1. Eliminati aportul de toxine, cum ar fi alcoolul, tigarile si drogurile ilegale.
Consumati in schimb produse naturale ecologice, cum ar fi ceaiul de
ghimbir care are rol antioxidant, suc de ginseng pentru cresterea
nivelului de energie, boabe de cedru pentru stimularea cresterii
celulelor pancreatice. Consumul de ingrediente naturale ajuta la
eliminarea toxinelor din organism si vor curata mult mai rapid,
pancreasul.
2. Beti zece pahare de apa pe zi (de preferat apa minerala). Prin consumul multor lichide veti curata pancreasul, permitand eliberarea rapida a toxinelor din rinichi. De asemenea, mai multe toxine vor fi eliminate prin transpiratie si urina.
3. Achizitionati-va o cabina de dus cu hidromasaj.
Faceti dus inainte de a merge la culcare. Curatati-va pielea cu un
burete cu lufa, cu apa fierbinte. Frecarea pielii, insotita de caldura
si stimularea apei calde vor imbunatati fluxul de sange spre pancreas.
4. Luati o multivitamina in fiecare zi.
Multivitaminele ajuta la stimularea functiei pancreasului. Potrivit
specialistilor, multivitaminele pot contribui la prevenirea bolilor
pancreatice, cum ar fi cancerul pancreatic.
5. Faceti exercitii de yoga pentru a stimula pancreasul. Uddiyana Bandha (tehnica yoga) este recomandata pentru sanatatea pancreasului. Practicati aceste exercitii zi de zi.
Ierburi cu rol de curatare a pancreasului
Tonice generale pentru pancreas
- Boabele de ienupar, strugurii ursului si ardeiul gras sunt
considerate plante cu rol tonic pentru pancreas. Alte plante care aduc
beneficii sanatatii pancreasului sunt napii si afinele, care ar putea
contribui la reglarea nivelului de zahar din sange, dar si fructele de
cedru care stimuleaza functia pancreatica.
Pancreatita
- Pancreatita sau inflamatia pancreasului poate duce la diabet zaharat.
Plantele aromatice care pot sprijini tratamntele traditionale pentru
pancreatita includ ceaiul verde,
busuiocul, coacazele, extractul din seminte de struguri si planta
numita ghiara pisicii. Toate acestea stimuleaza imunitatea si reduc
inflamatia.
Ceaiul autorului:
Amestec de ceai din :lichean de piatra, rosopasca, papadie, urzica vie, cicoare, galbenele, pedicuta .
Sau se beau 2 cani de pedicuta pe zi.
In uz intern sunt eficiente:
- decoct din lichen de piatră, preparat cu o linguriţă herba la 250 ml apă, care se fierbe 5 minute; după răcire la 40 grade C se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi se beau 3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, având efecte foarte bune în stimularea secreţiilor pancreatice; - infuzie din anason: 10 grame seminţe pisate la 250 ml apă clocotită se infuzează acoperit 15-20 de minute şi se bea o cană pe zi, fracţionată în 3 reprize, înainte de mese; - infuzie din sânziene: două linguriţe herba uscată şi mărunţită se infuzează 15 minute în 250 ml apă clocotită, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi; - macerat la rece de obligeană dintr-o linguriţă rădăcină uscată şi mărunţită, ţinută timp de 8-12 ore în 250 ml apă rece; în ziua următoare se încălzeşte uşor, se strecoară şi se bea câte o înghiţitură înainte şi după fiecare masă principală (în total 6 înghiţituri pe zi). În amestecuri de plante sunt recomandate arnică, genţiană, mentă, nalbă de grădină, păpădie, pelin, pufuliţă, sânziene, siminoc, traista ciobanului, urzică vie şi valeriană. Reţeta autorului: anason (seminţe), lichen de piatră, sânziene, păpădie, pufuliţă (herba), muşeţel (flori), obligeană şi valeriană (rădăcini). Din acest amestec se iau două linguriţe la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10 minute, se strecoară şi se beau trei ceaiuri îndulcite pe zi. - tinctură din lichen de piatră (20 g herba uscată la 100 ml de alcool 70 grade); se macerează 10 zile, se strecoară şi se iau câte 15-25 de picături înainte de mese; - tinctură de păpădie (20 g rădăcini uscate şi mărunţite la 100 g alcool 700); se macerează timp de 14 zile la soare sau aproape de o sursă uşoară de căldură şi se iau câte 15-20 picături de 2-3 ori pe zi; - ulei eteric de anason, din care se iau câte 8-12 picături pe zi, fracţionate în 2-3 reprize; - tijă de păpădie (6-10 tije proaspete) se consumă zilnic într-o cură de primăvară, alături de o salată din frunze proaspete de păpădie. În uz extern, pe suprafaţa abdomenului, în zona pancreasului, se unge pielea cu unguent de gălbenele şi apoi se pune o cataplasmă cu herba zdrobită de coada racului. Dieta hipercalorică, obligatorie În terapeutica bolilor pancreasului, alimentaţia are un rol esenţial. Întrucât bolnavii sunt expuşi la diferite dereglări metabolice, este necesară stabilirea unei diete adecvate, obligatoriu hipercalorică pentru a preveni scăderea energiei şi a masei corporale. Tratamentul dietetic va debuta printr-un repaus digestiv total pe o durată de 24 de ore. În următoarele 2-3 zile, se interzice orice alimentaţie pe cale bucală, care ar putea accentua durerile. Pentru echilibrarea necesarului de lichide din organism se va recurge la un regim hidric cu soluţii nutritive, în care se introduce glucoză şi aminoacizi, administrate prin perfuzii, în cateterul venos central. După 4-5 zile, se poate trece la o dietă orală semilichidă (300-400 ml pe zi), formată din ceaiuri medicinale şi sucuri nesărate din tomate, cu adaos de vitamine liposolubile (A, D şi K) şi vitamine din grupul B (B12). După ce au trecut 7-10 zile de la declanşarea crizei, se adaugă în alimentaţie lapte degresat şi lapte prins, rasol de pui sau viţel, ulei presat la rece (în salate), unt, miere de albine, puţină pâine, legume bine fierte, sucuri de fructe şi compoturi (din cireşe, lămâi, portocale). Urmează un regim dietetic complet, hiperproteic şi hiperglucidic, în funcţie de toleranţa specifică a organismului, cu excluderea categorică a băuturilor alcoolice şi a medicamentelor tari. Această dietă de cruţare a pancreasului are rol de stimulare a secreţiei pancreatice, cu condiţia adăugării de enzime (triferment, procaină) şi substanţe antispastice, antibiotice, colagoge şi sedative, care vor contribui la normalizarea mişcărilor abdominale.
Pentru persoanele care au si colesterolul crescut este bun ceaiul de anghinare. Se realizeaza o infuzie dintr-o lingura de frunze, la 500 ml de apa. Jumatate din cantitate se bea dimineata, pe stomacul gol, dupa care se sta in repaus pe partea dreapta 30 de minute. Restul se bea inainte de mesele principale.
Ceaiul autorului:
Amestec de ceai din :lichean de piatra, rosopasca, papadie, urzica vie, cicoare, galbenele, pedicuta .
Sau se beau 2 cani de pedicuta pe zi.
In uz intern sunt eficiente:
- decoct din lichen de piatră, preparat cu o linguriţă herba la 250 ml apă, care se fierbe 5 minute; după răcire la 40 grade C se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi se beau 3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, având efecte foarte bune în stimularea secreţiilor pancreatice; - infuzie din anason: 10 grame seminţe pisate la 250 ml apă clocotită se infuzează acoperit 15-20 de minute şi se bea o cană pe zi, fracţionată în 3 reprize, înainte de mese; - infuzie din sânziene: două linguriţe herba uscată şi mărunţită se infuzează 15 minute în 250 ml apă clocotită, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi; - macerat la rece de obligeană dintr-o linguriţă rădăcină uscată şi mărunţită, ţinută timp de 8-12 ore în 250 ml apă rece; în ziua următoare se încălzeşte uşor, se strecoară şi se bea câte o înghiţitură înainte şi după fiecare masă principală (în total 6 înghiţituri pe zi). În amestecuri de plante sunt recomandate arnică, genţiană, mentă, nalbă de grădină, păpădie, pelin, pufuliţă, sânziene, siminoc, traista ciobanului, urzică vie şi valeriană. Reţeta autorului: anason (seminţe), lichen de piatră, sânziene, păpădie, pufuliţă (herba), muşeţel (flori), obligeană şi valeriană (rădăcini). Din acest amestec se iau două linguriţe la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10 minute, se strecoară şi se beau trei ceaiuri îndulcite pe zi. - tinctură din lichen de piatră (20 g herba uscată la 100 ml de alcool 70 grade); se macerează 10 zile, se strecoară şi se iau câte 15-25 de picături înainte de mese; - tinctură de păpădie (20 g rădăcini uscate şi mărunţite la 100 g alcool 700); se macerează timp de 14 zile la soare sau aproape de o sursă uşoară de căldură şi se iau câte 15-20 picături de 2-3 ori pe zi; - ulei eteric de anason, din care se iau câte 8-12 picături pe zi, fracţionate în 2-3 reprize; - tijă de păpădie (6-10 tije proaspete) se consumă zilnic într-o cură de primăvară, alături de o salată din frunze proaspete de păpădie. În uz extern, pe suprafaţa abdomenului, în zona pancreasului, se unge pielea cu unguent de gălbenele şi apoi se pune o cataplasmă cu herba zdrobită de coada racului. Dieta hipercalorică, obligatorie În terapeutica bolilor pancreasului, alimentaţia are un rol esenţial. Întrucât bolnavii sunt expuşi la diferite dereglări metabolice, este necesară stabilirea unei diete adecvate, obligatoriu hipercalorică pentru a preveni scăderea energiei şi a masei corporale. Tratamentul dietetic va debuta printr-un repaus digestiv total pe o durată de 24 de ore. În următoarele 2-3 zile, se interzice orice alimentaţie pe cale bucală, care ar putea accentua durerile. Pentru echilibrarea necesarului de lichide din organism se va recurge la un regim hidric cu soluţii nutritive, în care se introduce glucoză şi aminoacizi, administrate prin perfuzii, în cateterul venos central. După 4-5 zile, se poate trece la o dietă orală semilichidă (300-400 ml pe zi), formată din ceaiuri medicinale şi sucuri nesărate din tomate, cu adaos de vitamine liposolubile (A, D şi K) şi vitamine din grupul B (B12). După ce au trecut 7-10 zile de la declanşarea crizei, se adaugă în alimentaţie lapte degresat şi lapte prins, rasol de pui sau viţel, ulei presat la rece (în salate), unt, miere de albine, puţină pâine, legume bine fierte, sucuri de fructe şi compoturi (din cireşe, lămâi, portocale). Urmează un regim dietetic complet, hiperproteic şi hiperglucidic, în funcţie de toleranţa specifică a organismului, cu excluderea categorică a băuturilor alcoolice şi a medicamentelor tari. Această dietă de cruţare a pancreasului are rol de stimulare a secreţiei pancreatice, cu condiţia adăugării de enzime (triferment, procaină) şi substanţe antispastice, antibiotice, colagoge şi sedative, care vor contribui la normalizarea mişcărilor abdominale.
Ceaiul de anason
Ceaiul de anason stimulează funcţiile pancreasului şi îmbunătăţeşte totodată şi digestia. Se bea întotdeauna înainte de masă, însă nu este recomandat să fie consumat în cantităţi foarte mari. Două căni pe zi sunt suficiente.Ceaiul de anghinare
Recunoscut şi pentru efectele sale benefice asupra ficatului, ceaiul de anghinare este recomandat şi în afecţiunile pancreasului. Substanţele active din această plantă stimulează funcţiile organelor interne şi ajută şi la detoxifierea acestora.Pentru persoanele care au si colesterolul crescut este bun ceaiul de anghinare. Se realizeaza o infuzie dintr-o lingura de frunze, la 500 ml de apa. Jumatate din cantitate se bea dimineata, pe stomacul gol, dupa care se sta in repaus pe partea dreapta 30 de minute. Restul se bea inainte de mesele principale.
Ceaiul din frunze de ţelină
Se spune despre acest ceai că ar ajuta la regenerarea pancreasului şi a funcţiilor acestuia, fiind de real folos şi celor care au probleme intestinale. Poliacetilena din ţelină este considerată a fi unul dintre cele mai eficiente antiinflamatoare naturale.PANCREAS
Coji de mere, gutui, pere; uscate
la cuptor, apoi pisate şi amestecate cu miere şi puţin propolis, un
preparat natural împotriva durerilor de stomac şi pancreas
Chisturi; se
evită excesele alimentare , după fiecare masă repaus la pat, cu
aplicaţii calde in zona epigastrului. Funcţia pancreasului este
stimulată de ceaiul de anason, se bea înaintea meselor, în 3 reprize.
Dacă nu sunt dureri se poate bea apă minerală de Slănic Moldova,
încălzită uşor, înainte de masă. Electroterapie. Pancreasul este un
organ complementar splinei, deci toate tratamentele se vor face la ora
de activitate maximă a acestul organ, între orele 9 – 11 (dimineaţa).
Fitoterapie
cu amestec de plante infuzabile – mentă, păducel, siminoc, coada
calului, sunătoare, trei fraţi pătaţi, în părţi egale, 5 g. Din amestec
se pun în 3oo ml apă clocotită, selasă 10 min., se strecoară şi se beau
zilnic 200 ml. de 3 ori/zi, înainte de masă. Fitoterapia se foloseşte
timp de 2 luni, de 2 ori/an, sau dacă situaţia este mai gravă tot
timpul.
Alimentaţia
se face în funcţie de zilele săptămânii – luni lactate, marţi mâncare
gătită, dar nu grasă,miercuri crudităţi, joi atenţie la excese, vineri
se mănâncă ce vă place, sâmbătă mâncaţi mai puţin, duminică puteţi
încera o mâncare nouă.
Pancreatită, insuficienţă pancreatică, diabet, chist:
Lichen de piatră cu afin, pulbere în părţi egale 4 linguriţe pe zi pe stomacul gol
Ceai de busuioc o linguriţă cu scorţişoară un vârf de cuţit în 300 ml. apă ,seara înainte de culcare.
Sau
ceai teci de fasole, sunătoare, melisă, fructe de măceş, cătină albă şi
coada şoricelului, amestecate în părţi egale, se bea în loc de apă, cu
30 min. înainte de fiecare masă se bea ceai de ţintaură.
Farmacia verde din Oradea
Medicina traditionala chineza
In
urma studiilor de caz, s-a demonstrat ca medicina traditionala chineza
ajuta la tratarea si prevenirea pancreatitei. Plantele aromatice care
pot fi incluse ca parte a tratamentului pentru pancreatita includ lemnul
dulce, radacina de ghimbir, ginsengul asiatic si scortisoara din coaja
de copac chinezesc.
Diabet
Din
cauza activitatii sale, in urma careia este produsa insulina si se
regleaza nivelurile de zahar din sange, pancreasul joaca un rol
important in diabetul zaharat. Specialistii considera ca usturoiul,
urzicile, ginsengul sunt plante eficiente care pot fi adaugate ca
tratament adjuvant, terapiei medicale adecvate, in functie de individ.
Plantele
care scad valorile glicemiei pot ajuta la remedierea simptomelor
diabetului zaharat. Printre acestea se numara brusturele, ginsengul,
vinetica, urzicile si pelinul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu