Pagini

sâmbătă, 13 iunie 2015

Viata sfantului Anton de Padova !

Aceasta este viaţa lui Anton de Padova, Sfântul lumii întregi!


Acum 784 de ani, la 13 iunie 1231, și-a luat zborul spre plaiurile cele veșnice, la vârsta de 36 de ani, Sfântul Anton de Padova. Dintre toţi sfinţii creştini ai occidentului, el este invocat cel mai adesea. A făcut atîtea minuni, atît în timpul vieţii, cît şi după moarte, încît ar trebui să se numească „Sfîntul Minunilor”. A înviat atîţia morţi, încît, dacă e să glumim, era cam greu să mori în vremea aceea, că te învia Sfîntul Anton. Aceste minuni au trezit credinţa în foarte mulţi oameni şi a ajuns să fie venerat şi invocat chiar şi în ţări în care creştinismul nu a ajuns să se impună ca religie. Faima de Făcător de minuni ce o avea, încă trăind pe pământ, i se cuvine și azi, și creștinătatea toată i-o acordă cu bucurie. Bisericile zidite în cinstea lui sunt nenumărate; altarele închinate amintirii lui se găsesc atât în catedralele mărețe ale orașelor cât și în modestele bisericuțe de la sate. Icoana lui, prezentă în casele creștine, străjuiește de la loc de cinste fericirea familiilor, putem zice, pe întreg cuprinsul pământului.

Fiinţa sa este foarte complexă. Reuneşte foarte multe contrarii într-un mod extrem de firesc. Este un sfînt vesel, plin de umor. Avea o inteligenţă sclipitoare şi cunoştea atît de bine scripturile, încît se şi glumea pe tema aceasta. Se spunea că dacă s-ar pierde toate scrierile creştine, n-ar fi o pierdere ireversibilă, căci Sfîntul Anton le-ar reconstitui din memorie. Cu toate acestea, este de o modestie şi de o smerenie impresionante. Vorbea fiecăruia pe înţelesul său. Cînd se adresa erudiţilor, îşi folosea cu bucurie şi impetuozitate cunoştinţele şi prin argumentele cele mai potrivite îi aducea pe calea credinţei. Dacă vorbea ţăranilor, folosea limbajul lor, ca şi cum ar fi uitat subit cuvintele sau ideile pe care ei nu le-ar fi putut înţelege, deci nu le-ar fi folosit la nimic. 

Lisabona, frumoasa capitală a Portugaliei, este locul unde s-a născut Sfântul Anton, dintr-o familie coborâtoare din nobila viță. Era de statură mijlocie, brunet și delicat. Avea o față rotundă și plinuță, care îl făcea să pară mai tânăr decât era. Ochii negri și vioi, fruntea înaltă, serioasă, și toată înfățișarea lui veselă, îngerească și atrăgătoare. Deși făcea pocăințe aspre și muncea mereu în via Domnului, el își păstra pururi înfățișarea neschimbată ce avea un farmec ceresc și impunea respect și cinste. Tatăl său se chema Martin de Bouillon, om de vază la curte, ministru și vistiernic regesc, dar mai presus de toate, un bun creștin. Cel ce va fi mai tîrziu Sfîntul Anton s-a născut pe data de 15 august 1195, chiar de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Nu întîmplător, căci a iubit-o pe Sfînta Maria toată viaţa. La botez, a primit numele de Fernando. Copilăria îi este fericită, în mijlocul unei familii cu o viaţă autentic creştină. Din fragedă copilărie sufletul lui Fernando se deschide la şoaptele harului şi o evlavie tot mai puternică se face simţită. Pentru un copil aşa de mic, era de o intensitate foarte neobişnuită. Se spune că la vîrsta de cinci ani, Fernando promite vot de castitate pentru toată viaţa, în cinstea Fecioarei Maria. Din dragoste pentru Cristos el a renunțat la viața bogată de acasă și a urmat calea Domnului.

Fernando iubea foarte mult natura, păsările, florile, animalele. Odată, tatăl său l-a pus să păzească semănăturile de păsările care mîncau seminţele aruncate, primejduind producerea recoltei. Dar Fernando vroia să meargă la capela din apropiere. Ca să împace chemarea inimii cu ascultarea datorată tatălui, a găsit o soluţie la care un adult nu s-ar fi gîndit. Le-a spus, pur şi simplu, adevărul micilor vieţuitoare: ”Veniţi, dragi păsărele, să vă închid în hambar pînă merg eu la biserică. După ce mă întorc, vă dau drumul!” . Culmea este că păsărelele l-au ascultat şi au intrat singure în hambar, aşteptînd apoi cuminţi eliberarea promisă. Orator de excepție, el atrăgea mulțimile pe oriunde mergea, vorbindu-le în multe limbi; legenda spune că mergând să predice cuvântul domnului unei mulțimi aceștia neascultându-l,el chemă peștii din ocean să îl asculte. Când mulțimea a văzut că sute de pești și-au scos capetele ca să asculte vorbele blânde ale Sfântului au recunoscut adevărata credință. Făcător de minuni,este unul dintre cei mai iubiți sfinți, imaginea și statuile sale aflându-se aproape peste tot.

Mila faţă de cei săraci era una dintre însuşirile cele mai alese ale micului Fernando. Nici un cerşetor nu pleca fără să primească din mîinile copilului pomana pregătită în acest scop, oferită întotdeauna cu bunătate şi dragoste. Într-o zi bătu la poarta casei un sărac. Fernando fugi să vadă cine este. În faţa porţii stătea un copilaş desculţ, dar de o drăgălăşenie răpitoare, cu un sac în spate.
- Ce ai vrea să-ţi dau? întrebă Fernando cu blîndeţea obişnuită.
Băieţelul puse sacul jos şi-l deschise, zicînd:
- Priveşte aici! Uite ce vreau!
Fernando privi în sac şi văzu o mulţime de inimi roşii, care păreau vii; pîlpîiau şi scînteiau ca rubinul. Copilul rămase uimit, nedumerit...
- Iată ce vreau eu, să-mi dai inima ta! zise cerşetorul.
- Dar tu cine eşti?
- Eu sînt un cerşetor de inimi! răspunse acesta, apoi dispăru. Fernando rămase cu sufletul plin de o bucurie nespusă. Iisus îi aprinse inima de o iubire ce nu se va micşora niciodată.

Drumul lui începea să se profileze. Se dedică studiului ştiinţelor sacre, îndeosebi teologiei. Sub îndrumarea augustinienilor studiază cele două Testamente. Memoria sa excelentă uimeşte. Reţine totul. Fără încetare, face apropieri între texte, luminîndu-le reciproc. Sens literal, sens alegoric, sens mistic, după modelul Sfîntului Augustin, marele sfînt al vieţii lăuntrice. Mai tîrziu, acest dar de a vedea toate subtilităţile unui text sacru, îi vor fi de mare folos în lupta cu cei mai învăţaţi eretici, care nu vor avea de ales decît să recunoască puterea cuvîntului său. O perioadă s-a retras într-o sihăstrie, departe de lume. Aici face lucrurile cele mai mărunte, curăţă legumele, spală vasele, mătură. Nu-şi declară adevărata identitate şi faptul că este învăţat. Este cel mai umil de aici. Se retrage în fiecare zi într-o grotă, unde se roagă cu înflăcărare. Iubirea pentru Dumnezeu este tot mai intensă şi în focul ei el se transformă foarte mult.

Era în anul 1222. Se ținea sfințire de preoți la Florii și, nefiind cine să predice, Anton fiind de față, primi poruncă să se urce în amvon și să țină el predica de ocazie. A fost o revelație! Se ridică la o asemenea înălţime în expunerea doctrinelor mistice, încît auditoriul este cuprins de o admiraţie de nedescris, datorată atît elocvenţei neaşteptate, cît şi iubirii sale desăvîrşite, care împărţea tuturor lumina înţelepciunii dumnezeieşti, îmbinîndu-se totodată cu o smerenie neasemuită... Chipul lui Anton străluceşte. Trupul i se înalţă, braţele se ridică, cu toată fiinţa se avîntă către ceilalţi. Aşa a aflat Francisc D’Assisi de cel ce va fi Sfîntul Anton. Atunci s-a văzut cât dar dumnezeiesc se adăpostea în acest om umil, câtă putere de convingere avea în cuvânt. Sfântul Francisc, aflând de cele întâmplate, îl numi predicator, iar pentru a-i arăta stima ce o avea pentru dânsul, îi zicea episcopul meu. Predica într-o limbă și era înțeles de toate națiile. Cuvântările lui, deși rostite cu glas obișnuit, se auzeau până la mari depărtări. Întîlnirea dintre ei a determinat schimbări în cadrul ordinului, în sensul că, dacă pînă acum erau preferaţi oamenii simpli, fără carte, acum s-a recunoscut necesitatea studiului aprofundat al cărţilor sfinte, mai ales că trebuiau să lupte în planul ideilor cu ereticii, care erau foarte bine informaţi.

De aici, viaţa Sfîntului Anton este un şir de predici strălucite prin puterea lor de a converti la credinţă şi de minuni care converteau încă şi mai eficient. Lăsînd să vorbească Dumnezeu prin el, Sfîntul Anton era încredinţat că nu va rosti nici un singur cuvînt care să nu fie desăvîrşită smerenie, fără urmă de minciună. Avea şi darul limbilor străine. Oriunde mergea, el le vorbea oamenilor în limba lor, ba chiar în dialectul lor. Se deplasa pe jos sau pe măgar, era vesel, cînta adeseori pe drum şi ajuta pe oricine îi cerea ajutorul. În iconografia creştină, Sfîntul Anton este reprezentat întotdeauna cu un crin, simbolul nevinovăţiei şi cu pruncul Iisus în braţe. Reprezentarea este luată după următoarea întîmplare. Sfîntul Anton se întorcea de la o predică pe care o ţinuse în altă localitate. Fiind obosit, s-a oprit peste noapte la o familie de buni credincioşi. Stăpînul casei a observat înainte de a se culca o lumină neobişnuită ce răzbătea pe sub uşă din camera sfîntului. Împins de curiozitate s-a apropiat de uşă şi a întredeschis-o. Privind înăuntru, nu-şi putea crede ochilor: În extaz, Sfîntul Anton era mîngîiat de un prunc fermecător pe care-l ţinea în braţe. Amîndoi erau înconjuraţi de o lumină cerească. Era însuşi Iisus, care-l încuraja pe neobositul său misionar. Această minune s-a repetat şi cu o altă ocazie şi arată puritatea şi sfinţenia la care ajunsese Sfîntul Anton.

Dar cea mai mare minune a fost însăşi viaţa lui. Şi pentru că tot ce se naşte pe pămînt trebuie să şi moară, adică să-şi cunoască sora moarte, după cum spunea el, ca şi Sfîntul Francisc. Într-o zi de vară, marţi, pe data de 13 iunie, a părăsit această lume. Minunile care au început să apară imediat după moarte lui, la mormîntul lui şi care se manifestă şi azi cu aceeaşi putere ca atunci cînd trăia ne arată că el este încă aici. Vestea morții lui a fost răspândită de o mulțime de copii, care începură a striga "a murit sfântul", iar după cinci zile a fost dus și înmormântat în oraș cu mare alai. Sicriul cu moaștele sfântului a fost în ziua aceea izvor de vindecări. Toți orbii, șchiopii și cei ce sufereau de alte boli s-au vindecat numai atingând Sicriul Sfântului. După moartea sa, pentru că a vorbit toată viaţa după voia lui Dumnezeu, limba sa nu a putrezit, şi este şi astăzi, expusă într-o raclă, roşie şi umedă. Sfinţenia lui a fost recunoscută încă din timpul vieţii sale pămînteşti. A fost declarat oficial sfînt de către papă la numai cîteva luni după moartea lui, ceea ce nu se mai întîmplase cu nici un alt sfînt.


Este un sfînt al candorii şi al purităţii, aşa că atunci cînd îi cerem ajutorul, trebuie să o facem cu o atitudine de copil, cu o încredere totală. Şi atunci, nu se poate să nu ne ajute. Dacă avem o problemă, să nu ne sfiim să-i cerem ajutorul. Pentru el nici o problemă nu este prea neînsemnată, pentru că este un sfînt al copiilor, şi pentru copii lucrurile mici şi neînsemnate sînt foarte importante. Pe de altă parte, să nu ne sfiim să-i cerem lucruri mari, căci el a fost şi un mare învăţat, şi s-a ocupat şi de lucruri mari, pentru oameni mari. Dar chiar dacă sîntem oameni mari sau copii, să nu uităm că este un sfînt al minunilor, care poate face orice îi cerem cu o inimă curată. Şi, mai presus de toate, să ne aducem aminte, atunci cînd îi vom simţi ajutorul că el, prin minunile sale, vrea să atragă atenţia omului asupra slavei şi gloriei lui Dumnezeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu