Pagini

luni, 27 ianuarie 2014

Despre cauza si efect ! sau karma



"Frate, pentru ca tu ai scris, ai acceptat sa vorbesti despre nemurire, ti-ai asumat o mare raspundere. Ai lansat in lume ideea nemuririi spiritului si vesnica lui intrupare pentru instruirea lui in vesnicie, spune autorul cartii " Din tainele vietii si ale universului."

Este bine sa stim adevarul despre cauza si efectul sau corespunzator fie in bine fie in rau. Cauza este dezlantuirea unei serii de actiuni. Efectul este rodul acestor actiuni. cauza este totdeauna legata de efect. 

Asadar fiti cu bagare de sema la orice actiune, vorba sau gand al vostru . Fiti atenti ca nu stiti ce cauza dezlantuiti si mai cu seama nu stiti ce efecte va avea.

Cauzele sunt de doua feluri; individuale sau personale si publice. 

Cauzele personale sunt provocate de un singur individ, iar cele publice sunt provocate de o comunitate de indivizi. Efectul cauzelor personale va avea ecou pe o arie mai restransa, in general asupra individului si familiei. Efectul cauzelor colective atrag o intreaga comunitate in valtoarea sa. Nu exista cauza fara efect. Orice efect a fost provocat de o cauza. Pot fi comparate cu un circuit electric, simbolizat in antichitate de un sarpe - muscandu-si coada. Capul sarpelui reprezinta cauza transmisa mediului prin trupul sau simbolic, apoi ca urmare a durerii isi musca coada exprimnad efectul . Dupa ce a circulat prin lume cauza se intoarece la capul care a produs-o , suferind durerea resimtita in coada, din care cauza o musca. Orica cauza se intoarce la emitentul ei.  In urma acestor legi s-a nascut a treia. cauza va produce efectul bun sau rau pentru care a fost provocata. 

Omul stie sa produca o cauza, dar nu stie efectele. De aici rezulta inca o lege -  cauza este intotdeauna sub VOINTA emitentului, dar odata ce a fost aruncata in lume scapa de sub controlul VOINTEI sale. Emitentul pierde definitiv controlul asupra cauzei produse. Idei despre efecte avem daca citim Sfanta Scriptura unde ne sunt prezentate poruncile, viata si moartea, binecuvantarea sau blestemul si spre care intindem mana aceea ni se va da.
Odata pusa in miscare cauza, emitentul nu va mai putea niciodata sa opreasca mersul ei. Cauza = efectul iar rezultatul este REACTIUNEA

Pana acum nimic nou, dar se pare ca de multe ori efectele desfasurandu-se in lume dau nastere la alte efecte, care devin la randul lor cauze. Iarasi suntem avertizati : FITI ATENTI IN TOT CE FACETI - VORBITIi GANDITI !

Dupa cum cauza ar fi putut ramane in capul sarpelui voi credeti ca si efectul ar putea ramane in capul sarpelui primitor. Eu afirm ca niciodata un efect nu va ramane in cel ce l-a primit. Primitorul la randul lui il tarnsmite mai departe, prin uramare efectul circula in lume. 

Se poate ca efectul sa circule doar in sanul familiei tale. Se poate sa-si faca drum prin orasul sau tara in care traiesti. Exista cazuri cand efectele pot viza continente intregi sau tot pamantul.

Emitentul la un moment dat va inghiti efectul transformat dupa atata circulat prin lume si va suporta vrand nevrand. Din acest moment emitentul se supara pentru ca nu-si mai recunoaste opera. Ea vine transformata, intarita, deformata chiar. Se mira ca este calomniat zilnic la TV, la serviciu, acasa, ca este pagubit, sufera fara sa stie de ce.

Un om cuminte mediteaza si analizeaza orice efect primit sau resimtit , sa vada daca in trecut nu cumva a produs o cauza. 

Orice suparare de oriunde ar veni, sa sti ca e opera ta personala. ( Doamne miluieste si rabd !)

Sarpele simbolic a emis o cauza, a mancat ceva. Dupa ce a circulat prin intestinele sale, cauza, alimentul a iesit ca efect,  sau fecale, gunoaie. Acum sarpele priveste uimit si nu-i vine sa creada ca acele fecale sunt opera lui si zice : eu am mancat un aliment placut, cum de s-a transformat in ceva nesuferit? Eu am mancat cu pacere si acum sufar de infectia acestui aliment?  Da! ii raspundem noi, cauza ta a fost un concept placut dar nu stiintific . Nu ai meditat si judecat cand ai emis cauza. Asta inseamna ORA STIINTEI. Acum te superi si blestemi coada, ca ai avut intotdeauna intentii bune,(drumul spre iad este pavat intotdeauna cu intentii bune) Acum cand vezi efectele te superi, te revolti si protestezi. De ce te superi omule? cand acest efect nu este decat produsul gandului tau, vorbei sau faptei, de zilele, lunile sau anii trecuti. Nu te revolta, controleaza-te inainte sa mai emiti ceva . Efectul se va intoarce asupra ta ca trasnetul cand nu te astepti, dupa ce ai uitat cu desavarsire de actiunea ta. 

Omul trupesc moare, dar efectele cauzei lui nu se sfarsesc curand. Multi ani dupa moartea sa societatea sau familia va mesteca efectele actiunii sale. Dupa efecte se deduce trainicia cauzei starnite de el, in sanul familiei sau in societate.

Legile Ceresti trebuie pazite. Respectarea lor aduce fericire, incalcarea lor nefericire. Cand un duh coborat in trup a omarat, legea cereasca si pamanteasca cere pedeapasa, pentru a intelege ce inseamna exact sa silesti un spirit sa paraseasca brutal si inainte de vreme trupul sau.  Legea cereasca cere intoarcerea grabnica a ucigasului in lumea cereasca  fara a-i mai lasa ragazul sa se bucure de bunurile lumii terestre. Acesta este doar un exemplu. 
Exista cazuri cand destinul este stricat de magia neagra  care poate taia firul depanarii vietii cuiva. Acestea sunt fapte omenesti ticaloase care sunt aspru sanctionate de divinitate si se intorc la emitator .

Totul este o joaca ! Pamantul este scena, iar oamenii sunt actorii.

JOCUL VIETII SI CUM SA-L JOCI !

TOTUL ESTE O JOACA SI ASA TREBUIE PRIVITA VIATA PE PAMANT !
Asa este oranduit de sus ca oamenii sa nu stie de existenta spiritelor !

Majoritatea oamenilor declara : "cum sa credem in existenta spiritului cand nimeni nu s-a intors de acolo sa povesteasca cum este." 
Dumnezeu este imaterial. Cum il putem vedea? Credem in el prin cuvant, cuvantul altora ca exista, il intuim prin tot ceea ce vedem in jurul nostru si ne dam seama ca este lucrarea lui. Spiritul la fel este imaterial, nu poate fi vazut cu ochii trupului, doar cu cei ai sufletului.  Multi ar vrea sa comunice cu cei plecati dincolo, sa-i simta, sa-i poate atinge, sa le lase o proba scrisa pe hartie de existenta lor. Legi ceresti severe opresc dezvaluirea spiritului.Este la fel cum i-ai povesti unui salbatic de stilou, cerneala, calculator, ca oricum nu ar intelege. Este interzis ca lumea cereasca sa intervina in viata unui frate de pe pamant.
Exemplu: sa zicem ca asistati la un spectacol de teatru foarte cunoscut.. Un actor de renume joaca rolul imparatului Nero, tiranul care a ucis mii de oameni. Interpretarea sa este admirabila si reda perfect firea, gesturile si cruzimea lui Nero. Lumea uita unde se afla si pare ca vede aievea pe acest imparat despotic. Este transpusa in acel veac. Dar cand lumea este mai absorbita de actiune, apare un individ din culise si spune: onorat public, va rog sa nu va indignati, sa nu-l blestemati pe Nero, pentru ca imparatul acesta este fratele nostru, actorul X. Sa nu- purtati pica, pentru ca acesta este rolul lui. Bietul om nu distruge nimic, fiind un cetatean cuminte, un sot ideal si tata a cinci copii." Va inchipuiti ce impresie penibila ar fi printre spectatori si in ce depresie va cadea bietul artist.
Suprafata pamantului este scena vietii. Lumea ce isi duce viata pe pamant este formata in acelasi timp din actori si spectatori. Fiecare om joaca rolul asumat , sau atribuit de sus. El nu trebuie sa stie decat de rolul sau, rol dictat de gradul sau evolutiv si de destin.Unul va juca rol de rege, altul de servitor, altul de cersetor. 
Entitatile angelice nu au voie sa dezvaluie identitatea adevarata a acestui spirit: "oameni buni sa stiti ca acest rege este fostul talhar dintr-o viata trecuta, ca acest pastor este sfantul cutare la care voi va rugati. Destainuirea nu este permisa, pentru ca oamenii nu ar mai privi cu respect la acel rege, iar pe omul simplu, sau cersetorul l-am face sa protesteze pentru starea sa nenorocita sau umila de acum cand afla ca este o mare lumina spirituala in cer.. Omul nu trebuie sa stie ce a stiut in cer, nu trebuie sa stie ce a fagaduit mai marilor sai cand a plecat pe scena vietii, pentru ca altfel si-ar blestema ziua nasterii cum a facut IOV. Daca i s-ar spune i s-ar tulbura personalitatea, nu si-ar mai putea juca impecabil rolul. 
De aceea oamenii nu trebuie sa stie decat de Creatorul lor, sa se roage lui, asa cum au fost invatati : faca-se VOIA TA, precum in Cer asa si pe Pamant, sa-si accepte rolul primit, sa-l joace pana la capat, caci altfel vor fi sanctionati prin tot felul de boli, nenorociri, care sunt de fapt avertismente sa-si ia rolul in serios, sa se joace frumos precum copii, ca doar aceia vor intra in Imparatia lui Dumnezeu.
Biblia ne invata sa nu judecam degraba pe nimeni si acum am aflat si de ce - ca nu stim care ce rol are de jucat.
Cat de penibili trebuie sa parem inaintea entitatilor ceresti din sfere inalte de lumina cu blestemele, farmecele, vrajitoriile si magia neagra in general in care cred foarte multi!Romanii inca au acest cult, ca al triburilor salbatice.

Monahul Hrisostom Danila de la Iasi ( fost staret al manastirii Bucium, fost profesor de matematica, trecut si prin facultatea de Filozofie, prin cea de Fizica si prin cea de Matematica stie aceste lucruri. In revista Lumea monahilor numarul 76 gasiti interviul cu el, in care ne lamureste ca "Toate sunt joc".

Inca o dovada ca daca s-ar respecta modelul de organizare ceresc, pe care l-am expus intr-o alta postare - citez :"cand  preotii terestrii vor fi si savanti, cunoscatori ai legilor ceresti la fel de bine ca a celor pamantesti , acestia vor fi in legatura cu cerul si vor da directive fericite, dupa indicatiile primite din cer, iar poporul condus de ei va prospera si va straluci in fruntea popoarelor pamantului. Cand toti indivizii poporului vor trai intr-o legatura indisolubila ducandu-si viata intr-o vasta comunitate compusa dintr-o serie gradata si descendenta acestia avand ca scop  principal Binele, Adevarul, Frumosul - stiinta initiatica si  credinta in Divinitate, atunci acel popor va fi cult, bogat, puternic, dupa cum a fost aproape 12.000 de ani poporul egiptean."

Dupa absolvirea a trei facultati, Filozofia de viata a fostului staret Danila este foarte simpla: Doamne miluieste si rabd, Doamne miluieste si rabd, Doamne miluieste si rabd.

vineri, 10 ianuarie 2014

Cine ne duce in ispita ! Sfaturi mai mult decat folositoare !



 Toata lumea cunoaste rugaciunea Tatal Nostru ! In ea avem un verset in care ii facem o cerere Domnului, de a nu ne duce in ispita.


Tatal nostru care esti in cer....
...............................................
 Si nu ne duce pe noi in ispita
Ca a ta este impartaia si puterea si slava 
in veci . AMIN !

 ( extras din Lumea monahilor)

 Părinte, oamenii şi’au pierdut în ultimile vremuri liniştea şi simt o presiune pe libertatea lor, prin tot felul de îngrădiri şi sisteme  supraveghetoare.
- Măi, ăsta’i semnul neputinţei diavolului, care face totul ca să vadă gândul omului! Asta e zvârcolirea lui! Zadarnic însă, pentru că numai Dumnezeu poate vedea în inima omului.

Avva, ştiu că lumea este în stăpânirea celui rău. Şi că diavolul este tatăl minciunii. Oare de asta avem parte de atâta minciună zilnică, părinte?
 

- Măi, ia uită’te la II Paralipomena 18 cu 19. Cum citeşti?

-18.19. „Atunci Domnul a zis: „Cine din voi ar putea să ducă în ispită pe Ahab, regele lui Israel, ca să se ducă şi să cadă în Ramotul din Galaad?” Şi a răspuns lui unul una, şi altul alta. 18.20. Atunci a ieşit un duh şi a stat înaintea feţei Domnului şi a zis: „Eu îl voi duce în ispită”. Şi a zis Domnul: „În ce chip?” 18.21.Acela a zis: „Mă duc şi mă fac duh al minciunii în gurile tuturor proorocilor lui”. Iar Domnul a zis: „Tu îl vei duce în ispită şi ai să izbuteşti. Du’te şi fă aşa”. 18.22. Şi acum iată a slobozit Domnul pe duhul minciunii…” 

- Ei vezi? Pentru păcatele noastre multe îi dă voie Dumnezeu – asta e înţelepciune mare! – va să zică îngăduie Domnul pedepse pentru fărădelegile noastre. Vezi dară că  Dumnezeu îngăduie pe duhul minciunii din ziua de azi, pentru nelegiuirile noastre. Ăsta’i mare lucru!

Acuma bineînţeles că omul e liber să aleagă: care vrea şi care nu vrea să primească toate aceste minciuni. Cel care taie de la început toate aceste…cum să zic… infectări, este cel care se roagă: că dacă lauzi pe Domnul de şapte ori în zi şi mai citeşti şi Paraclisul Maicii Domnului, pe lângă munca ta zilnică, nu’ţi mai rămâne timp decât pentru odihnă, nicidecum pentru televizor, sau internet şi toate celelalte.



- Dar părinte, care e rezolvarea pentru copiii noştri care sunt deja virusaţi de calculatoare şi mass media? Pentru că dacă le spun eu de 7 laude pe zi mă iau în derâdere!

- Păi să’ncerci să’i opreşti acuma de la internet şi jocuri pe calculatoare – nici nu te ascultă! Chibzuit lucru ar fi să pui început bun copilului tău din pruncie, ca să nu ajungă dependent de internet şi calculatoare. Că asta’i boală deja!

- Dar dacă n’ai pus?

- Atuncea numai cu rugăciunea îl mai poţi ajuta. Rugăciunea cu credinţă în Dumnezeu, că Dumnezeu pentru credinţa ta poate să’l vindece. Lasă pe seama Domnului îndreptarea, că e mai înţelept decât tine. Domnul are multe căi prin care îl poate întoarce: poate să’i dea chiar un necaz, sau o boală prin care să’l întoarcă. Mai bine o boală decât să ajungă în iad şi să’şi piardă sufletul. Că dacă îi vine un necaz mai repede ajunge atunci la duhovnic şi acesta o să’l povăţuiască spre tămăduire şi se va ruga pentru el. Că mult poate rugăciunea duhovnicului!

-Avva, toată lumea se roagă să scape de boli, nu să’i vină suferinţe pe cap!

-Eei, multă lume s’a mântuit prin suferinţă! Uite ce’i, eu când vin la mine îi iau cu începutul: măi, din câte părţi este alcătuit omul? Din trup şi suflet. De’acuma să căutăm să vedem ce’i una şi ce’i cealaltă şi să ne ocupăm de amândouă. De cele trupeşti şi lumeşti se cam ocupă creştinii de azi, că se văd casele tot mai mari şi familiile tot mai mici. Dar ce spune Domnul? „Duhul este cel ce dă viaţă. Trupul nu foloseşte la nimic”. Trupul e muritor, (că e compus şi tot ceea ce e compus se descompune), dar sufletul e nemuritor. De ce ne silim atâta pentru cele muritoare, pentru cele ce pier, pentru odihnele acestea trecătoare? De ce nu facem mai multe pentru suflet, că este viu şi nemuritor? Trupul va rămâne aici, dar sufletul se va duce „dincolo”! Şi nu ştim clipa. Iar dacă nu te’ai grijit de suflet şi te’a prins moartea aşa, va fi vai de tine! Şi va fi vai pentru veşnicie! Îţi dai tu seama cât durează o veşnicie? Dar dacă tu nu faci nimica pentru suflet, tot Dumnezeu se’ngrijeşte să nu mori în păcat – că Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului – şi’ţi va îngădui, la vreme potrivită, suferinţă pentru curăţire.

- Şi aşa, prin trup salvează sufletul!

- Da. Ai văzut acolo în osuariu cu ce te întâmpină monahii: „Ce sunt eu vei fi şi tu, ce eşti tu am fost şi eu”! Cum a zis Domnul? „Să facem om după chipul şi asemănarea noastră”! Şi dacă l’a făcut, a zis că l’a făcut doar după chip – care este sufletul – că spre asemănare trebuie să ne silim în virtuţi, ca să ne îndumnezeim. Dar dacă nesocotim chipul lui Dumnezeu din noi şi punem trupul deasupra sufletului, în ce virtuţi ne silim? De’asta zic eu că sufletul trebuie salvat! Iar dacă noi nu suntem în stare, Dumnezeu ne ajută. Şi îngăduirea suferinţei tot pentru mântuire se face. Pentru că Domnul vindecă pe oricine’şi caută scăpare la El. Dar noi trebuie să ne silim, pentru că fără osteneală nimeni nu se poate elibera de patimi şi nici n’a primit de la Dumnezeu darurile Sale duhovniceşti.

- Cum vedeţi raportul suflet-trup la homosexuali?

- Măi…Dumnezeu să’i aibă în pază că mare păcat fac! S’au îngrămădit acuma tot felul de blăstămăţii peste ortodox, ca să distrugă omul duhovnicesc. Dar ce zic eu? Nu e păcat. Aiesta’i maare păcat! Păcat şi nu boală, cum încearcă ei să mintă oamenii. Homosexualii sa se infraneze de la pacat. Sa aiba grija sufletului. Ia canoanele şi vei vedea că mare urâciune’i înaintea Domnului aşa ceva!

- Părinte, zice sfântul Teodor Studitul că „ nu este ortodox desăvârşit, ci pe jumătate, cel care crede că are dreapta credinţă dar nu se alătură dumnezeieştilor canoane”. Ce credeţi: câţi dintre noi suntem ortodocşi? Că l’am întrebat pe avva Adrian Făgeţeanu şi i’am spus că în sondaje sunt vreo 87% dintre români, iar el mi’a răspuns că probabil sunt 7%, adică doar aceia care păstrează legătura cu duhovnicul!

- Nu ştiu dacă sunt 7 sau 87%, dar ce’a spus părintele e adevărat. Doar cei ce sunt în grija duhovnicilor şi se mărturisesc se cheamă că sunt ortodocşi. Acuma se caută să se formeze o generaţie europeană, care nu’L include şi pe Dumnezeu. Duhovnicii însă pot face o generaţie ortodoxă. Noi, aceştia mai bătrâni, o să ne ducem însă. Rând pe rând. Dar dacă nu veţi avea sprijin, să căutaţi Sfinţii Părinţi. Să vedeţi ce’a zis cutare părinte despre problema voastră, ce’a zis alt sfânt părinte. Întotdeauna să luaţi dreptar pe Sfinţii Părinţi. Mai vin şi la mine – tineri teologi mai ales – cu fel şi fel de ispite. Bunăoară ca să mă întrebe aşa, de formă, ce părere am despre ecumenism? Părerea mea despre ecumenism este cea a Sfinţilor Părinţi. Ce zic sfinţii sârbi Nicolae Velimirovici şi Justin Popovici? Că este cea mai mare erezie a timpurilor noastre! Şi ce zice apostolul Pavel la Tit 3 cu 10? „De omul eretic, după una şi a doua mustrare, desparte’te”!

- Amin părinte! Mie îmi place cum a spus’o George Florovsky: unirea creştinilor înseamnă întoarcerea la Ortodoxie!

- El, dar cât s’au luptat sfântul Atanasie cel Mare – care a spus că „împărtăşania de la eretic înstrăinează pe om de Dumnezeu şi îl predă diavolului” – sau sfântul Chiril al Alexandriei, alţii şi alţii, ca să pună temelia asta ortodoxă – de credinţă dreaptă – ş’acuma dintr’o dată nu mai sunt bune părerile şi credinţa lor! Mai mult chiar! Acuma ni se spune că şi credinţa noastră e bună şi credinţa lor şi’a celorlaţi e bună! Toate sunt bune! Dar nu în totalitate: adică la toate le lipseşte ceva!



- Adică se încearcă a se spune că nici una nu deţine plinătatea Adevărului! Păi am schimbat noi ortodocşii vreun cuvânt din ce ne’a lăsat Hristos? Şi nu El este Adevărul şi Viaţa?

- Măi, uite ce’i, am să’ţi aduc aminte de  o istorioară din Pateric: un bătrân l’a trimis odată pe ucenicul său pe cale cu oarecare treabă. Şi mergând el s’a însoţit la drum cu nişte eretici. Şi ascultând învăţăturile lor pe drum şi nevrând să le strice inima a spus că „poate ş’a voastră’i bună” când l’au întrebat ce crede despre credinţa lor. Şi când a voit a se întoarce, din depărtare i’a strigat bătrânul său: „Ereticule! Să te depărtezi de la mine ereticule”! Văzător cu duhul, a cunoscut bătrânul ce zisese ucenicul pe cale şi l’a pus la canon, după ce acesta s’a pocăit. Poate ş’a voastră’i bună, asta’i o vorbă tare periculoasă. Nici nu’ţi dai seama cât de uşor te’nsoţeşti cu erezia! Ce zic Scripturile? Staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile pe care le’aţi învăţat!(2Tes 2,15). Ce zic canoanele ? Episcopul, presbiterul sau diaconul, dacă numai s-ar ruga împreună cu ereticii, să se afurisească…(Canonul 45 Apostolic).

- Spunea cineva părinte că în ecumenismul ăsta dragostea pentru interes este mult mai mare decât interesul pentru dragoste!

- Da. Vasăzică tu mă recunoşti pe mine ca ortodox că sunt bun. Şi zici că şi tu eşti bun. Şi că şi învăţătura protestantă e bună. Păi ei legalizează căsătoriile între homosexuali. O fi şi asta bună? Sodoma si Gomora pentru ce au pierit ?Învăţăturile acestea sunt bune, dar nu mai sunt buni Sfinţii Părinţi care spun să nu te însoţeşti cu ereticii!

- De câte ori să ne împărtăşim părinte, că în porunca a 4-a bisericească găsim scris: „să ne spovedim şi să ne împărtăşim în toate cele patru posturi mari de peste an, ori dacă în fiecare post nu putem, cel puţin odată pe an, în Postul Paştelui”, însă Canonul 9 Apostolic şi 2 Antiohia ne spun că trebuie să ne împărtăşim la fiecare Liturghie. Care e rânduiala potrivită?

- Măi…Sfântul Ioan Gură de Aur spune că nu când te împărtăşeşti e atât de important, ci cum iei trupul şi sângele Domnului. Eu regula asta o ţin. Care’i vrednic (cine oare poate spune asta?) poate să se împărtăşească mai des. Contează mult însă cum te cumineci, nu de câte ori! Mare lucru! Să facă credinciosul o pregătire, măcar cu trei zile de post aspru, fără untdelemn şi cu multă rugăciune şi sâmbăta, dacă nu e oprit pentru vreo pricină, poate să se împărtăşească.

- Dar, părinte, între a mă împărtăşi mai des şi a mă cumineca mai rar, ţinând cont de cum fac asta – ce să aleg?

- Mai des. E mai bine. Că ai Trupul şi Sângele Domnului în tine! Ai Viaţă! Uită’te în Filocalia 8. Ia caută la Ignatie Xantopol, cap 92 parcă, şi vezi ce scrie acolo!

- Zice şi sfântul Ioan Scărarul: Dacă un trup atingându-se de alt trup, se schimbă în puterea lui de lucrare, cum nu se va schimba cel ce se atinge de trupul Domnului cu mâini nevinovate? Căci e scris în Pateric: Ioan de Bostra, bărbat sfânt şi având putere asupra duhurilor necurate, i-a întrebat pe dracii care sălăşluiau în nişte fetiţe furioase şi chinuite de ei cu răutate, zicând: „De care lucruri vă temeţi de creştini?”.  Aceştia au răspuns: Aveţi cu adevărat trei lucruri mari: unul pe care-l puteţi atârna pe grumazul vostru (Crucea); unul cu care vă spălaţi în Biserică (Botezul) şi unul pe care-l mâncaţi în adunare (Cuminecătura)”. Întrebându-i iaraşi: „Din acestea trei, de care vă temeţi cel mai mult?”, au răspuns aceia: „Dacă aţi păzi bine aceea cu care vă împărtăşiţi n-ar putea nimeni dintre noi să facă rău vreunui creştin”.

- Ai văzut dară că dacă am lua cu cinste şi cutremur sfânta împărtăşanie, nici un rău nu s’ar abate asupra noastră. De asta n’are parte cu mine cel ce nu se’mpărtăşeşte! De câte ori mergi la Liturghie să fii gata de împărtăşanie! Mare lucru! Dacă ai o viaţă curată e bine să te bucuri de împărtăşania cu Sfintele Taine mai des. Că au bucurie şi Hristos lucrează în ei şi’i întăreşte în faţa ispitelor. Dar trebuie neapărat cu spovedanie! Da’ vezi că omul nu poate: că te’ai dus odată, de două ori, de mai multe ori la Sfântul Potir şi nu mai ai aceeaşi stare la cuminecare, dacă faci asta prea des. Şi cine se împărtăşeşte cu nevrednicie, judecată sieşi mănâncă, zice acelaşi părinte Ignatie. Şi cel ce are ceva împotriva cuiva, să nu cumva să se apropie de Trupul şi Sângele Domnului! Ferească Dumnezeu! Când a venit Mântuitorul pe pământ ce a zis? „Pocăiţi’vă că s’a apropiat Împărăţia Cerurilor”!

- Aveţi dreptate cu spovedania fiindcă şi părintele Adrian (Făgeţeanu) pune mare preţ pe ea. Zice el că primul om care a intrat în rai, tâlharul de pe cruce, prin mărturisire a găsit fericirea veşnică. Astăzi vei fi cu Mine în rai!

- Asta’i spovedania! Pocăinţa! Bine că îngăduie Dumnezeu timp de pocăinţă. Când L’a făcut pe Adam a suflat asupra lui suflare de viaţă şi i’a dat o singură poruncă. A căzut Adam, din neascultare a mâncat din rodul oprit şi cunoscându’şi greşala s’a ascuns. Dar n’a mărturisit’o! Şi Dumnezeu i’a dat timp de pocăinţă, că a zis: Adame, Adame unde eşti? Nu ştia oare Domnul unde e? Dacă Adam ar fi ieşit atunci în faţa lui Dumnezeu cu căinţă şi ar fi mărturisit păcatul?… dar el a pus vina pe Eva... ea pe sarpe...in loc sa ceara iertare si sa marturiseasca pacatul. Dumnezeu i-ar fi iertat. Vezi dară cât de importantă e mărturisirea? Uite ce lipsă mare au protestanţii pentru că ei au desfiinţat preoţia făcând’o universală şi nu mai au taina spovedaniei în felul acesta. Omul e slab, că n’ar trebui să mai păcătuiască, dar el tot cade. Dar oare cel ce alunecă, nu se mai scoală? Ai căzut, tot atunci să te ridici şi să te duci la mărturisit. Că dacă nu te duci la început, te obişnuieşti cu păcatul şi nu’ţi mai pare aşa grav după o vreme. Şi trăieşti în păcat. Dar dacă te spovedeşti, iar duhovnicul îţi dă un canon, de’acuma Dumnezeu care vede pocăinţa ta sinceră, te va ierta. Că nu este păcat de neiertat, numai păcatul nepocăit. De’asta spun mereu: ai făcut păcat, dă fuga la duhovnic să’l vădeşti! Nu te spovedeşti lunar şi te împărtăşeşti săptămânal. Că oricât te’ai păzi tot păcătuieşti. Măcar şi cu gândul şi tot cazi.

- Sunt mai grele cele cu gândul părinte?

- Eei…Trebuiesc spovedite neapărat. Trebuiesc curăţite şi acelea. Că orice patimă pe care o iubeşti şi’i faci loc în inima ta, chiar dacă nu o făptuieşti, te duce la osândă. Mai ales dacă ştii că nu e bineplăcut Domnului. De’asta trebuie mărturisite aceste păcate. Că mărturisirea, taina aceasta, chiar Mântuitorul a lăsat’o. Fiindcă zice Domnul către ucenici Săi, la Evanghelia lui Ioan, 20 cu 22 şi 23: „Luaţi Duh Sfânt! Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate, şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute”.

- Părinte sunt vremuri destul de tulburi, amestecate. Trebuie multă dreaptă socotinţă în ceasul acesta. Eu am tras nădejde să nu prind vremurile din urmă, să nu trebuiască să’mi probez credinţa. Ce sfat de viitor îmi daţi?

- Să fii tare în credinţă! Şi dacă trebuie să alegi, să’ţi aduci aminte ce a spus apostolul: „Trebuie să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni” (FA 5,29). Şi atunci i’au bătut „iar ei au plecat din faţa sinedriului, bucurându’se că s’au învrednicit, pentru numele Lui, să sufere ocară” (FA 5,41). La asta trebuie să ne aşteptăm şi noi şi tot aşa trebuie să ne bucurăm de prigoană! Că asupririle nasc sfinţenie.



- Părinte, lăsând la o parte toată teologhisirea, eu… ca om simplu, ce să fac să mă mântuiesc?

- Primul lucru să-ti cauti un duhovnic şi să te spovedeşti. Şi de’acuma te va învăţa el mai departe ce să faci. Nu trebuie însă să te încrezi în judecata ta şi în toate cele pe care le citeşti. Du’te mai întâi la duhovnic şi mărturiseşte cu inima frântă şi smerită, dinlăuntrul tău, toate păcatele. Ia aminte şi fă asemenea vameşului ce’şi batea pieptul zicând „Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosul” şi te vei îndrepta. Să’ţi vezi păcatele tale. Asta e adevărata pocăinţă şi primul lucru pe care trebuie să’l faci. Şi dacă vei plini aceasta, să nu judeci pe nimeni şi sigur te vei mântui. Că zice chiar Domnul (la Matei 7 cu 1): „Nu judecaţi ca să nu fiţi judecaţi”! Deci de vei face asta ai scăpat de Judecată!

- E cel mai sigur drum spre rai, părinte!

- Dar şi greu. Toată viaţa ta să plângi. „Cere cu plâns”! Cum scrie acolo sus pe crucea din dealul schitului „Aminteşte’ţi de moarte” şi nu vei greşi. Aşa că pocăinţă şi mărturisire şi’ţi faci drum spre mântuire. „Dacă vrei să râzi când vei muri, /Trebuie să plângi cât vei trăi”.



- E grea duhovnicia părinte?

- Eei… Trebuie să ai mare grijă să nu’l pierzi pe om! Maare grijă. Trebuie să’l înveţi să se asemene cu Dumnezeu, ca toată silinţa lui să fie spre păzirea poruncilor ca să dobândească asemănarea, îndumnezeirea. Căci chipul îl avem, dar asemănarea nu. Şi dacă nu ne vom curăţi inima de păcate, Duhul Sfânt nu va sălăşlui în noi! Să ne sârguim dară, că aşa cum Dumnezeu S’a făcut om-din dragoste pentru noi-aşa trebuie să ne facem şi noi dumnezei, din iubire pentru El…

- Şi pentru mântuirea noastră.

- Sigur că da. Pentru că „ce voi răsplăti Domnului, pentru toate câte mi’a dat mie?”, se’ntreabă psalmistul David (Ps 115,3).

- Părinte, zice sfântul Grigorie Palamas că „aşa cum aici se vede sufletul prin trup, tot aşa acolo, în viaţa viitoare, se va vedea trupul prin suflet”. Cât de important e trupul şi cât sufletul, în iconomia mântuirii?

- E vorba de alt trup. De cel cu care Mântuitorul trecea prin uşile închise. Dar uite cum stă treaba asta: Toată Scriptura este viaţă şi duh. Cuvintele mele… duh sunt şi viaţă (In 6,63). Iar în om, sufletul e cel care dă viaţă. Şi ce va putea da omul în schimb, dacă sufletul său şi’l va pierde? (Mc 8,36-37). Să ne păzim să nu fim înşelaţi ca Adam odinioară, iar înşelăciunea să se răsfrângă asupra sufletului nostru. Trebuie neapărat să ne grijim ca sufletele să stăpânească asupra trupurilor noastre! Să ştii că într’un trup ghiftuit nu vei găsi ascunse tainele lui Dumnezeu! Dacă eu mor acuma, cum se va uita lumea la mine? Ca la un corp ne-însufleţit! Un trup mort. Să nu te gândeşti că sufletele sunt închise în noi ca într’o carapace. Nu. Cât suntem calzi, avem suflet, suntem însufleţiţi. Şi dacă sufletul biruie şi stăpâneşte asupra trupului – şi ăsta’i iarăşi un lucru mare, pe care trebuie să’l ştiţi -  omul va cunoaşte măsura lucrurilor şi dreapta socoteală. Pentru că nemaifiind stăpânit de patimi – care sunt proprii firii trupeşti – omul nu va mai depăşi măsura, căci va mânca doar când îi va fi foame şi va dormi doar când îi va fi somn. Că tot ceea ce depăşeşte măsura vine de la diavolul! Un pahar de vin nu e rău, că e bun pentru întărire. Nu spune sfântul Ioan Gură de Aur că băutura e bună, dar beţia e de la diavolul? Deci cu dreaptă socotinţă trebuie luate toate. Că ce e mult, e patimă. Să’ţi fie dar trupul slugă bună şi să’i dai din toate doar atât cât îi trebuie.

- Avva, ştim că Dumnezeu cunoaşte mai dinainte cele care ne sunt trebuitoare şi ne poartă de grijă. De ce dară trebuie să’i repetăm aceleaşi rugăminţi? Doar ştie mai bine ca noi de ce avem nevoie şi mai mult, cele care într’adevăr ne sunt folositoare.

- Măi, măi…Duhul este cel care se roagă în noi! De asta cere David: „nu mă lepăda de la faţa Ta şi Duhul Tău cel Sfânt, nu’l lua de la mine” (Ps 50,). Roagă’te însă pentru că se apropie judecata! S-ar putea să’nceapă veşnicia mâine, pentru că „sfârşitul tuturor s’a apropiat; fiţi dar cu mintea întreagă şi privegheaţi în rugăciuni” (1 Petru 4:7). Şi ce spune apostolul Pavel către Timotei: „Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceţi cereri, rugaciuni … ca să petrecem viaţă paşnică şi liniştită, întru toată cuvioşia şi buna cuviinţă” (1 Tim. 2:1,2). Ai pentru ce te ruga.

- Şi un sfat pentru vremurile pe care le trăim?

- Măi, să fiţi atenţi la cuvintele deşarte, că mult rău vă faceţi unii altora prin mass-media şi veţi da socoteală. „Vă spun că pentru orice cuvânt deşert pe care’l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecăţii. Căci din cuvintele tale vei fi găsit drept, şi din cuvintele tale vei fi osândit”” (Mt 12,36-37). „Nici vorbe de ruşine, nici vorbe nebuneşti, nici glume care nu se cuvin, ci mai degrabă mulţumire” (Ef 5,4) să aduceţi în toate zilele voastre.



Domnul şi Maica Domnului să vă ocrotească…

Cum sa ne rugam !



Cum sa ne rugam !

Desi in Biblie Iisus ne invata ca trebuie sa ne rugam doar cu rugaciunea Tatal Nostru, totusi pentru curatirea mintii de tot felul de ganduri care vin si pleaca necontenit este foarte buna rugaciunea care practic este conversatia cu Dumnezeu in orice moment prielnic. Astfel vom dobândi stăpânirea de sine, rabdarea, si in general virtutile fara de care nu putem urca scara. Vazand stardania noastra Duhul Sfant va zidi in noi Inimă curată şi duh drept  întru cele dinlăuntru ale noastre.

Tot Biblia ne invata sa facem tot felul de cereri pana cand primim un raspuns fie afirmativ fie ne va scoate Dumnezeu acel gand din minte.



1) Rugăciunea este cererea de bunuri, adresată de cei binecredincioşi lui Dumnezeu. Însă trebuie nu numai prin cuvinte să spunem rugăciunea, ci mai ales prin dispoziţia sufletească de rugăciune. Şi trebuie să ne rugăm tot timpul, în orice stare. Dacă stai la masă – roagă-te; mâncând pâinea, dă mulţumire Celui ce ţi-a dat-o; întărindu-ţi neputinţa trupului cu vin, pomeneşte-L pe Cel ce ţi-a dat acest dar pentru veselirea inimii şi pentru alinarea suferinţelor. Dacă a trecut trebuinţa de hrană – să nu înceteze pomenirea Binefăcătorului. Când îmbraci paltonul – mulţumeşte-I Celui ce ţi l-a dat; îmbrăcând hainele – măreşte-ţi dragostea către Dumnezeu, Care ne-a dat acoperăminte potrivite pentru iarnă şi vară, acoperăminte ce ne apără viaţa şi ne acoperă urâciunea. A trecut ziua? Mulţumeşte-I Celui ce ţi-a dat soare pentru împlinirea treburilor zilnice şi foc să-ţi lumineze noaptea şi să-ţi slujească la celelalte trebuinţe ale traiului. Noaptea să-ţi aducă alte îndemnuri la rugăciune. Când te uiţi la cer şi îţi îndrepţi privirea spre frumuseţea stelelor, roagă-te Stăpânului celor văzute şi închină-te celui mai bun Maestru al tuturor, lui Dumnezeu, Care pe toate cu înţelepciune le-a făcut (Ps. 103, 25). Când vezi că toată natura este cuprinsă de somn, iarăşi închină-te Celui ce prin intermediul somnului şi împotriva voinţei noastre ne dezleagă de neîntreruperea ostenelilor şi prin puţină odihnă ne conduce iarăşi la vioiciunea puterilor. De aceea nu toată noaptea să-ţi fie sortită somnului – nici să îngădui ca din pricina nesimţirii din vremea somnului să-ţi devină nefolositoare jumătate din viaţă; dimpotrivă, să-ţi împărţi vremea nopţii în somn şi rugăciune. Astfel te vei ruga neîncetat fără să-ţi închizi rugăciunea în cuvinte, ci prin tot cursul vieţii apropiindu-te de Dumnezeu ca viaţa ta să fie o neîncetată rugăciune.

2) La fiecare chemare spre rugăciune să răspunzi: gata este inima mea, şi până la ultima rugăciune să fii în dumnezeiască slujbă, socotind o mare pagubă a renunţa la rugăciune. Căci, dacă, atunci când guşti mâncarea pentru întărirea trupului tău, rămâi la masă până când îţi satisfaci trebuinţele şi, dacă nu este nevoie mare, nu pleci uşor de la masă, nu trebuie cu atât mai mult să rămâi până la sfârşitul mesei duhovniceşti şi să-ţi întăreşti sufletul cu rugăciunea? Aşa cum există diferenţă între cer şi pământ şi între cele cereşti şi cele pământeşti, tot aşa există şi între suflet şi trup. Sufletul este asemenea cerului, deoarece în el locuieşte Domnul; iar trupul este din pământul pe care locuiesc oamenii muritori şi animalele necuvântătoare. De aceea nevoile trupeşti să le potriveşti cu ceasurile de rugăciune şi să fii gata să nu asculţi gândul care te distrage de la rugăciunea de obşte. Căci diavolul are obiceiul ca în ceasurile de rugăciune, sub un motiv întemeiat, să ne îndemne să lipsim ca să ne distragă uşor de la rugăciune. Să nu spui ca scuză: mă doare capul, mă doare stomacul, înfăţişând martorilor neştiutori o durere inexistentă şi pentru odihnă slăbind în tine strădania pentru priveghere. Dimpotrivă, să mai săvârşeşti şi în taină rugăciuni, pe care Dumnezeu le vede în ascuns şi pentru care îţi va răsplăti ţie (Mt. 6, 6).

3) Toată viaţa să fie un timp de rugăciune. Însă datorită încordării din vremea psalmodierii şi a plecării genunchilor trebuie să-ţi acorzi odihnă prin câteva pauze; acestea trebuie mai întâi de toate să fie în concordanţă cu acele ceasuri care erau folosite pentru rugăciune de către sfinţi ca model pentru noi. Marele David spune: La miezul nopţii m-am sculat ca să Te laud pe Tine, pentru judecăţile dreptăţii Tale (Ps. 118, 62). Şi lui, după cum vedem, urmându-i Pavel şi Sila la miezul nopţii L-au lăudat pe Dumnezeu în temniţă (Fapte 16, 25). Apoi acelaşi prooroc spune: Seara şi dimineaţa şi la amiezi spune-voi, voi vesti şi va auzi glasul meu (Ps. 54, 19). Dar şi în ceasul al treilea are loc pogorârea Duhului Sfânt, aşa cum ştii din Faptele Apostolilor (2, 15). Ceasul al nouălea ne aminteşte de patimile Domnului, care s-au săvârşit pentru viaţa noastră. Dar, pentru că David spune: De şapte ori pe zi Te-am lăudat pentru judecăţile dreptăţii Tale (Ps. 118, 164), iar orele de rugăciune pomenite nu întregesc în sine numărul şapte al rugăciunilor: rugăciunea de la miezul zilei trebuie împărţită în rugăciunea dinainte de masă şi rugăciunea de după masă ca şi nouă în fiecare zi să ne fie ca model această pravilă: De şapte ori pe zi sa-L lăudăm pe Dumnezeu.

4) Pentru toate celelalte ale tale există timp, după cuvântul Ecclesiastului: Pentru orice lucru este o clipă prielnică şi vreme pentru orice îndeletnicire de sub cer (3, 1); însă pentru rugăciuni şi psalmodieri este bună orice vreme. De aceea, îndată ce îţi mişti mâna la lucru, fie cu limba, atunci când este cu putinţă acest lucru sau, mai bine zis, când este de folos spre zidirea credinţei, fie, dacă acest lucru nu este cu putinţă, cu inima în psalmi şi cântări duhovniceşti să-L lauzi pe Dumnezeu şi în timpul lucrului să săvârşeşti rugăciuni, atât mulţumind Celui Care a dat putere mâinilor pentru lucru şi înţelepciune minţii pentru dobândirea cunoştinţelor şi Care a dat materialul din care se fac uneltele, cât şi rugându-L să îndrepte lucrul mâinilor noastre către ţelul de a fi bineplăcut lui Dumnezeu. Astfel vom dobândi stăpânirea de sine dacă, aşa cum am spus, în orice lucru îi vom cere lui Dumnezeu izbândă, dacă îi vom da mulţumire Celui ce ne-a dat putere de lucru şi vom păzi ţelul de a-I face Lui pe plac. Căci, dacă nu vom întrebuinţa acest mijloc, cum poate fi aplicat ceea ce a spus Apostolul: Rugaţi-vă neîncetat (1 Tes. 5, 17) şi: am lucrat noaptea şi ziua (2 Tes. 3, 8)?

5) Nu trebuie să neglijezi momentele rânduite pentru rugăciune, deoarece fiecare dintre ele în chip deosebit aminteşte despre bunurile dăruite de Dumnezeu. Astfel, nu trebuie să neglijezi dimineţile, ca primele mişcări ale sufletului şi ale minţii să fie închinate lui Dumnezeu, ca de nimic altceva să nu ne îngrijim până când nu ne cutremurăm cu gândul la Dumnezeu, după cum este scris: Adusu-mi-am aminte de Dumnezeu şi m-am cutremurat (Ps. 76, 3), ca nici trupul să nu-l punem în mişcare pentru lucru până când nu împlinim cele spuse: Dimineaţa vei auzi glasul meu; dimineaţa voi sta înaintea ta şi mă vei vedea (Ps. 5, 3). Şi în ceasul al treilea trebuie să ne ridicăm la rugăciune, aducându-ne aminte de darul Duhului, dat în ceasul al treilea Apostolilor ca şi noi să devenim vrednici de primirea sfinţeniei şi să-I cerem Duhului îndrumare şi învăţătură de folos, urmând celor spuse: Inimă curată zideşte întru mine, Dumnezeule şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la faţa Ta şi Duhul Tău cel sfânt nu-l lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale şi cu duh stăpânitor mă întăreşte (Ps. 50, 11-13). Apoi te apuci iarăşi de lucru, în ceasul al şaselea am socotit necesar spre urmarea sfinţilor să ne rugăm, zicând: Seara şi dimineaţa şi la amiezi spune-voi, voi vesti, şi va auzi glasul meu (Ps. 54, 19), iar ca să ne izbăvim şi de duhul de la amiază, citim tot atunci şi psalmul nouăzeci. Faptul că ceasul al nouălea ne este necesar pentru rugăciune ne-a fost lăsat de Apostolii înşişi în cartea Faptele Apostolilor, unde se povesteşte că Petru şi Ioan se suiau la templu pentru rugăciunea din ceasul al nouălea (Fapte 3, 1). Iar după încheierea zilei sunt necesare atât mulţumirea pentru faptul că ne-a fost dată ziua aceea sau am împlinit-o cu izbândă cât şi mărturisirea despre ceea ce nu am împlinit, dacă greşeala noastră a fost cu voie sau fără voie sau chiar neştiută, dacă a fost cu cuvântul sau cu fapta sau s-a săvârşit în inimă: pentru toate trebuie să-L înduplecăm pe Dumnezeu prin rugăciune. Căci cercetarea celor trecute este foarte folositoare pentru a nu cădea din nou în aceleaşi păcate, de aceea se şi spune: de cele ce ziceţi în inimile voastre, întru aştemuturile voastre, vă căiţi (Ps. 4, 5). Dar şi la venirea nopţii trebuie să cerem ca odihna noastră să fie netulburată şi lipsită de visuri, zicând şi în timpul acesta psalmul nouăzeci. Iar faptul că şi miezul nopţii ne este necesar pentru rugăciune ne-a fost lăsat de către Pavel şi Sila, după cum spune istoria Faptelor, zicând: Iar la miezul nopţii, Pavel şi Sila, rugându-se, lăudau pe Dumnezeu în cântări (16, 25). Şi Psalmistul zice: La miezul nopţii m-am sculat ca să Te laud pe Tine, pentru judecăţile dreptăţii Tale (Ps. 118, 62). Şi iarăşi trebuie să ne sculăm la rugăciune înainte de a începe dimineaţa ca ziua să nu ne găsească dormind în pat, după cuvintele celui ce a spus: Deschis-am ochii mei dis-de- dimineaţă, ca să cuget la cuvintele Tale (Ps. 118, 148). Cei ce s-au hotărât să vieţuiască cu grijă spre slava lui Dumnezeu şi a Hristos-ului Său nu trebuie să neglijeze nici unul dintre aceste momente.

(extrase din Sf. Vasile cel Mare – Despre rugăciune şi Trezvie în învăţăturile Sfinţilor Părinţi)

duminică, 5 ianuarie 2014

Sfaturile intelepciunii ! Bucurati-va si va veseliti.

 Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui! Acesta este lucru cuvenit fiecărui om.
 Adu-ţi aminte de Ziditorul tău în zilele tinereţii tale, înainte ca să vină zilele de restrişte şi să se apropie anii despre care vei zice: "N-am nici o plăcere de ei ..."
 pentru ca oricat ai cauta  "după cum nu ştii care este calea vântului, cum se întocmesc oasele în pântecele maicii, tot aşa nu cunoşti lucrarea lui Dumnezeu, care face toate."

Ecclesiastul
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Capitolul 9

1. Cu adevărat toate acestea le-am pus la inimă şi inima mea le-a văzut: că cei drepţi şi cei înţelepţi împreună cu toate faptele lor sunt în mina lui Dumnezeu. Nici măcar iubirea, nici ura nu o cunoaşte omul; ci totul este deşertăciune înaintea oamenilor,
2. Căci toţi au aceeaşi soartă: cel drept ca şi cel păcătos, cel bun ca şi cel rău, cel curat ea şi cel necurat, cel ce aduce jertfă ca şi cel ce nu aduce, cel bun ca şi cel rău, cel ce jură ca şi cel ce cinsteşte jurământul.
3. Este un mare rău în tot ceea ce se face sub soare, căci toţi au aceeaşi soartă şi pe lângă aceasta inima oamenilor este plină de răutate şi nebunia în inima lor dăinuieşte toată viaţa lor şi se duc în acelaşi loc cu cei morţi;
4. Oare cine va rămâne în viaţă? Pentru toţi cei vii este o nădejde, căci un câine viu este mai de preţ decât un câine mort.
5. Cei vii ştiu că vor muri, dar cei morţi nu ştiu nimic şi parte de răsplată nu mai au, căci numele lor a fost uitat.
6. Şi dragostea lor, ura lor şi pizma lor a pierit de mult şi nu se vor mai bucura niciodată de ceea ce se face sub soare.
7. Du-te şi mănâncă cu bucurie pâinea ta şi bea cu inimă bună vinul tău, pentru că Dumnezeu este îndurător pentru faptele tale.
8. Toată vremea veşmintele tale să fie albe şi untdelemnul să nu lipsească de pe capul tău!
9. Bucură-te de viaţă cu femeia pe care o iubeşti în toate zilele vieţii tale celei deşarte, pe care ţi-a hărăzit-o Dumnezeu sub soare; căci aceasta este partea ta în viaţă şi în mijlocul trudei cu care te osteneşti sub soare.
10. Tot ceea ce mâna ta prinde să săvârşească, fă cu hotărâre, căci în locuinţa morţilor în care te vei duce nu se află nici faptă, nici punere la cale, nici ştiinţă, nici înţelepciune.
11. Şi iarăşi am văzut sub soare că izbânda în alergare nu este a celor iuţi şi biruinţa a celor viteji, şi pâinea a celor înţelepţi, nici bogăţia a celor pricepuţi, nici faima pentru cei învăţaţi, căci timpul şi întâmplarea întâmpină pe toţi.
12. Că omul nu ştie nici măcar vremea lui: întocmai ca şi peştii care sunt prinşi în vicleanul năvod, întocmai ca şi păsările în laţ, aşa sunt prinşi fără de veste oamenii în vremea de restrişte, când vine dintr-odată peste ei.
13. Şi am mai văzut sub soare acest fapt de înţelepciune care mi s-a părut într-adevăr mare:
14. A fost odată o cetate mică, locuită de oameni puţini şi împotriva ei a pornit un rege vestit, care a împresurat-o şi a ridicat de jur împrejur întărituri puternice.
15. Într-însa se afla un sărac înţelept care a scăpat cetatea prin înţelepciunea lui şi nimeni nu-şi mai aduce aminte de acest om sărman.
16. Şi am zis: "Mai bună este înţelepciunea decât puterea; dar înţelepciunea celui sărac este urgisită, şi cuvintele lui nu sunt luate în seamă".
17. Vorbele celui înţelept spuse domol sunt mai ascultate decât strigătul unui stăpân între nebuni.
18. Înţelepciunea este mai de preţ decât armele de luptă; dar o singură greşeală nimiceşte mult bine.



6. Dis-de-dimineaţă seamănă sămânţa şi până seara nu odihni mâna ta, căci nu ştii care va izbuti, aceasta sau aceea, sau dacă amândouă sunt deopotrivă de bune.
7. Şi lumina este dulce şi plăcut este ochilor să privească soarele.
8. Chiar dacă ar trăi mulţi ani, omul să se bucure de toate şi să-şi aducă aminte de zilele cele din întuneric, căci multe vor fi. Tot ce se întâmplă este deşertăciune.
9. Bucură-te, omule, cât eşti tânăr şi inima ta să fie veselă în zilele tinereţii tale şi mergi în căile inimii tale şi după ce-ţi arată ochii tăi, dar să ştii că, pentru toate acestea, Dumnezeu te va aduce la judecata Sa. Alungă necazul din inima ta şi depărtează suferinţele de trupul tău, căci copilăria şi tinereţea sunt deşertăciune.Adu-ţi aminte de Ziditorul tău în zilele tinereţii tale, înainte ca să vină zilele de restrişte şi să se apropie anii despre care vei zice: "N-am nici o plăcere de ei ..



2. Înainte ca să se întunece soarele şi lumina şi luna şi stelele şi ca norii să mai vină după ploaie;
3. Atunci este vremea când străjerii casei tremură şi oamenii cei tari se încovoaie la pământ şi cele ce macină nu mai lucrează, căci sunt puţine la număr şi privitoarele de la ferestre se întunecă;
4. Şi se închid porţile care dau spre uliţă şi se domoleşte huruitul morii şi te scoli la ciripitul de dimineaţă al păsării şi se potolesc toate cântăreţele;
5. Şi te temi să mai urci colina şi spaimele pândesc în cale şi capul se face alb ca floarea de migdal şi lăcusta sprintenă se face grea şi toţi mugurii s-au deschis, fiindcă omul merge la locaşul său de veci şi bocitoarele dau târcoale pe uliţă;
6. Mai înainte ca să se rupă funia de argint şi să se spargă vasul de aur şi să se strice ulciorul la izvor şi să se sfărâme roata fântânii,
7. Şi ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat.
8. Deşertăciunea deşertăciunilor, a zis Ecclesiastul, toate sunt deşertăciuni!
9. Şi pe lângă că Ecclesiastul a fost un înţelept, el a mai învăţat pe popor cunoştinţa şi a cercetat şi a privit cu luare aminte şi a cules multe pilde.
10. Ecclesiastul s-a străduit să găsească sfaturi folositoare şi îndrumări adevărate şi să le scrie întocmai.
11. Cuvintele celor înţelepţi sunt ca boldurile de îmboldit dobitoacele şi ca nişte cuie înfipte şi ascuţite şi sunt date de un Păstor.
12. Şi peste toate acestea, fiul meu, să fii cu luare aminte: scrisul de cărţi este fără sfârşit, iar învăţătura multă este oboseală pentru trup.
13. Iată pe scurt; tot ceea ce ai auzit aceasta este: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui! Acesta este lucru cuvenit fiecărui om.
14. Căci Dumnezeu va judeca toate faptele ascunse, fie bune, fie rele.