luni, 3 iunie 2013

Un omagiu adus calelor !


 
Genul poartă numele botanistului şi fiziologului italian Francesco Zantedeschi. Planta este originară din Africa de Sud. O legendă veche spune că atunci când Eva a părăsit Grădina Raiului, calele ieşeau din pământ din locul unde lacrimile ei de căinţă cădeau. Zantedeschia este o floare elegantă şi fină folosită în aranjamentele celor mai celebri disigneri.

Cala - Zantedeschia aethiopica - este o floare asociată la români cu mortii. Alte popoare o consideră un simbol al vieţii, iar cuplurile tinere sunt înnebunite după buchetele de cale. Probabil adevărul este undeva pe la mijloc, iar cala nu este nici planta vieţii şi nici a morţii: este o floare simplă, delicată, care nu cere foarte multă grijă.  

Din mijloc precum adevărul, dar de data asta din mijlocul inflorescenţei, aşa cum vedeţi în poză, porneşte un organ galben numit spadice, mîndru şi înconjurat de o porţiune cărnoasă, ca un cornet, numită spată.
  • Spata: bractee care înveleşte floarea în faza de boboc. Spata nu este o floare, ci o frunză modificată;
  • Spadice: inflorescenţă în formă de spic. Se mai numeşte şi spadix.


Cum se îngrijeşte cala


O să încep prin a vă povesti despre locul ei de origine. Acasa la ea înseamnă locurile de pe planeta care încă ne mai suportă, unde cala creşte în sălbăticie, in Africa de Sud, precum păpădia şi rogozul pe maidanele noastre. Cala, contrar aparenţelor, nu face parte din familia crinilor. De asemenea, nu are nicio legătură nici cu plantele din genul Calla. Este originară din zonele umede ale sudului Africii. Este perenă, adaptată climatului cald. Deşi poate să reziste la perioade scurte de îngheţ, nu poate fi lăsată în grădină în condiţiile climei din ţara noastră.
Cala poate fi cultivată în grădină primăvara, după ce trece riscul îngheţului (lunile aprilie mai). Va înflori în luna iunie, şi aici vă dezvălui secretul: după înflorire planta trebuie să intre în repaus vegetativ. Nu se mai udă! După ce frunzele se usucă, prin luna august scoateţi rizomii din pământ şi păstraţi-i într-un loc uscat şi aerisit. 

Condiţii: cala se plantează în plin soare sau în umbră parţială are nevoie de multă apa, mai ales la începutul perioadei de vegetaţie solul trebuie să fie afânat şi bine fertilizat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu