doua erezie e combătută de Sf. Pavel care zice: „căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu şi au sluji şi s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci...
(Rom. 1.25)

(redau cateva fragmente din cartea de mai jos pentru a va starni interesul. Cu adevarat, pana nu citesti Biblia si o intelegi, mergi dupa datini, apoi, daca ai grija de sufletul tau si-ti pasa de el, mergi dupa Cuvantul lui Dumnezeu, fara a tine cont de parerea parintilor, rude, cunostiinte, preoti !)

In  momentul de faţă atât în lumea Ortodoxă cât şi în cea Catolică din Europa, se răspândesc zvonuri despre icoane sau moaşte făcătoare de minuni, unele mai eficiente decât altele. Maica Domnului „se arată,, pe diferite dealuri şi lumea alergă la locurile respective pentru a primi ajutor. Aceasta fiind o împlinire a cuvintelor Mântuitorului despre marea derută în care diavolul a dus lumea. Dar atunci ca şi acum Domnul zice „Veniţi la Mine.,,şi ,nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.,,(Ioan 14.6) Aşa că orice mijlocitoare sau mijlocitor ce se interpune între credincios şi Domnul Isus Hristos ca singur Mijlocitor, e de prisos.

Într-o împrejurare israeliţii sunt bătuţi de filisteni, la care bătrânii lui Israel au zis: Haidem să luăm de la Silo chivotul Legământului Domnului, ca să vină în mijlocul nostru si să ne izbăvească din mâna vrăjmaşilor noştri.,,
(1 Sam.4.3) Care a fost rezultatul? Cu tot chivotul Legii care era pe câmpul de război, Israeliţii au fost biruiţi, iar chivotul a ajuns îm mâna filistenilor, ceea ce dovedeşte că icoanele sau moaştele purtate în procesiuni după obiceiul zilelor noastre pentru a apăra colectivităţile de urgii nu este de factură Biblică şi ele nu pot apăra colectivităţile de nenorociri, ascultarea de Dumnezeu fiind condiţia de bază. De aceea pe bună dreptate zice David:
Imi ridic ochii spre munţi.. De unde-mi va veni ajutorul?
Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul. „( Ps.121.1-2)

Cu toate că Biblia ne prezintă o pleiada de sfinţi cu totul deosebiţi, de care lumea nu era vrednică şi despre care vorbeşte Sf.Pavel în epistola către evrei la cap 11, totuşi Dumnezeu n-a poruncit sau îngăduit ca aceşti oameni să fie veneraţi sau să li se închine o zi, la care voi lua un exemplu. Ilie a fost un mare prooroc ridicat la cer într-un car de foc dar evreii nu i-au afectat o zi cu toată originea sa evreiască, pe când creştinii au făcut-o.

 Toate sărbătorile la care ţin creştinii atât de mult, sunt stabilite în zile păgâne. Adică zeul păgân a fost înlocuit cu un sfânt creştin, dar a rămas obiceiul păgân legat de ziua respectivă, punându-se pe seama sfântului atributele zeului înlocuit la care voi da cuvânt poetului Român George Coşbuc care în cartea Clementele literaturii poporale,,zice: ,numai Pastile cu sărbătorile atârnând de Paşte sunt stabilite de Biserica Creştină, fără a avea înrâurire păgâna în stabilirea lor. In rest toate sărbătorile închinate sfinţilor sunt stabilite de creştini prin înlocuirea unor zeităţi păgâne.,,

Iată unde ajunge un creştinism debusolat, căruia i s-a ascuns adevărul Biblic şi învăţătura sa curată şi prin aceasta cunoaştem încă odată, că cuvintele Domnului Isus, se confirmă şi azi când zice: „Vai de voi învăţători ai Legii! Pentru că voi aţi pus mâna pe cheia cunoştinţei: nici voi n-aţi intrat, iar pe cei ce voiau să intre i-aţi împiedicat să intre.,,(LUCA 11.52) Iar într-o altă împrejurare zice despre cei ce şi-au luat răspundere păstoririi poporului:„Lăsaţi-i; sunt nişte călăuze oarbe şi când un orb călăuzeşte pe un alt orb, vor cădea amândoi în groapă.,,(Matei 15. 14)

 

Creştinismul şi Scripturile. Biblia sau datinile strămoşeşti?

 

 

Care este rezultatul Reformei religioase?

 

In primul rând o mare parte a creştinătăţii s-a întors la izvorul curat al învăţăturilor Biblice, renunţând la tot ce nu poate fi justificat explicit în Sfânta Scriptură. 
In al doilea rând pe plan social, protestantismul pe plan mondial, prin convenţiile de la Geneva, în cadrul Ligii naţiunilor şi în cadrul O.N.U. a introdus cele mai umanitare legi izvorâte din cuvintele Bibliei cum ar fi: libertatea de conştiinţâ, ocrotirea familiei, a femeii, a mamei şi a copilului, a celor defavorizaţi social (psihici sau cu defecţiuni fizice) a prizonierilor de război, a săracilor, etc.
In al treilea rând reforma religioasă a dat un nou impuls economiei pentru că Biblia porunceşte , cinstea si  hărnicia şi  ei au aplicat-o. Un om odată pocăit renunţă la vicii, la plăceri şi răutăţi, are grijă de familia sa, nu-şi pierde timpul cu flecarii. Biblia este izvor de civilizaţie pentru că nu admite, glume proaste vorbe porcoase, distracţiile lumeşti, beţiile, fumatul, pornografiile şi câte altele de care societatea e suprasaturată. 
Dar pentru a nu fi învinuit de subiectivism voi da loc faptelor să vorbească. în anul 1988 a apărut în editura politică din Bucureşti „Mica enciclopedie de istorie Universală.,, în această enciclopedie a fost evidenţiată religia majoritară a fiecărei ţări şi venitul pe cap de locuitor în dolari. Făcând trei coloane pe categorii de religii creştine catolică, Ortodoxă şi Protestantă am ajuns la o constatare care dă o notă bună tarilor protestante. La care fac precizarea că susnumita enciclopedie fiind scrisă în timpul regimului comunist din România autorii ei  nu pot fi acuzaţi de vederi filoprotestante. Ţările protestante sunt pe locul întâi, ţările catolice pe locul al doilea şi Ortodoxia pe locul al treilea asfel: Australia, Canada, Statele Unite ale Americii Danemarca, Olanda, Marea Britanie, ţările Scandinave( Suedia , Norvegia şi Finlanda) Elveţia (16.390$),Germania, au venitul în medie de 12.000 dolari pe cap de locuitor. Ţările cum ar fi Franţa (10.390$), Austria şi Belgia, se menţin la nivelul -ţărilor protestante, iar Luxmeburgul, Lichtenstainul, şi Monaco tot ţări catolice îşi menţin nivelul pe bază de turism. Incepând cu Italia, Spania şi Portugalia, nivelul lor scade cu de 3-4 ori sub nivelul ţărilor protestante. (între 5000 $ Italia şi 3000 $, Spania şi Porugalia şi Irlanda cu 4810 $). O altă categorie de ţări catolice cu un procent de peste 90% sunt ţările Latino- americane în care venitul pe cap de locuitor scade drastic astfel. Veniturile variază între 670 pentru Honduras şi 2240 pentru Mexic în majoritatea cazurilor veniturilor în America Latină fiind cuprinse între 900-1100 $ pe cap de locuitor. 
In ce priveşte ţările Ortodoxe ele sunt pe locul al treilea, singurele ţări mai bine cotate fiind Grecia cu 3970 $ şi Cipru 3720 $, aici locuind şi musulmani. Dar- indiferent de obiecţiuni dacă luăm ţările nordice protestante cu clima lor aspră care au 12.000 $ pe cap de locuitor şi Grecia ţară Ortodoxă cu o climă mediteraniană şi turism cu 3970 $ pe cap de locuitor vedem că discrepanţa este mare. Domnul Academician Răzvan Teodorescu într-un număr al revistei Magazin din anul 1999 remarcă tocmai această discrepanţă în care spune; „ţările protestante care au cultul muncii sunt pe locul întâi din punct de vedere economic, catolicii pe locul doi, iar ortodoxia în paranteză." Şi tot domnia sa spune „Ardealul regiune cu o populaţie amestecată etnii diferite, culturi diferite şi confesiuni diferite e în fruntea celorlalte regiuni ale ţării. "
Reforma religioasă a făcut mult bine omenirii din toate punctele de vedere şi totuşi cuvântul Evangheliei pătrunde cu greu pentru că oamenilor le place mai mult minciuna, fasturile,si lucrurile lumesti decat Cuvantul lui Dumnezeu !

 Aceasta statistica este veche, dar probabil ca proportia se pastreaza, tarile ortodoxe fiind printre cele mai sarace.

 

Cititi si Pastorul lui Herma care cheama prin biserica oamenii la adevar si mantuire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu