sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Este duminica într adevăr sfântă?

Este duminica într adevăr sfântă?
Cardinalul Gibbons, în cartea sa The Question - , p. 179, face următoarea declaraţie uimitoare: "Dacă Biblia este singurul ghid al creştinilor, atunci adventiştii de ziua a şaptea au dreptate că sărbătoresc sâmbăta împreună cu evreii. ... Nu este oare ciudat ca acei care fac din Biblie singurul lor învăţător să urmeze inconsecvent în această problemă tradiţia Bisericii Catolice?"  

raspunsul meu:
Daca Iisus ne-a lasat un Nou Testament, inseamna ca ar trebui sa tinem cont de el.  
Acolo ne vorbeste despre Fericiri si doua porunci va las voua : sa iubiti pe Domnul Dumnezeul Vostru mai presus de orice si sa va iubiti unii pe altii.
Parerea mea este ca cei ce traiesc in Duhul vor avea in vedere Fericirile, Harul Domnlui se va revarsa din belsug peste ei si-i va invata tot. Iar cei ce traiesc in carne sunt sub Lege.
Harul naste darnicie si fericirile ! Legea naste zeciuiala! 
Nu intristati Duhul Sfant al Domnului ca sa va paraseasca, caci atunci veti fi sub Lege. 

Cat este de importanta astazi zeciuiala in ochii lui Dumnezeu ?
 Ce spune Biblia despre zeciuiala?

Zeciuiala este un subiect despre care multi crestini se framanta. In multe biserici subiectul zeciuelii este supra-accentuat. In acelasi timp multi crestini refuza sa se supuna indemnurilor Bibliei in ce priveste darurile aduse Domnului. Zeciuiala/darul trebuie adus ca o bucurie, ca o binecuvantare. Din nefericire aceste cazuri sunt destul de rare in bisericile noastre. Multi din cei ce practica zeciuiala o iau ca pe un prilej de lauda, trambiteaza pe toate posturile media, spun in gura mare la toti cunoscutii, lucru ce este neplacut in ochii Domnului.
In Maleahi 3:8 -Domnul ne arata cat de importanta este aceasta si acum : Se cuvine oare, ca omul sa insele pe Dumnezeu? Caci voi M-ati inselat! Dar voi ziceti: “Cum Te-am inselat?” - Cu zeciuiala si cu parga!
9. Blestemul va atinge, pentru ca voi Ma inselati, voi, neamul intreg!
10. Aduceti toate zeciuielile la vistierie si sa fie merinde in casa Mea si puneti-Ma si pe Mine la incercare”, zice Domnul Savaot, “si veti vedea ca voi deschide, la dorinta voastra, stavilarele cerului si voi varsa din belsug binecuvantarea, spre binele vostru.
11. Si voi certa, spre binele vostru, lacusta, ca sa nu strice rodul tarinilor voastre. Si via voastra de la camp nu va ramane fara rod”, zice Domnul Savaot.

12. “Si toate neamurile va vor ferici pe voi, caci veti fi o tara dorita”, zice Domnul Savaot.
Zeciuiala reprezinta un concept vechi din Vechiul Testament. Oferirea zeciuelii era o cerinta a legii prin care toti evreii trebuiau sa ofere 10% din tot ceea ce castigau, aducandu-l la templu. (Levitic 27:30; Numeri 18:26; Deuteronim 14:24; 2 Cronici 31:5). Unele persoane inteleg zeciuiala din Vechiul Testament ca pe o taxa cu scopul de a asigura resurse preotilor si levitilor care se ocupau cu jertfele. Noul Testament nu porunceste nicaieri sa se supuna sistemului legalist de zeciuiala, dar Apostolul Pavel spune totusi ca toti crestinii trebuie sa puna deoparte o cota din venitul lor pentru a sustine biserica. (1 Cor:16:1-2)

 Noul Testamnet nu precizeaza nicaieri un anumit procent care ar trebui pus deoparte, insa se spune ca acesta ar trebui sa fie dupa castigul fiecaruia in parte. Bisericile crestine au preluat valoarea de 10% de la zeciuiala din Vechiul Testament ca o valoare " minim recomandata" in ceea ce priveste darurile aduse de crestini.
 Uneori aceasta valoare poate insemna mai mult de 10% din valoarea castigata, daca ai un venit mare. Fiecare crestin trebuie sa se roage staruitor si sa ceara intelepciune de la Dumnezeu in privinta participarii la darurile aduse Domnului si cat anume sa daruiasaca ( Iacov 1:5). Fiecare sa dea dupa cum a hotarat in inima lui, nu cu parere de rau, sau de sila, caci pe cine da cu bucurie il iubeste Dumnezeu.

 Si Isus Christos a platit zeciuiala, cand a platit darea pentru Templu. Nu cred ca e tot una, dar poate gresesc! Ce crezi, Simone? Împăraţii Pământului de la cine iau dări sau biruri? De la fiii lor sau de la străini?Petru I-a răspuns: „De la străini.” Şi Isus i-a zis: „Aşadar, fiii sunt scutiţi. Dar, ca să nu-i facem să păcătuiască, du-te la mare, aruncă undiţa şi trage afară peştele care va veni întâi; deschide-i gura şi vei găsi în ea o rublă pe care ia-o şi dă-le-o lor, pentru Mine şi pentru tine.” Matei cap 17 ver 25-27.

 Un text de baza pentru cei ce dau si primesc primesc zeciuiala ar fi : Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen şi lăsaţi nefăcute cele mai însemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila şi credincioşia; pe acestea trebuia să le faceţi, şi pe acelea să nu le lăsaţi nefăcute. Matei 23:23. Pare un text care se adreseaza inclusiv noua, dar acesta este un text in contextul existentei Legii. Isus inca nu murise si nu inviase pentru a deschide o noua epoca cea a Harului. Christos le vorbeste celor care indreptatindu-se prin faptele "vizibile" ale Legii, uitau esenta ei: mila, dreptatea si credinciosia, dar dadeau zeciuiala din verdeturile gradinilor lor. Cata credinta!!! 

 Atentie insa! In acelasi context Isus spune:Aşa că, dacă îţi aduci darul la altar, şi acolo îţi aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ţi darul acolo înaintea altarului şi du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul.Matei 5:23,24.  Identic cand Domnul intra in Templu ii izgoneste pe schimbatorii de bani si pe cei ce transformasera Templu intr-un loc de negustorie, El nu era impotriva jertfelor, ci impotriva celor care castigau de pe urma lor! Este important sa vedem cum Isus face trecerea la Noul Legamant! Dar nu o trecere brutala! El afirma clar ca era Implinirea Legii!
 Misiunea Sa dupa Inaltare a fost continuata de ucenicii sai. Neamurile au fost invatate despre Harul lui Dumnezeu prin care vine mantuirea. Pavel, Ioan, Petru, Iuda, Iacov ne-au lasat Epistolele prin care invatam cum trebuie sa fie un crestin, ce trebuie sa creada si sa faca! Nu scrie nimic despre zeciuiala! Dar acolo gasim ceva superior zeciuielii care era o lucrare impusa, o lege dura... Apare o alta lucrare adusa de iubirea adevarata: darnicia! Iata ce cuvinte frumoase citim in 2 Corinteni cap.8: Fraţilor, voim să vă aducem la cunoştinţă harul pe care l-a dat Dumnezeu în bisericile Macedoniei. În mijlocul multelor necazuri prin care au trecut, bucuria lor peste măsură de mare şi sărăcia lor lucie au dat naştere la un belşug de dărnicie din partea lor. Vă mărturisesc că au dat de bunăvoie, după puterea lor şi chiar peste puterile lor. Şi ne-au rugat cu mari stăruinţe pentru harul şi părtăşia la această strângere de ajutoare pentru sfinţi. Şi au făcut aceasta nu numai cum nădăjduisem, dar s-au dat mai întâi pe ei înşişi Domnului, şi apoi nouă, prin voia lui Dumnezeu.[...] După cum sporiţi în toate lucrurile: în credinţă, în Cuvânt, în cunoştinţă, în orice râvnă şi în dragostea voastră pentru noi, căutaţi să sporiţi şi în această binefacere. Nu spun lucrul acesta ca să vă dau o poruncă; ci pentru râvna altora şi ca să pun la încercare curăţia dragostei voastre. Căci cunoaşteţi harul Domnului nostru Isus Hristos. El, măcar că era bogat, S-a făcut sărac pentru voi, pentru ca, prin sărăcia Lui, voi să vă îmbogăţiţi. Ce ne spune Pavel de cateva  ori? Despre harul lui Isus Christos! El e cel ce a miscat inimile crestinilor din Macedonia care din saracia si bucuria lor au dat bogatii! Harul naste darnicie! Legea naste zeciuiala! 
 Acesta este mesajul Noului Legamant: După cum sporiţi în toate lucrurile: în credinţă, în Cuvânt, în cunoştinţă, în orice râvnă şi în dragostea voastră pentru noi, căutaţi să sporiţi şi în această binefacere. 2 Cor 8:7.
Fara Harul lui Christos, fara dragostea de frati, fara adevar, vom da zece la suta! O zeciuiala care devine traditie si lege, care devine o povara pur si simplu! Darnicia insa se naste din iubire si din har, asa ca va aduce bucurie, nu tristete! Si chiar daca am auzit pe unii ca dupa ce au dat-o au fost tare binecuvantati si le-au crescut salariile cred ca putem alege sa fim darnici si avem un indiciu minim, macar 10% din bogatiile noastre! Cand o facem sa nu pomenim ca am dat zeciuiala, caci nu la zeciuiala suntem chemati, ci la o credinta si dragoste nascuta din har si care duce la darnicie, la a te simti cu adevarat solidar cu cei in suferinta, cu toata inima, nu doar cu 10 procente din ea! Si atunci problema aceasta nu se va mai pune niciodata. Dar cat timp inima nu clocoteste de credinta si iubire, menta, mararul si chimenul vor arata nivelul de spiritualitate a inimii...Adica cam 10 la suta! 


Ce spune Biblia despre  Sabat ?

Sabatul a fost dat poporului Israel in mod specific. Obligatia tinerii Sabatului este parte a Legii Vechiului Testament, crestinii nefiind sub autoritatea Legii (Galateni 4:1-26; Romani 6:14) Prima zi a sapatamanii, duminica, ziua Domnului ( Ap.1:10), celebreaza noua creatie, Hristos cel inviat, capul bisericii. In Vechiul Testament cei care nu tineau Sabatul erau pedespiti cu moartea, nu puteau aprinde focul in acea zi, nu putea parasi casa in care se aflau in ziua Sabatului, etc ( Numeri 15:32-35; Exod 31:15)
Apostolui Pavel spune ca unul " socoteste o zi mai presus decat alta; pentru altul toate zilele sunt la fel. Fiecare sa fie pe deplin incredintat in mintea lui' (Rom.14:5) Noi suntem chemati sa ne inchinam lui Dumnezeu zilnic, nu doar in zi de sambata sau duminica.

 In Faptele Apostololor 20:7 arata ca " in ziua intai a saptamanii, eram adunati laolata pentru frangerea painii" sau in 2 Corinteni 16:2 Paul ii indeamna pe credinciosi ca in ziua intai a saptamanii fiecare din voi sa puna deoparte ce va putea dupa castigul lui, intrucat catalogheaza in 2 Corinteni 9:12 acest fel de daruri drept una din modalitatile de inchinare lui Dumnezeu, colecta trebuie sa fi fost legata de un serviciu de inchinare al crestinilor in ziua de Duminica. 

Acum despre ce inseamna o zi in viziunea lui Dumnezeu : 
 Geneza, cap.1
1. La inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul.
2. Si pamantul era netocmit si gol. Intuneric era deasupra adancului si Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.Si a zis Dumnezeu: “Sa fie lumina! Si a fost lumina.
4. Si a vazut Dumnezeu ca este buna lumina, si a despartit Dumnezeu lumina de intuneric.
5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziua, iar intunericul l-a numit noapte. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua intai. 


Concluzia mea: Invierea Domnului o celebram intotdeauna sambata noaptea, dupa lasarea intunericului.
Putem socoti in zilele noastre ziua sabatului de sambata seara pana duminica dimineata, pentru ca intai a fost intuneric, apoi lumina.
In calendarul vechilor egipteni, pe vremea zeitei Isis, oricare zi incepea la ora 13 si se termina la ora 13 a zilei urmatoare, deci sambata incepe la ora 13 si se termina la ora 13 ziua urmatoare, adica duminica. 
Deci toti crestinii din ziua de azi tin Sabatul daca ar fi sa ne luam dupa cuvantul Domnului si dupa vechiul calendar, pentru ca majoritatea sfarsesc lucrul vineri ora 13, iar fiecare este liber sa faca ce vrea cu ziua lui de odihna: "unul socoteste o zi mai presus de alta, pentru altul toate zilele sunt la fel. Cine face deosebire intre zile pentru Domnul o face, cine nu face deosebire intre zile, pentru Domnul n-o face...( Romani 14:5-6 a)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu