Pagini

duminică, 29 septembrie 2013

Citate celebre din lucrarile lui Rudolf Stainer !


25 .02.1861 - 30.03.1925
Intr-o zi voi primi ceea ce mi se cuvine, dar numai atunci cand voi fi pregatit sa primesc. Asteapta in calm si reculegere, inchide-ti simturile in fata impresiilor ce le primeai inainte de a te ocupa de educatia interioara. Fa sa taca gandurile ce-ti ocupau de obicei sufletul. Stabileste in tine o liniste si asteapta apoi cu rabdare. Atunci actiunea lumilor superioare va incepe sa se faca simtita prin formarea ochilor si urechilor sufletului  si spiritului tau. Nu spera sa vezi si sa auzi in scurt timp lumile sufletului si spiritului, caci ceea ce faci duce numai la dezvoltarea simturilor tale superioare. Dar nu vei sti sa vezi cu sufletul si sa auzi cu spiritul decat atunci cand vei detine aceste simturi. Sa-ti interzici cu severitate orice incercare de a atrage puterile superioare prin vointa ta arbitrara. 
                                                                               Rudolf Steiner in Treptele initietii


Sfintii. Trebuie totusi spus ca unele fiinte pot indeplini in mod inconstient actiuni inspirate, chiar daca nu au urmat niciodata un antrenament ocult. Aceste ajutoare ale umanitatii si universului traverseaza viata raspandind binefaceri si binecuvantari. Din motive ce nu le putem explica aici, ei au dobandit haruri ce par naturale. Singurul lucru care-i deosebeste de cercetatorul ocult este ca ultimul actioneaza in mod constient, el obtine prin disciplina ceea ce puterile superioare ofera altora spre binele lumii. Acesti oameni binecuvantati de Dumnezeu merita a fi venerati, dar pentru asta nu trebuie considerat inutil antrnamentul.
                                                                             Rudolf Steiner in Treptele initietii

 Suferinta. Pentru multi oameni viata obisnuita constituie deja prin ea insasi intr-un fel mai mult sau mai putin constient o proba de initiere prin foc. Acesti oameni realizeaza experiente datorita carora vad cum le creste - intr-un mod sanatos  si normal increderea in ei, curajul, fermitatea; ca urmare, ei suporta durerea, deceptiile si esecul actiunilor lor cu o maretie sufleteasca, un calm si o forta de neclintit. Cel care a trecut prin asemenea experiente este deseori fara sa o stie un initiat. Este de ajuns un fleac pentru a-i deschide ochii si urechile spirituale si sa faca din el un clarvazator. Si asta deoarece o adevarata proba de foc nu are ca scop satisfacerea curiozitatii candidatului. El descopera fapte neobisnuite despre care in mod normal nu are nici o idee.  
                                                                               Rudolf Steiner in Treptele initietii




Iadul. De exemplu un gurmand va avea si dupa moarte dorinta placerilor gastronomice dar nu si-o va mai putea satisface deoarece organul gustului ii va fi disparut. Ca urmare dorinta va produce o contra - imagine astrala deosebit de vie, a carei prezenta ii va chinui sufletul. Aceasta reviviscenta a pasiunilor in lumea astrala - dupa moarte- constituie traversarea lumii psihice. Ea nu inceteaza decat atunci cand sufletul s-a purificat de orice dorinta inferioara indreptata spre lumea terestra. Atunci acest suflet patrunde intr-o lume mai inalta: lumea spirituala propriu-zisa.
                                                                              Rudolf Steiner in Treptele initietii


Vorbitul fara a gandi inainte. Studentul în ocultism nu trebuie să vadă sau să audă orice, fără să gîndească. Pentru el nu există decît ceea ce vrea să vadă sau să audă. Trebuie să încerce să rămînă surd faţă de tot ceea ce nu vrea să audă, să-şi închidă ochii în prezenţa obiectelor pe care în mod intenţionat nu vrea să Ie vadă, chiar şi în cel mai zbuciumat mediu; sufletul său trebuie să fie-ca să spunem aşa-călit în faţa tuturor impresiilor inconştiente. El va trebui să se preocupe - cu o atenţie deosebită - de supravegherea directă (în acest mod) a cursului gîndurilor. 

Dacă într-un om pe care-l întâlnesc nu remarc decât slăbiciunile - pentru a le judeca - nu fac decât să mă lipsesc de o forţa de cunoaştere superioară. Dimpotrivă, dacă mă apropii cu dragoste pentru a-i descoperi calităţile, concentrez această forţă în mine.
Rudolf Steiner în Treptele iniţierii


Despre sentimentul de inutilitate al nervilor. In ce masura impresiile din lumea exterioara trebuie sa actioneze asupra ta. De exemplu i se spune un cuvant cu intentia de a-l jigni  sau de a-l enerva ; si intr-adevar inainte de a urma o disciplina interioara s-ar fi simtit suparat sau jignit. Dar cand a pornit pe calea cercetarii ocultismului el are posibilitatea de a inlatura din acest cuvant latura batjocoritoare sau enervanta inainte ca el sa gaseasca drum spre sufletul sau.                          Rudolf Steiner in Treptele initietii


La început, este greu de crezut că sentimente ca respectul, stima, veneraţia ar putea avea legatură cu cunoaşterea, având în vedere că există tendinţa de a considera cunoaşterea ca fiind o facultate în sine, independentă de tot ceea ce se întâmplă în viaţa interioară. Se uită un lucru: că sufletul este cel care cunoaşte. Şi sentimentele sunt hrana sufletului tot aşa cum alimentele o reprezintă pe cea a corpului. Dacă un corp primeşte pietre în loc de pâine, activitatea lui moare. La fel se întâmplă şi în cazul sufletului: respectul, stima, devotamentul sunt substanţe hrănitoare ce asigură sănătatea şi puterea activităţilor lui în general şi a cunoaşterii în special. Pe când dispreţul, antipatia şi denigrarea paralizează şi distrug forţa cunoaşterii.
Rudolf Steiner în Treptele iniţierii


Simte răspunderea ce o porţi faţă de nevoile întregii omeniri.
citat din Rudolf Steiner


Orice educaţie este autoeducaţie, iar noi, ca dascăli şi educatori, creăm de fapt doar contextul în care copilul se autoeducă. Trebuie să realizăm contextul optim, pentru ca, prin noi, copilul să se educe singur, aşa cum trebuie să se educe el prin propriul său destin lăuntric.
citat din Rudolf Steiner


Lâna de Aur este ceva ce aparţine omului, pentru care este infinit de preţioasă. Acest ceva a fost despărţit de om în timpuri străvechi, iar redobândirea sa este legată de invingerea unor forţe înspăimântătoare. Aşa stau lucrurile cu elementul veşnic din sufletul omului: El aparţine omului. Dar omul se află separat de elemntul veşnic. Natura sa inferioară îl separă de el. Numai dacă o învinge, dacă o adoarme, omul poate să dobândească iarăşi ceea ce este veşnic.


Ulise. Peţitorii trebuie înlăturaţi de Ulise, pentru ca acesta să se poată uni din nou în pace cu soţia sa... Ceea ce caută Ulise este propria sa conştienţă mai adâncă, forţele divine ale sufletului. Cu acestea vrea el să se unească. Înainte de a le găsi, mystul trebuie să învingă tot ceea ce umblă, ca peţitor, după favoarea acestei conştienţe. Ceata acestor peţitori provine din lumea realităţii inferioare, din natura trecătoare. Logica pe care o aplicăm acestei lumi este o urzeală care, o dată ţesută, se destramă mereu.


Bucuriile sunt daruri ale destinului care îşi dovedesc valoarea în prezent. Suferinţele, în schimb, sunt izvoare ale cunoaşterii a caror importanţă va ieşi la iveală în viitor.
citat din Rudolf Steiner


Oricărei realităţi materiale din Univers îi corespunde ceva spiritual şi orice realitate spirituală din Univers primeşte la un moment dat expresie în lumea materială.
citat din Rudolf Steiner


Lazăr. El se învăluie în veşmântul mystilor. Se închide într-o stare de absenţă a vieţii, ce este în acelaşi timp o moarte simbolică. Iar Iisus vine atunci când se împliniseră cele trei zile... Se săvârşise o iniţiere în misterii... În cuvintele "Lazăre, vino afară" putem recunoaşte strigătul cu care iniţiatorii-preoţi egipteni îi chemau înapoi în viaţa de toate zilele pe cei care.... se supuneau proceselor, procese ce se desfăşurau izolat de lume. Dar iată că Iisus a dezvăluit taina misteriilor.


Prometeu. Acest destin este destinul omului însuşi. Omul este înlănţuit de cele trecătoare. Vulturul smulge bucăţi din el. Trebuie să îndure. Poate atinge supremul doar dacă îşi caută destinul în singurătate.
                             Rudolf Steiner în Creştinismul ca fapt mistic şi misteriile Antichităţii



A iubi presupune a îngloba conştienţa unei alte fiinţe în propriul suflet. Pentru aceasta, este necesar ca forţele egoiste ale sufletului să fie estompate, pentru ca omul să-şi poată dezvolta facultatea de a simţi în el însuşi suferinţele şi bucuriile unei alte fiinţe.
citat din Rudolf Steiner

Copilul trebuie primit cu respect, crescut cu iubire şi apoi lăsat în libertate deplină.
citat din Rudolf Steiner



Poti să-ţi îndeplineşti îndatorirea de om şi fără să înţelegi ceva din botanică, zoologie, matematici şi alte ştiinţe, însă nu poţi fi “om” în înţelesul deplin al cuvântului, fără să te fi apropiat într-un fel oarecare de fiinţa şi menirea omului, dezvăluite de ştiinţa suprasensibilului.
citat din Rudolf Steiner


Cine nu-şi dezvoltă de la început o putere de judecată sănătoasă, ca temelie a disciplinei sale spirituale, acela îşi va dezvolta facultăţi suprasensibile care percep lumea spirituală greşit şi neprecis. Când cineva porneşte de la o structură sufletească imorală, contemplările lui vor fi ca ameţite, ca împrejmuite de negură, iar orice ne-ar relata el, n-ar avea nicio importanţă.
citat din Rudolf Steiner


Cei ce se vor afunda în ceea ce, în sens pitagoreic, este numit "studiul numerelor", vor învăţa să înţeleagă viaţa şi lumea prin intermediul acestui simbolism al cifrelor.
citat din Rudolf Steiner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu