Nucul (Juglans regia)
Este poate cel mai frumos si iubit arbore de la noi din tara,
cu coroana lui uriasa, cu scoarta adanc crestata, cu ramurile puternice
si frunzele de un verde intens. Dacii il cunosteau si il venerau ca
arbore magic, ca sursa de hrana si ca medicament. Nu cu mult timp in
urma, in Romania existau inca palcuri intregi de paduri de nuc, paduri
doborate de lacomia ucigasa a unor nechibzuiti, si care apoi nu s-au mai
regenerat niciodata.
In medicina populara romaneasca, nucul are atat de multe
utilizari, incat s-ar putea face un mic volum de specialitate cu
retetele medicinale si magice care au fost culese pana acum de etnologi.
Este o curiozitate a lumii botanice, fiind una dintre plantele care nu
accepta nici o surata in preajma sa (se stie ca sub nuc nici iarba nu
creste) si, mai mult, tine la distanta toate insectele si daunatorii.
Secreta o cantitate impresionanta de iod, iar fructele sale sunt
adevarate bombe energetice, fiind printre alimentele naturale cele mai
bogate in calorii si, totodata, cele mai complete din punct de vedere
nutritiv. De altfel, in cele ce urmeaza, vom vorbi despre efectele
medicinale ale acestui arbore.
Oamenii de stiinta au gasit in premiera hormonul sexual feminin progesteron in frunzele unui nuc. Descoperirea este socanta, pentru ca tocmai lipsa hormonilor, in aceasta forma, diferentia plantele de animale.
Ce se foloseste de la nuc
Despre nuc (Juglans regia) se poate spune, fara a exagera deloc, ca este o adevarata farmacie verde, aproape tot ceea ce produce putand fi folosit in scopuri medicinale:
Cojile verzi care invelesc fructele pana la maturitate sunt foarte bogate in iod si taninuri, avand efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare ale activitatii tiroidei.
Frunzele - se mai pot culege si acum, cat sunt inca verzi, au proprietati hipoglicemiante, diuretice, previn si combat infectiile tubului digestiv si cele renale.
Fructele (nucile) sunt un medicament-aliment, foarte bogate in vitamina E, ajutand la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, regland pe cale naturala nivelul colesterolului in sange, avand proprietati stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodiziace.
Axul nucii, adica acea pojghita care desparte miezul de nuca in doua, este puternic astringent, are efecte antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii medii.
Miezul de nuca - un aliment-medicament cu putere calorica la fel de mare ca si carnea, dar mult mai sanatos.
Culegere si depozitare
Frunzele de nuc se culeg cat timp mai sunt inca verzi, prin desprindere de pe ramuri, dar fara codita. Se usuca in loc uscat si umbrit, in strat subtire. Se depoziteaza in saci de hartie, in locuri curate si lipsite de umiditate, avand un termen de valabilitate de maximum doi ani.
Cojile verzi de nuca se recolteaza odata cu scuturarea nucilor din pom, care cad de obicei cu tot cu invelisul verde ce le protejeaza pana la maturitate. Se selecteaza doar bucatile de un verde sanatos (cele brunificate sau ingalbenite se arunca), care se pun la uscat in strat unic, cu scobitura in sus, asa incat sa permita o evaporare optima a apei. Cand sunt perfect uscate si casante, se strang si se depoziteaza in saci de panza.
Axul nucii se obtine atunci cand se decojesc fructele pentru a scoate miezul. Nu necesita uscare sau conditii de pastrare speciale, ci doar sa nu-l aruncati, intrucat se poate dovedi de mare ajutor la nevoie.
Extractul hidroalcoolic de coji verzi de nuca
Este cel mai activ preparat obtinut din nuc, fiind foarte bogat in iod, flavonoide si taninuri. Se obtine astfel: se pun intr-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de coji verzi de nuca, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu, de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.
Decoctul combinat de coji verzi de nuca
Oamenii de stiinta au gasit in premiera hormonul sexual feminin progesteron in frunzele unui nuc. Descoperirea este socanta, pentru ca tocmai lipsa hormonilor, in aceasta forma, diferentia plantele de animale.
Ce se foloseste de la nuc
Despre nuc (Juglans regia) se poate spune, fara a exagera deloc, ca este o adevarata farmacie verde, aproape tot ceea ce produce putand fi folosit in scopuri medicinale:
Cojile verzi care invelesc fructele pana la maturitate sunt foarte bogate in iod si taninuri, avand efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare ale activitatii tiroidei.
Frunzele - se mai pot culege si acum, cat sunt inca verzi, au proprietati hipoglicemiante, diuretice, previn si combat infectiile tubului digestiv si cele renale.
Fructele (nucile) sunt un medicament-aliment, foarte bogate in vitamina E, ajutand la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, regland pe cale naturala nivelul colesterolului in sange, avand proprietati stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodiziace.
Axul nucii, adica acea pojghita care desparte miezul de nuca in doua, este puternic astringent, are efecte antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii medii.
Miezul de nuca - un aliment-medicament cu putere calorica la fel de mare ca si carnea, dar mult mai sanatos.
Culegere si depozitare
Frunzele de nuc se culeg cat timp mai sunt inca verzi, prin desprindere de pe ramuri, dar fara codita. Se usuca in loc uscat si umbrit, in strat subtire. Se depoziteaza in saci de hartie, in locuri curate si lipsite de umiditate, avand un termen de valabilitate de maximum doi ani.
Cojile verzi de nuca se recolteaza odata cu scuturarea nucilor din pom, care cad de obicei cu tot cu invelisul verde ce le protejeaza pana la maturitate. Se selecteaza doar bucatile de un verde sanatos (cele brunificate sau ingalbenite se arunca), care se pun la uscat in strat unic, cu scobitura in sus, asa incat sa permita o evaporare optima a apei. Cand sunt perfect uscate si casante, se strang si se depoziteaza in saci de panza.
Axul nucii se obtine atunci cand se decojesc fructele pentru a scoate miezul. Nu necesita uscare sau conditii de pastrare speciale, ci doar sa nu-l aruncati, intrucat se poate dovedi de mare ajutor la nevoie.
Mai toate partile nucului sunt utilizate in fitoterapie: frunzele
tinere fara petiol, scoarta, matisorii, seva, mugurii, pericarpul
(invelisul verde), cojile si camasile de nuca, lemnoase, miezul de nuca;
toate sunt folositoare.
Seva foarte dulce, poate fi
intrebuintata ca depurativ; mugurii se utilizeaza la prepararea unui
unguent deosebit de eficient impotriva caderii parului si formarii
matretii; matisorii au capacitatea de a determina contractarea vaselor
sangvine (ei sunt in mod deosebit activi in caz de sangerari, taieturi,
hemoragii, menstre prea abundente, hemoroizi, diaree si dizenterie);
scoarta are virtuti vermifuge; frunzele si cojile verzi au foarte multe
calitati terapeutice - amareala si proprietatile lor astringente le
recomanda in aceleasi cazuri in care se utilizeaza si matisorii etc;
folosite extern, ele curata ranile, le feresc de infectie si le grabesc
cicatrizarea.
Frunzele proaspete sau in infuzie, indeparteaza
insectele parazite ori nedorite (purici, paduchi, plosnite, furnici,
molii etc); sunt tonice; actioneaza benefic asupra ulcerelor varicoase,
eczemelor, infectiilor la ochi, aftelor, supuratiilor, abceselor; se
numara printre cele mai bune remedii ce se cunosc impotriva leucoreei;
sunt niste vermifuge de exceptie; ajuta la vindecarea tuberculozei; scad
nivelul glucozei in sange etc.
Fiecare dintre acestea trebuie
insa recoltate la o anumita data, astfel: primavara devreme, se strange
seva: se curate ramurelele tinere de coaja, se cresteaza si se
colecteaza seva; cam tot atunci pot fi culesi matisorii si mugurii;
frunzele - se culeg in iunie si iulie; se usuca rapid, la temperatura de
40 grade; frunzele uscate sunt folosite la prepararea de infuzii,
tincturi si extracte lichide; cojile verzi se culeg imediat ce cad
fructele din copac, se spala si se usuca la umbra.
Se apreciaza
ca 1 kg de coji verzi de nuca pun in libertate 6000 de calorii.
Zdrobite, malaxate, ele lasa ca reziduu niste turte utilizate in
alimentatia vitelor si a pasarilor; tot din acestea se prepara si
halvaua.
Se mai apreciaza ca 4 kg de nuci uscate dau 2 kg de coji
verzi din care se obtine 1 l de ulei. Alte calcule arata ca 1 kg de
coaja verde contine 5- 8 g vitamina C, adica atat cat se poate extrage
din 10 kg lamai.
Retete medicinale cu frunze si coji de nucExtractul hidroalcoolic de coji verzi de nuca
Este cel mai activ preparat obtinut din nuc, fiind foarte bogat in iod, flavonoide si taninuri. Se obtine astfel: se pun intr-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de coji verzi de nuca, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu, de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.
Decoctul combinat de coji verzi de nuca
Se
lasa la macerat 4 lingurite de coji verzi, maruntite in prealabil,
intr-o cana de apa (250 ml) la temperatura camerei, vreme de 8 ore, dupa
care se filtreaza. Extractul rezultat se pastreaza, iar planta ramasa
se fierbe la foc mic, vreme de 5 minute, in inca o cana de apa
clocotita, dupa care se lasa sa se raceasca si apoi se strecoara. La
sfarsit se combina cele doua extracte, rezultand aproximativ jumatate de
litru de preparat, care se foloseste extern sau intern.
Infuzia combinata de frunze de nuc
Se pun la macerat 3-4 linguri de frunze de nuc maruntite, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca o jumatate de litru de apa, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern.
Decoctul obtinut din axul nucilor
Se obtine prin fierberea a 3-4 lingurite de produs vegetal, maruntit in 300 ml de apa, vreme de 10-15 minute, dupa care se filtreaza. Se administreaza indulcit cu miere, cat mai fierbinte posibil.
Pulberea de frunze de nuc
Se obtine prin macinare cat mai fina cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de frunze de nuc se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece substantele sale volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o lingurita rasa de pulbere de frunze de nuc, pe stomacul gol.
Cataplasma din coji verzi de nuca
O mana de coji verzi uscate si maruntite se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Dupa trecerea acestui interval de timp se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, si se lasa vreme de 1 ora.
Uleiul de nuca
Se obtine doar pe cale industriala, prin presare la rece. Are un puternic efect de reducere a colesterolului, fiind, de asemenea, tonic vascular si vermifug. Se administreaza 3-4 lingurite pe zi, de preferinta pe stomacul gol.
Boli care se trateaza
cu preparate obtinute din nuc
Reumatismul, guta - cojile de nuca au un puternic efect depurativ, favorizand mobilizarea si eliminarea toxinelor din organism. Se face o cura cu extract hidroalcoolic (tinctura) de coji de nuca, din care se iau cate doua lingurite diluate in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi. Tratamentul dureaza 40 de zile si se face de preferinta toamna tarziu si primavara devreme.
Infuzia combinata de frunze de nuc
Se pun la macerat 3-4 linguri de frunze de nuc maruntite, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca o jumatate de litru de apa, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern.
Decoctul obtinut din axul nucilor
Se obtine prin fierberea a 3-4 lingurite de produs vegetal, maruntit in 300 ml de apa, vreme de 10-15 minute, dupa care se filtreaza. Se administreaza indulcit cu miere, cat mai fierbinte posibil.
Pulberea de frunze de nuc
Se obtine prin macinare cat mai fina cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de frunze de nuc se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece substantele sale volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o lingurita rasa de pulbere de frunze de nuc, pe stomacul gol.
Cataplasma din coji verzi de nuca
O mana de coji verzi uscate si maruntite se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Dupa trecerea acestui interval de timp se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, si se lasa vreme de 1 ora.
Uleiul de nuca
Se obtine doar pe cale industriala, prin presare la rece. Are un puternic efect de reducere a colesterolului, fiind, de asemenea, tonic vascular si vermifug. Se administreaza 3-4 lingurite pe zi, de preferinta pe stomacul gol.
Boli care se trateaza
cu preparate obtinute din nuc
Reumatismul, guta - cojile de nuca au un puternic efect depurativ, favorizand mobilizarea si eliminarea toxinelor din organism. Se face o cura cu extract hidroalcoolic (tinctura) de coji de nuca, din care se iau cate doua lingurite diluate in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi. Tratamentul dureaza 40 de zile si se face de preferinta toamna tarziu si primavara devreme.
Hipotiroidia
- se administreaza, de asemenea, tinctura de coji verzi de nuca, din
care se iau cate 4 lingurite pe zi. Foarte bogate in iod, in alte
substante active care favorizeaza activitatea tiroidei, cojile verzi de
nuca sunt stimulatorul tiroidian natural ideal.
Tusea, tusea cronicizata - se beau 2-3 cani de decoct fierbinte, obtinut din axul nucilor. Are un gust nu prea placut (puternic astringent din cauza taninurilor), dar este foarte eficient, cicatrizand tesuturile lezate de infectie, favorizand eliminarea secretiilor de pe caile respiratorii, diminuand excitabilitatea terminatiilor nervoase care declanseaza tusea.
Tusea, tusea cronicizata - se beau 2-3 cani de decoct fierbinte, obtinut din axul nucilor. Are un gust nu prea placut (puternic astringent din cauza taninurilor), dar este foarte eficient, cicatrizand tesuturile lezate de infectie, favorizand eliminarea secretiilor de pe caile respiratorii, diminuand excitabilitatea terminatiilor nervoase care declanseaza tusea.
Diaree, infectiile intestinale acute, adjuvant in dizenterie
- in prima faza se bea 1 litru de decoct combinat de coji verzi de
nuca. Acesta are efect puternic antiinfectios, eliminand cauza care a
produs aceasta afectiune. Odata ce toate materiile nocive din intestin
au fost eliminate prin scaun, este necesara administrarea unui
astringent puternic, adica decoctul obtinut de data aceasta din axul
nucilor, care va incetini prompt tranzitul intestinal.
Adjuvant in diabet - se ia o lingurita de pulbere de frunze de nuc de 4 ori pe zi, in cure de 3 luni, cu 1 luna de pauza. Frunzele de nuc au o actiune hipoglicemianta puternica, sunt diuretice, ajuta metabolismul zaharurilor si grasimilor.
Viermi intestinali (oxiuri, limbrici) - unul din cele mai eficiente remedii de medicina populara romaneasca este obtinut din cojile verzi de nuca. Se administreaza intern decoctul combinat a carui reteta de obtinere a fost prezentata anterior, cate o jumatate de litru - un litru pe zi, in cure de 12 zile. In cazul oxiurilor, se fac in paralel bai de sezut cu acelasi decoct.
Transpiratie excesiva - se face un tratament cu pulbere de frunze de nuc, din care se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, in cure de minimum 30 de zile.
Ateroscleroza - se face o cura de lunga durata (jumatate de an minimum) cu ulei de nuca, din care se iau 3-4 lingurite pe zi. Ajuta la diminuarea colesterolului, curata vasele de sange de depuneri, ajuta la redobandirea elasticitatii si rezistentei acestora, stopand procesul de sclerozare.
Incontinenta urinara - se face o cura de 30 de zile cu extract hidroalcoolic obtinut din coji verzi de nuca, din care se iau 4 lingurite pe zi. Nu se cunoaste exact mecanismul prin care acest produs vegetal tonifica sfincterele urinare si ajuta la redobandirea controlului asupra lor, dar rezultatele practice obtinute cu acest tratament sunt incurajatoare.
Aplicatii externe
Negi - o metoda populara extrem de eficienta de combatere a acestora este frecarea locului afectat cu coaja verde proaspata a nucii. Tratamentul se face de 2-3 ori pe zi, vreme de cinci minute, iar rezultatele apar in maximum o luna.
Eczeme acute - se aplica pe locul afectat o cataplasma din coji de nuca verde, care se tine vreme de 1-2 ore. Tratamentul se repeta zilnic, pana la completa vindecare.
Dezinfectarea ranilor - se spala locul afectat cu extract hidroalcoolic de coji de nuca. Are o putere dezinfectanta similara cu a tincturii de iod (de altfel cojile de nuca sunt foarte bogate in acest element) si pe deasupra ajuta la vindecarea rapida si estetica a leziunilor.
Rani purulente, ulcere pe piele - se spala ranile cu infuzie combinata de frunze de nuc. Aplicatia se repeta de doua ori pe zi si dureaza minimum 10 minute.
Afte bucale, inflamatii in gura si in gat - se clateste gura si se face gargara cu decoct combinat de coji de nuca. Are puternice efecte antiinfectioase si cicatrizante.
Adjuvant in diabet - se ia o lingurita de pulbere de frunze de nuc de 4 ori pe zi, in cure de 3 luni, cu 1 luna de pauza. Frunzele de nuc au o actiune hipoglicemianta puternica, sunt diuretice, ajuta metabolismul zaharurilor si grasimilor.
Viermi intestinali (oxiuri, limbrici) - unul din cele mai eficiente remedii de medicina populara romaneasca este obtinut din cojile verzi de nuca. Se administreaza intern decoctul combinat a carui reteta de obtinere a fost prezentata anterior, cate o jumatate de litru - un litru pe zi, in cure de 12 zile. In cazul oxiurilor, se fac in paralel bai de sezut cu acelasi decoct.
Transpiratie excesiva - se face un tratament cu pulbere de frunze de nuc, din care se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, in cure de minimum 30 de zile.
Ateroscleroza - se face o cura de lunga durata (jumatate de an minimum) cu ulei de nuca, din care se iau 3-4 lingurite pe zi. Ajuta la diminuarea colesterolului, curata vasele de sange de depuneri, ajuta la redobandirea elasticitatii si rezistentei acestora, stopand procesul de sclerozare.
Incontinenta urinara - se face o cura de 30 de zile cu extract hidroalcoolic obtinut din coji verzi de nuca, din care se iau 4 lingurite pe zi. Nu se cunoaste exact mecanismul prin care acest produs vegetal tonifica sfincterele urinare si ajuta la redobandirea controlului asupra lor, dar rezultatele practice obtinute cu acest tratament sunt incurajatoare.
Aplicatii externe
Negi - o metoda populara extrem de eficienta de combatere a acestora este frecarea locului afectat cu coaja verde proaspata a nucii. Tratamentul se face de 2-3 ori pe zi, vreme de cinci minute, iar rezultatele apar in maximum o luna.
Eczeme acute - se aplica pe locul afectat o cataplasma din coji de nuca verde, care se tine vreme de 1-2 ore. Tratamentul se repeta zilnic, pana la completa vindecare.
Dezinfectarea ranilor - se spala locul afectat cu extract hidroalcoolic de coji de nuca. Are o putere dezinfectanta similara cu a tincturii de iod (de altfel cojile de nuca sunt foarte bogate in acest element) si pe deasupra ajuta la vindecarea rapida si estetica a leziunilor.
Rani purulente, ulcere pe piele - se spala ranile cu infuzie combinata de frunze de nuc. Aplicatia se repeta de doua ori pe zi si dureaza minimum 10 minute.
Afte bucale, inflamatii in gura si in gat - se clateste gura si se face gargara cu decoct combinat de coji de nuca. Are puternice efecte antiinfectioase si cicatrizante.
Infectii vaginale cu candida, cu stafilococi
- se fac irigatii vaginale cu 100-200 ml de infuzie combinata de frunze
de nuc. Tratamentul se face zilnic, vreme de 4-5 zile, apoi se continua
cu o spalatura la 2-3 zile, pana la completa vindecare.
Infectii respiratorii in faza incipienta - o reteta populara cu o eficienta exceptionala este inhalarea de aburi de coji verzi de nuca, obtinuti prin oparirea unei maini de coji de nuci la un litru de apa clocotita.
Varice, hemoroizi, guta, transpiratia picioarelor, matreata - bai repetate cu decoct de frunze de nuc.
Atentie: administrarea interna in doze prea mari a remediilor extrase din nuc sunt greu suportate de persoanele cu probleme digestive. De asemenea, ele nu trebuie administrate in paralel cu lichenul de Islanda si chinina.
Precautii si contraindicatii
Preparatele prezentate mai sus se administreaza cu prudenta in cazurile de hipertiroidie, colon iritabil, gastrita acida.
In diabetul insulino-dependent, in timpul tratamentului cu nuc se va supraveghea foarte strict glicemia si se vor regla dozele de insulina in permanenta, pentru a impiedica aparitia hipoglicemiei.
Tratamente cu miez de nuca
Miezul de nuca este unul din cele mai consistente si sanatoase alimente cunoscute. Este un inlocuitor perfect al carnii, mai bun si decat soia, care este acum in mare voga. Miezul de nuca dat prin masina de tocat inlocuieste perfect carnea tocata in aproape orice, de la chiftele, la sarmale sau rulade. Fiind foarte bogata in grasimi si proteine, nuca intrece carnea si ca valoare calorica, avand in schimb o toxicitate de cateva ori mai mica si fiind foarte digerabila. In plus, nuca este fructul cel mai bogat in cupru si zinc, motiv pentru care este folosita in tratarea bolilor vasculare, tulburarilor de crestere si maturizare, deficientelor imunitare. Dintre bolile in care consumul nucilor are un efect favorabil evident mentionam:
Accident vascular - consumul regulat de nuci neprelucrate termic intareste vasele de sange si previne, mai ales la persoanele in varsta, ruperea lor. Iata o reteta foarte eficienta: 3 miezuri de nuca pisate, 1 lingurita de polen de albine si 2 linguri de miere de albine se amesteca foarte bine, modelandu-se sub forma unor bomboane. Se ia zilnic tot acest amestec, pe stomacul gol, dimineata.
Boli de piele - miezul a 20-30 de nuci consumate zilnic grabeste vindecarea bolilor de piele (psoriazisul, eczeme alergice rebele, infectiile cu ciuperci la nivelul pielii) si refacerea pielii dupa arsuri, opreste procesele degenerative.
Constipatie - se consuma miezul a patru nuci prajite usor la 10 minute dupa ce am consumat 1-2 pahare de compot de prune sau 2 linguri de miere lichida cu apa. Tratamentul se face pe stomacul gol.
Diabet - la fel ca si alunele, nucile sunt foarte sarace in zahar, ceea ce le face un aliment de baza in diabet, unde se recomanda in mod special cruditatile si renuntarea la carne. In plus, fata de alune, nucile au chiar si o actiune usor hipoglicemianta, contribuind la ameliorarea acestei afectiuni.
Greutate corporala sub cea normala - datorita continutului mare de grasimi usor de asimilat si care nu cresc colesterolul, nucile consumate in cantitati mari sunt o piesa de baza in curele de ingrasare. Persoanelor care vor sa-si mareasca greutatea fara a risca o crestere brusca a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular ori aparitia unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, le este calduros recomandat acest aliment.
Hipertiroidie - nucile au un efect reglator asupra activitatii tiroidei si, in plus, aduc un supliment considerabil de calorii, care se stie ca in aceasta afectiune sunt consumate in mari cantitati, de unde si starea de devitalizare pronuntata care apare frecvent.
Sterilitate, impotenta - aportul de vitamina E, prezenta unor substante reintineritoare si care protejeaza si curata vasele de sange fac nucile un aliment foarte indicat in tratamentul acestor doua afectiuni. Este de notat efectul benefic al nucilor in prevenirea impotentei vasculare (care reprezinta peste 50% din cazurile de impotenta).
Siropul de nuci
- Un elixir pentru stomac si un bun energizant -
Mod de preparare si folosire: 2-3 pumni de coji verzi de nuca proaspat adunate se taie in bucatele mici si se pun la fiert cu 1 litru de apa si 3 cuisoare aromate. Se lasa sa se patrunda 10 minute, dupa care se strecoara si se adauga 1 kg de zahar. Se trage la sticle, se fierbe alte 10 minute in bain-marie, apoi se pun dopuri de pluta. Se administreaza cate 3 lingurite pe zi, dupa mesele principale.
Cateva leacuri populare stravechi
Infectii respiratorii in faza incipienta - o reteta populara cu o eficienta exceptionala este inhalarea de aburi de coji verzi de nuca, obtinuti prin oparirea unei maini de coji de nuci la un litru de apa clocotita.
Varice, hemoroizi, guta, transpiratia picioarelor, matreata - bai repetate cu decoct de frunze de nuc.
Atentie: administrarea interna in doze prea mari a remediilor extrase din nuc sunt greu suportate de persoanele cu probleme digestive. De asemenea, ele nu trebuie administrate in paralel cu lichenul de Islanda si chinina.
Precautii si contraindicatii
Preparatele prezentate mai sus se administreaza cu prudenta in cazurile de hipertiroidie, colon iritabil, gastrita acida.
In diabetul insulino-dependent, in timpul tratamentului cu nuc se va supraveghea foarte strict glicemia si se vor regla dozele de insulina in permanenta, pentru a impiedica aparitia hipoglicemiei.
Tratamente cu miez de nuca
Miezul de nuca este unul din cele mai consistente si sanatoase alimente cunoscute. Este un inlocuitor perfect al carnii, mai bun si decat soia, care este acum in mare voga. Miezul de nuca dat prin masina de tocat inlocuieste perfect carnea tocata in aproape orice, de la chiftele, la sarmale sau rulade. Fiind foarte bogata in grasimi si proteine, nuca intrece carnea si ca valoare calorica, avand in schimb o toxicitate de cateva ori mai mica si fiind foarte digerabila. In plus, nuca este fructul cel mai bogat in cupru si zinc, motiv pentru care este folosita in tratarea bolilor vasculare, tulburarilor de crestere si maturizare, deficientelor imunitare. Dintre bolile in care consumul nucilor are un efect favorabil evident mentionam:
Accident vascular - consumul regulat de nuci neprelucrate termic intareste vasele de sange si previne, mai ales la persoanele in varsta, ruperea lor. Iata o reteta foarte eficienta: 3 miezuri de nuca pisate, 1 lingurita de polen de albine si 2 linguri de miere de albine se amesteca foarte bine, modelandu-se sub forma unor bomboane. Se ia zilnic tot acest amestec, pe stomacul gol, dimineata.
Boli de piele - miezul a 20-30 de nuci consumate zilnic grabeste vindecarea bolilor de piele (psoriazisul, eczeme alergice rebele, infectiile cu ciuperci la nivelul pielii) si refacerea pielii dupa arsuri, opreste procesele degenerative.
Constipatie - se consuma miezul a patru nuci prajite usor la 10 minute dupa ce am consumat 1-2 pahare de compot de prune sau 2 linguri de miere lichida cu apa. Tratamentul se face pe stomacul gol.
Diabet - la fel ca si alunele, nucile sunt foarte sarace in zahar, ceea ce le face un aliment de baza in diabet, unde se recomanda in mod special cruditatile si renuntarea la carne. In plus, fata de alune, nucile au chiar si o actiune usor hipoglicemianta, contribuind la ameliorarea acestei afectiuni.
Greutate corporala sub cea normala - datorita continutului mare de grasimi usor de asimilat si care nu cresc colesterolul, nucile consumate in cantitati mari sunt o piesa de baza in curele de ingrasare. Persoanelor care vor sa-si mareasca greutatea fara a risca o crestere brusca a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular ori aparitia unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, le este calduros recomandat acest aliment.
Hipertiroidie - nucile au un efect reglator asupra activitatii tiroidei si, in plus, aduc un supliment considerabil de calorii, care se stie ca in aceasta afectiune sunt consumate in mari cantitati, de unde si starea de devitalizare pronuntata care apare frecvent.
Sterilitate, impotenta - aportul de vitamina E, prezenta unor substante reintineritoare si care protejeaza si curata vasele de sange fac nucile un aliment foarte indicat in tratamentul acestor doua afectiuni. Este de notat efectul benefic al nucilor in prevenirea impotentei vasculare (care reprezinta peste 50% din cazurile de impotenta).
Siropul de nuci
- Un elixir pentru stomac si un bun energizant -
Mod de preparare si folosire: 2-3 pumni de coji verzi de nuca proaspat adunate se taie in bucatele mici si se pun la fiert cu 1 litru de apa si 3 cuisoare aromate. Se lasa sa se patrunda 10 minute, dupa care se strecoara si se adauga 1 kg de zahar. Se trage la sticle, se fierbe alte 10 minute in bain-marie, apoi se pun dopuri de pluta. Se administreaza cate 3 lingurite pe zi, dupa mesele principale.
Cateva leacuri populare stravechi
Femeile in pericol de a pierde sarcina
- sa ia 10 miezuri de nuca pe care sa le piseze impreuna cu o lingurita
de seminte de castraveti. Se inghite tot acest amestec cu un pahar de
apa de izvor.
Bubele dulci (eczemele infectioase care produc mancarimi) trec daca sunt unse noua zile la rand cu miez de nuca pisat proaspat, amestecat cu ulei de floarea-soarelui (presat la rece).
Colicile abdominale la copii sunt alinate daca iau miez de nuca bine uscat si ras, amestecat cu putin piper.
Osul mort (tuberculoza osoasa) se trateaza cu miez de nuca, care se mesteca bine in gura si apoi se aplica direct pe locul afectat, infasurandu-se cu o frunza si lasandu-se sa stea cel putin un ceas.
Infuzia de frunze de nuc se prepară astfel: se taie mărunt o lingură cu frunze de nuc, apoi se adaugă o cană cu apă clocotită. Se lasă circa trei minute la infuzat, apoi se strecoară. Se bea doar o cană pe zi.
Eczemele, înlăturate cu băi de frunze şi coji verzi
Se poate prepara un adaos pentru baie în felul următor: în cinci litri de apă rece se pun două mâini pline de frunze de nuc şi coji verzi. Se lasă timp de trei-patru ore, apoi compoziţia se dă în clocot. După aceea se strecoară şi se pune în apa din cadă. Eczemele şi ulceraţiile vor fi vindecate prin acest procedeu. Important este ca inima să fie deasupra apei în acest tip de baie. De asemenea, acest procedeu are efecte extraordinare în cazul stărilor de nervozitate.
Alifie pentru răni greu vindecabile
Se mai poate face o alifie din frunze de nuc. Două linguri cu frunze de nuc se amestecă cu 100 ml de ulei de floarea-soarelui macerat la rece, iar produsul obţinut se lasă la macerat o săptămână. După trecerea acestui interval se pune la bain-marie timp de două ore. Apoi, se strecoară prin tifon, se amestecă cu 20 g de ceară de albine şi se mai ţine jumătate de oră în bain-marie. Se amestecă până se răceşte şi se pune în cutiuţe închise. Această alifie este folositoare contra rănilor greu vindecabile.
Bubele dulci (eczemele infectioase care produc mancarimi) trec daca sunt unse noua zile la rand cu miez de nuca pisat proaspat, amestecat cu ulei de floarea-soarelui (presat la rece).
Colicile abdominale la copii sunt alinate daca iau miez de nuca bine uscat si ras, amestecat cu putin piper.
Osul mort (tuberculoza osoasa) se trateaza cu miez de nuca, care se mesteca bine in gura si apoi se aplica direct pe locul afectat, infasurandu-se cu o frunza si lasandu-se sa stea cel putin un ceas.
Infuzia de frunze de nuc se prepară astfel: se taie mărunt o lingură cu frunze de nuc, apoi se adaugă o cană cu apă clocotită. Se lasă circa trei minute la infuzat, apoi se strecoară. Se bea doar o cană pe zi.
Eczemele, înlăturate cu băi de frunze şi coji verzi
Se poate prepara un adaos pentru baie în felul următor: în cinci litri de apă rece se pun două mâini pline de frunze de nuc şi coji verzi. Se lasă timp de trei-patru ore, apoi compoziţia se dă în clocot. După aceea se strecoară şi se pune în apa din cadă. Eczemele şi ulceraţiile vor fi vindecate prin acest procedeu. Important este ca inima să fie deasupra apei în acest tip de baie. De asemenea, acest procedeu are efecte extraordinare în cazul stărilor de nervozitate.
Alifie pentru răni greu vindecabile
Se mai poate face o alifie din frunze de nuc. Două linguri cu frunze de nuc se amestecă cu 100 ml de ulei de floarea-soarelui macerat la rece, iar produsul obţinut se lasă la macerat o săptămână. După trecerea acestui interval se pune la bain-marie timp de două ore. Apoi, se strecoară prin tifon, se amestecă cu 20 g de ceară de albine şi se mai ţine jumătate de oră în bain-marie. Se amestecă până se răceşte şi se pune în cutiuţe închise. Această alifie este folositoare contra rănilor greu vindecabile.
a. Utilizări interne
- diabet zaharat cu reducerea glicemiei, hepatită, icter, enterite
acute, stimularea digestiei şi a funcţiilor hepatice, hemoragii
digestive, candidoze, curăţirea sângelui, infecţii renale şi genitale,
edeme renale, hemoragii uterine, eliminarea transpiraţiei nocturne la
bolnavii de T.B.C., lipsa poftei de mâncare. Se prepară infuzie simplă
dintr-o linguriţă frunze uscate şi mărunţite la 200 ml apă clocotită; se
infuzează 5-10 minute şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
- diaree, dizenterie, transpiraţii excesive, constipaţie, leucoree –
(scurgere albă), rahitism (carenţa vitaminei D), scrofuloză (inflamarea
ganglionilor limfatici, cervicali, inghinali sau axilari), intoxicaţii
cu compuşi de mercur, helmintiază, hemoroizi interni, incontinenţă
urinară, metroanexită, inflamaţia vaselor sanguine, curăţirea sângelui.
Se prepară infuzie concentrată din 4 linguri frunze uscate şi mărunţite
la 250 ml apă clocotită; se iau câte 3-4 linguri pe zi.
b. Utilizări externe :
- comprese cu decoct concentrat (3 linguri la 250 ml apă cu fierbere
10 minute) pentru tratamente în eczeme zemuinde, dermatoze, furunculoze,
ulcer varicos, antrax, prurit, acnee juvenilă, negi, mătreaţă,
afecţiuni oculare.
- băi generale şi spălături (decoct din 200 g frunze la 3-5 litri
apă, eventual cu 2 kg sare marină, care fierbe 15 minute, se strecoară
şi se adaugă în apa de baie) pentru erupţii purulente, ulceraţii
cutanate, răni greu vindecabile, eczeme şi coji pe cap la copii, scabie,
păduchi, leucoree, degerături, transpiraţia mâinilor şi picioarelor
(eventual în amestec cu pulbere de pedicuţă), osteoporoză, sciatică,
umflături de articulaţii, unghii purulente, seboree şi căderea masivă a
părului.
- băi de şezut cu decoct concentrat contra hemoroizilor externi.
- gargară şi clătirea gurii cu infuzie concentrată din frunze (15 g
la 200 ml apă clocotită) pentru stomatite, amigdalite, gingivită, afte
bucale, afecţiuni ale gâtului şi laringelui.
- alifie din frunze de nuc pentru vindecarea rănilor, arsuri solare
şi tenuri grase (15 g frunze mărunţite şi macerate 7 zile în 100 ml ulei
de floarea soarelui la temperatura camerei; se fierbe pe baia de apă
timp de 3 ore, se strecoară prin tifon, se adaugă încă 15 g ceară de
albine cu care se uniformizează printr-o nouă fierbere pe baia de apă
timp de 30 minute).
- frunze proaspete de nuc cu care se freacă faţa şi mâinile pentru a
evita înţepăturile albinelor şi ale altor insecte sau se aplică pe
zonele dureroase provocate de gută.
Cojile de nuci verzi - mai bogate în vitamina C ca lămâile
- Cojile de nuci verzi sunt foarte bogate în vitamina C (de 40 ori
mai mult decât sucul de portocale sau de 10 ori mai mult decât sucul de
lămâi).
Preparatele din coji sunt eficiente în:
- fortificarea stomacului slăbit şi a intestinelor leneşe;
- îmbunătăţirea funcţionării ficatului şi a tractului gastro-intestinal;
- purificarea sângelui şi normalizarea consistenţei sângelui îngroşat;
- incontinenţă urinară;
- infecţii streptococice şi stafilococice.
În uz extern este eficace la micoze cutanate şi pitiriazis pe faţă.
Cojile tocate se pot aplica sub formă de cataplasmă contra sciaticii,
a nevralgiilor dentare sau sunt folosite la vopsirea părului.
O reţetă casnică utilizează cojile verzi (500 g) în obţinerea unui
lichior stomahic pentru convalescenţi, nevralgii dentare şi paraziţi
intestinali, după macerare timp de 3 luni într-un litru de rachiu; după
filtrare se amestecă cu 3 litri vin şi se îndulceşte cu zahăr sau cu
miere de albine, într-o cură de o lună, având efecte în creşterea
rezistenţei sistemului imunitar, accelerarea metabolismului, stimularea
poftei de mâncare, anemie, astenie şi oboseli.
- Nucile verzi, recoltate înainte de Sânziene, când pot fi înţepate
uşor, servesc la prepararea unei tincturi sau a unui lichior foarte
gustos, cu efecte în înlăturarea leneviei stomacului, în colita de
putrefacţie, lipsa poftei de mâncare, anemie, astenie şi în curăţirea
ficatului şi a sângelui prea îngroşat:
- se aleg 20 nuci mari, se curăţă de coajă, se taie în sferturi şi
se pun într-o sticlă cu gât larg cu 1 litru alcool 400; după 2-4
săptămâni de expunere la soare sau la un loc călduţ, se strecoară şi se
adaugă 2-3 cuişoare, o bucată de scorţişoară, 1 baton de vanilie, coaja
de la ½ portocală şi 500 g zahăr dizolvat într-un litru de apă.
Lichiorul se trece în sticluţe de culoare închisă şi se consumă câte o
linguriţă plină, înainte de mesele principale, într-o cură de o lună.
Efectul benefic al nucilor verzi în vindecarea unor maladii grave a
fost constatat cu ocazia epidemiei de ciumă din oraşul Rostock (1603),
când au supravieţuit numai persoanele care au băut zilnic suc din nuci
verzi.
Miezul de nucă poate substitui carnea
- Miezul de nucă este un aliment complet, foarte bogat în calorii,
grăsimi şi săruri minerale. De aceea, poate avea o mare importanţă în
alimentaţia vegetarienilor şi a diabeticilor, deoarece înlocuieşte, cu
succes, carnea şi conţine o cantitate foarte redusă de glucide solubile.
Valoarea energetică a nucilor mature a fost cunoscută încă din
vechime. În anumite zone ale globului, miezul de nucă se folosea ca
valută de schimb. În prezent, se utilizează ca hrană concentrată pentru
astronauţi.
S-a constatat că femeile care consumă săptămânal minimum 5 nuci, atât
separat cât şi în diferite preparate de patiserie, prezintă cu 35% mai
puţine riscuri pentru accidente coronariene.
Pentru oamenii săraci, nuca reprezintă un aliment de bază, astfel că
un pumn de nuci şi o bucată de pâine poate asigura hrana lor pe zile
întregi. Bogăţia în fosfor şi în alte minerale asigură o sursă
principală de aprovizionare a organismului cu elemente necesare
păstrării echilibrului nervos şi a bunei funcţionări la nivelul
muşchilor, oaselor şi a diferitelor organe.
O reţetă energizantă simplă foloseşte 4-5 miezuri măcinaţi care se amestecă cu o linguriţă de miere sau cu suc natural.
Încă din Evul Mediu, nuca era recunoscută prin virtuţile ei de
vindecare a bolilor mintale avându-se în vedere asemănarea între forma
fructului şi forma creierului omenesc. Treptat, s-a dovedit că,
într-adevăr, nuca este un bun remediu pentru îmbunătăţirea memoriei, un
energizant de excepţie şi un leac minunat contra oricăror boli mintale
sau a durerilor de cap. O pastă obţinută din 6-8 nuci măcinate,
amestecate cu o lingură de miere polifloră într-un pahar cu suc natural,
dă un energizant de excepţie, consumat prin înghiţituri mici, cu efecte
în ateroscleroză şi reducerea colesterolului.
O altă pastă din miezuri măcinaţi, amestecaţi cu făină şi smântână
sau iaurt gras, se aplică de 2-3 ori pe zi timp de 3 zile consecutiv pe
zonele cu răni infectate (furuncule, eczeme, abcese, flegmoane), având
rol în colectarea puroiului sau ca protector cutanat în caz de arsuri,
insolaţie şi bronzare excesivă. La copiii rahitici şi anemici sau cu
boli de oase, se recomandă frecţii zilnice pe corp cu ulei din miez de
nucă.
Preparatele pe bază de miez de nucă sunt mult folosite în cosmetică
la revigorarea părului şi la întreţinerea tenurilor grase. Se iau 2-3
nuci mari, se pisează uniform şi se amestecă cu câteva linguriţe de apă
caldă până se formează o pastă albă; aplicată pe faţă şi pe decolteu, se
constată că după masarea pielii prin mişcări circulatorii apar efecte
benefice de împrospătare a tenului, irigarea cu sânge şi curăţirea în
profunzime, cu îndepărtarea stratului de celule epidermice moarte.
Uleiul extras prin presare din miezul de nucă este bogat în acizi
graşi (din care peste 50% acid linoleic) şi de aceea este recomandat în
alimentaţia dietetică pentru prevenirea aterosclerozei coronariene,
reducerea colesterolului, a bronşitei cronice, tuberculozei,
constipaţiei, paraziţilor intestinali (inclusiv teniază), a litiază
renale, leucoreei, enurezis şi sifilis.
Frunzele de nuc absorb metalele grele din atmosferă
-Frunzele verzi au rol insecticid alungând ploşniţele, puricii,
moliile, muştele, furnicile şi alte insecte nedorite din locuinţă. În
acest scop se introduc în saltele, cuştile câinilor sau se atârnă în
încăperi.
-Frunzele de nuc absorb metalele grele din atmosferă şi purifică aerul.
-Decoctul concentrat din frunze şi coji de nuci servea odinioară la
sate pentru vopsirea lânei, a bumbacului şi mătăsii, fiind considerat
netoxic şi foarte rezistent la decolorare. De asemenea, este utilizat la
spălarea blănii animalelor pentru a le apăra de muşte şi tăuni.
-Uleiul de nucă este folosit în medicina veterinară la tratarea bovinelor în caz de indigestii şi balonări.
-Uleiul este un component utilizat frecvent la prepararea săpunurilor
de lux, a şampoanelor de păr precum şi în pictură şi la fabricarea
cernelei tipografice.
- Lemnul de nuc este foarte mult căutat pentru confecţionarea mobilei
de lux, a sicrielor sculptate, a instrumentelor muzicale precum şi ca
material lemnos de rezistenţă în construcţia caselor, a vaselor
maritime, a automobilelor de lux şi în industria aeronautică.
Nucii izolaţi şi cei din plantaţii masive au rol esenţial în
protejarea solului contra eroziunilor şi a alunecărilor de teren
datorită rădăcinilor puternice care pot să reţină straturile de pământ
până la adâncimea de 10-15 metri.
În final adresăm un gând bun tuturor locuitorilor satelor: Nu lăsaţi
curtea şi grădina voastră fără prezenţa unui bătrân nuc care să vă
etaleze personalitatea de buni gospodari! Merită să gândim că o grădină
fără un falnic nuc ar fi ca o armată în toiul luptelor fără viteazul
comandant.
Multumiri Nucului singuratic si Formulei As!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu