Pagini

sâmbătă, 23 august 2014

Viitorul medicinei ! medicina antropozofica

Medicina antropozofica



Medicina antropozofica

Antropozofia este un sistem social si filosofic creat la inceputul secolului XX de un savant si filosof austriac, Rudolf Steiner (1861-1925).  Acest curent cu aspecte medicale a evoluat in urma unor serii de conferinte tinute de R. Steiner pentru medici si studenti la medicina. Dupa aceea, Ita Wegman (1876-1943), un medic olandez, i s-a alaturat pentru a-i sustine aplicatiile. Aceasta colaborare a dus la deschiderea primei clinici medicale antropozofice din Elvetia in anul 1921. In 1925 apare la lumina zilei prima carte dedicatea acestei abordari medicale : “Diagnostic si terapeutica dupa principiile stiintei spirituale”. Astazi, in Europa, medicina antropozofica este implantata mai ales in Germania, in Olanda si in Elvetia.

Etimologia cuvantului antropozofia provine din cuvintele grecesti antrophos, “om” si sophia, “intelepciune”. Acest curent ofera varianta unei viziuni umaniste asupra lumii inconjuratoare: natura este guvernata de ritmuri cosmice si viata fiecarei finite umane, pe acest pamant, detine un sens si un scop profound. Aceasta conceptie se aplica multor domenii ale vietii :educatia copiilor (scoli Steiner), alimentatia, arhitectura, artele si, desigur, medicina.

Corpurile definite de dr. Steiner

Conform sustinerilor curentului antropozofiei entitatea umana este constituita din patru corpuri inseparabile:

-         corpul fizic;

-         corpul eteric, sursa de viata si de crestere;

-         corpul astral, care guverneaza sentimentele, senzatiile si emotiile;

-         ego-ul sau “corpul egotic”, propriu oamenilor, care este constiinta de sine.

Se considera ca starea de sanatate depinde de buna relationare a celor patru corpuri, iar boala unuia ar avea impact asupra celorlalte trei.

Demersul terapeutic

Medicina antropozofica introduce in practica medicala moderna elemente de natura spirituala, intre altele, propunand o viziune foarte larga asupra sanatatii. Cei care sustin medicina antropozofica incearca sa urmeze o cale care sa o transceada corpul fizic. Pentru ei, persoana este un tot unitar si complex, care trebuie ingrijit tinand cont de toate aspectele vietii. Este necesar sa se cunoasca nu doar particularitatile fizice ale pacientului, emotiile si caracterul acestuia, ci si trecutul sau, mediul de trai, educatia primita etc.

Indicatii

Medicii care practica medicina antropozofica, formati in medicina clasica, sunt abilitati sa trateze toate bolile. De altefel parintele acestei medicini alternative, R. Steiner, nu si-a dorit sa inventeze un nou tip de medicina, ci sa o completeze pe cea clasica. Astfel, datorita complexitatii sale, acest tip de medicina “de teren” ar putea preveni anumite alergii si sa protejeze organismul uman impotriva bolilor infectioase.

Pe de alta parte, ea poate ajuta unele personae sa isi ia sanatatea in propriile maini si sa accepte mai usor tratamentul alopat.

Consultatii si eventuale tratamente

Consultatiile in medicina antropozofica pot dura o perioada mai lunga de timp, mai ales in timpul primei vizite. Medicul trebuie sa adune toate informatiiile necesare referitor la pacientul sau pentru a avea o viziune cat mai corecta asupra sanatatii sale. Tratamentele sunt intotdeuna personalizate, avand drept scop interventia asupra corpurilor eteric, astral si egotic, dar si asupra corpului fizic insusi. Demersul terapeutic este o interventie globala asupra stilului de viata al pacientului, care este chemat sa-si asume propriul proces de vindecare.

Medicamente specifice

Desi nu resping in mod sistemic medicamentele alopate, medicii antropozofi incearca pe cat posibil sa le evite pe acestea, mai ales antibioticile. Se recurge la acestea doar in caz de stricta necesitate. In schimb, prefara se apeleze la preparate pe baza de substante vegetale, animale sau minerale. Recurg adeseori la homeopatie, pe care o prescriu sub forma de dilutii zecimale (DH, 1 picatura de tincture-mama la 9 picaturi de solvent) mai degraba decat centezimale (CH, 1 picatura de tinctura-mama la 99 de picaturi de solvent). Remediile antropozofice au scopul de a stimula fortele de autovindecare ale organismului.

Terapiile artistice

Antropozofia acorda o mare importanta artei, susceptibila, dupa ea, de a actiona in mod benefic asupra constiintei de sine. Terapiile artistice pot face apel la pictura, sculptura, la teatru, la muzica si la arta miscarii sau “euritmie”. Aceasta din urma este o forma de dans care consta in a traduce vocalele si diferitele sunete prin deplasari corporale.

Vascul si cancerul

Remediul antropozofic cel mai cunoscut este Iscador. Acest preparat, pe baza de vasc fermentat, administrat prin injectii subcutanate, este prescris pacientilor bolnavi de cancer. Steiner a avut idea de a folosi vascul in tratarea tumorilor maligne observand analogia intre aceasta planta si cancer. Asemenea unei tumori, vascul care paraziteaza aroborii, treieste pe seama unui alt organism viu.

Ulterior, cercetarile stiintifice au stabilit ca acest produs contine niste substante, lectinele, care au efect stimulator asupra sistemului imunitar.

Unde ne adresam?

Pe langa conferinte referitoare la filosofia doctorului Steiner, Societatea antropozofica si site-ul sau propun initieri in euritmie si ateliere creative. Terapiile artistice sunt destul de rare in Franta, cu exceptia Parisului si a Alsaciei. Ele sunt mai bine dezvoltate in Olanda si Elvetia.

In Romania acesta practica este ca si inexistenta.
Ceva asemanator incearca S.N. Lazarev prin metode de diagnosticare a karmei.


Ideea lui Rudolf Stainer in toate conferintele sale, este de a face cunoscut  copiilor inca de pe bancile scolii ca exista KARMA  care actioneaza in viata unui om. Recomanda sa primim cu bucurie si sa binecuvantam orice eveniment din viata, placut sau trist,(ceea ce nu contravine invataturilor bisericesti. ),deoarece noi insine l-am dorit candva, acum, viata trecuta sau poate cu cateva sute de ani in urma si am actionat pentru a se implini. Asa se explica diferentele dintre oameni, unii cu un destin dezagreabil, iar altii cu unul frumos, curat, de ce unii copii vin bolnavi pe lume chiar din pantecele mamei, sau mor la cateva luni, nevinovati spunem noi, unii sunt sanatosi pana la adanci batranete, iar altii isi taraie zilele de la un spital la altul. Deja se stie ca gandurile pot deveni realitatea candva, de aceea se spune "ca orice lucru, placere, la care insisti devine pacat."
O parte din viitor nu exista, ni-l faurim acum prin actiunile de zi cu zi, bune sau rele. Poate ca ar fi timpul de o noua Evanghelie,in care sa se explice De Ce si pentru Ce se intampla un anumit lucru omului modern care zboara in cosmos, detine cele mai inalte tehnologii, si in special medicilor, care abordeaza metode incorecte de tratament pacientilor sai. (transplantul de organe, vedem cu totii ca nu este o metoda de rezolvare a unui cancer, cand ceva este reprimat, el reapare in alta parte) Aceasta metoda de investigare a karmei poate da rezultate uluitore, intru-cat omul inca pastreaza o legatura cu cerul  si simte anumite lucruri, intuitiv presimte de ce i s-a intamplat ceva, dar are nevoie de certitudine din partea unor persoane autorizate sau in care are incredere. Aceasta abordare actioneaza asupra tuturor invelisurilor energetice, preponderent asupra corpului cauzal si in final da rezultate si asupra corpului fizic. Devi linistit si impacat ca implinesti ce ai promis cand ai plecat in valea plangerii si afland ca zi de zi prin faptele bune facute iti croiesti un destin, o karma buna data viitoare, incepe o transformare benefica in tine. Toate textele religioase spre asta ne indeamna, numai ca lumea se indreapta in directia ateismului, crezand ca totul este la mana intamplarii, conjunturilor favorabile sau nu.  

Totusi natura nu lasa sa se practice fata de ea politica strutului, care consta în a-si baga capul în nisip si care crede ca lucrurile pe care nu le vede nu sunt.
     Oamenii cu gândire materialista cred ca lumea spirituala nu exista pentru ca ei nu o vad.
Sunt adevarati struti.
Dar în sufletul lor, în profunzimile propriului lor suflet, impulsul catre lumea spirituala nu este absent, chiar daca ei o neaga pentru ca se buimacesc. Acest impuls este acolo.
În fiecare suflet omenesc exista un impuls viu, o iubire vie pentru lumea spirituala, chiar în sufletele materialiste.
Oamenii sunt doar sufleteste neputinciosi fata de acest impuls.
Dar exista o lege: când ceva este reprimat prin amortire, el reapare în cealalta parte.
Urmarea este ca instinctul egoist se transforma în pasiuni si instincte senzuale.



Dau un exemplu de text crestin la ce ne indeamna Dumnezeu pentru a ne creea o karma buna viata viitore:

  • 5 Oare acesta este postul plăcut Mie: să-şi chinuiască omul sufletul o zi? Să-şi plece capul ca un pipirig şi să se culce pe sac şi cenuşă? Aceasta numeşti tu post şi zi plăcută Domnului?
  • Zah 7.5; Lev 16.29; Est 4.3; Iov 2.8; Dan 9.3; Iona 3.6;
  • 6 Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanţurile răutăţii, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriţi şi rupe orice fel de jug;
  • Neem 5.10-12; Ier 34.9;
  • 7 împarte-ţi pâinea cu cel flămând şi adu în casa ta pe nenorociţii fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l, şi nu întoarce spatele semenului tău.
  • Ezec 18.7-17; Mat 25.35; Iov 31.19; Gen 29.14; Neem 5.5;
  • 8 Atunci lumina ta va răsări ca zorile, şi vindecarea ta va încolţi repede; neprihănirea ta îţi va merge înainte, şi slava Domnului te va însoţi.
  • Iov 11.17; Ex 14.19; Isa 52.12;
  • 9 Atunci tu vei chema, şi Domnul va răspunde, vei striga, şi El va zice: „Iată-Mă!” Dacă vei îndepărta jugul din mijlocul tău, ameninţările cu degetul şi vorbele de ocară,
  • Ps 12.2;
  • 10 dacă vei da mâncarea ta celui flămând, dacă vei sătura sufletul lipsit, atunci lumina ta va răsări peste întunecime, şi întunericul tău va fi ca ziua în amiaza mare!

  • 11 Domnul te va călăuzi neîncetat, îţi va sătura sufletul chiar în locuri fără apă şi va da din nou putere mădularelor tale; vei fi ca o grădină bine udată, ca un izvor ale cărui ape nu seacă.

  • 12 Ai tăi vor zidi iarăşi pe dărâmăturile de mai înainte, vei ridica din nou temeliile străbune, vei fi numit „Dregător de spărturi”,Cel ce drege drumurile şi face ţara cu putinţă de locuit”.
  • Isa 61.4;
  • 13 Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul, slăvindu-L, şi dacă-L vei cinsti neurmând căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale şi nededându-te la flecării,
  • Isa 56.2;
  • 14 atunci te vei putea desfăta în Domnul, şi Eu te voi sui pe înălţimile ţării, te voi face să te bucuri de moştenirea tatălui tău Iacov; căci gura Domnului a vorbit.”
Din acest text vedem clar ca lumina zilei ca organismul are nevoie de odihna si nu in orice zi, ci in ziua a 7, zi binecuvantata de Dumnezeu. Atunci este o zi prielnica introspectiei, rugaciunii, relaxarii totale pentru a intra in comuniune cu Dumnezeu. Ecourile binecuvantarii date de Dumnezeu creatiei in ziua a 7 inca nu s-au stins, vor dainui vesnic, asa cum a promis.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu